Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Európa védőszentje és a barokk idő

Pannonhalma - Ünnepi misével emlékeztek alapítójukra, Szent Benedekre – Európa védőszentjére – a bencés szerzetes- és diákközösség tagjai. A jeles alkalomból „Barokk idő" címmel látványos időszaki kiállítás nyílt a főapátságban.
Szent Benedek hagyományos tavaszi ünnepén a vendéglátó bencés szerzetesközösség nevében Várszegi Asztrik főapát köszöntötte Spányi Antal székesfehérvári megyés püspököt, aki szombaton nagy elődje, Prohászka Ottokár pannonhalmi látogatása után 104 évvel vezette a szentmise liturgiáját és hirdette Isten igéjét az ősi bazilikában.

„Nehéz Krisztust követni! Naponta kell megküzdeni saját gyengeségeinkkel. Hiába kész a lélek, ha kísértéseivel naponta húz le bennünket a világ. Az embereknek mindenkor egyforma esélyük volt, van, hogy Krisztus üzenetét megértsék, tettekre váltsák. A nehézségek nagy részét magunk támasztjuk, mert Krisztus szava világos, nem elfelejthető. Az ő igenje igen, a nemje nem. Krisztus szava követhető!" – hangsúlyozta igehirdetésében Spányi Antal.

A székesfehérvári megyés püspök azoknak a „kortárs" hősöknek, szenteknek a példáját idézte, akik Krisztusra tekintve győzték le a nehézségeket. Prohászka Ottokárét, akiben – az őt ért megpróbáltatások után – egy átimádkozott éjszakával helyreállt a béke, a rend, aki korát megelőzve osztotta szét szívét-lelkét, így utána csak 20 forint „vagyon" maradt. Kaszap Istvánét, aki szinte gyermekként halt meg. Álmát, hogy szerzetes legyen, egy súlyos betegség törte szét, de ő nem sírt emiatt, inkább Istennek ajándékozott életével, szenvedéseivel, tanúságtételével vigasztalta a körülötte élőket, szeretteit.

„Ezt az odaadást szemlélhetjük, csodálhatjuk Szent Benedek apátban is, a feltétlen odaadást, amely a mi életünk célja és értelme is. Bíznunk kell önmagunkban, akarat kell hozzá és elkötelezettség, illetve az, hogy ne legyen kétség bennünk.

Kezdjük azt tenni, amit Krisztus tőlünk akar, és minden egyszerűvé válik. Szívünket béke és öröm tölti el és Isten rendjéhez kezd formálódni a világ" – biztatta végül a megjelenteket az ünnepi igehirdető.

Fotók: H. Baranyai Edina

A Szent Benedek-ünnep alkalmából Várszegi Asztrik főapát Pro Pannonhalma díjjal ismerte el M. Szilas Katalin, a főapátság főépítészének több mint másfél évtizedes munkáját, majd König Frigyes, a képzőművészeti egyetem rektora nyitotta meg azt a „Barokk idő" című látványos időszaki kiállítást, amely az idő fogalmának barokk kori változását követi nyomon tárgyi emlékek – órák, óraábrázolások – bemutatásával, és ezzel együtt betekintést nyújt az idő vallási, filozófiai értelmezésének változásaiba is.

Fotók: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei lány lett a Répce szépe

Répcelak - A negyedik Répce szépe versenyen a korona az enesei Szalai Evelin fejére került. Evelin… Tovább olvasom