Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Európa kulturális fővárosa lehetnénk

Eredics Imre győri alpolgármester jelentette be nyár elején (Kisalföld, június 11.), hogy Győr megpályázza 2010-re az „Európa kulturális fővárosa” címet. Erre Pécs és Debrecen mellett Budapest is bejelentkezett.
A pályázatot hivatalosan még ki sem írták, de a főváros máris aktív kampányba kezdett. És hogyan áll Győr? Egyelőre annyi biztos, hogy egy magyarországi és egy németországi város lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben. A magyar kormányzatnak legkésőbb 2006 elején kell döntenie arról, melyik település lesz egy évig a „magyar kultúra nagykövete". Ebből következően nem Európában, hanem itthon kell jól kampányolni és lobbizni.

Budapest koncepciója

A főváros honlapján (www.budapest2010.hu) már szinte teljesen kidolgozott koncepció olvasható arról, miért csakis Budapest jöhet szóba a döntésnél. A fővárosi szervezők már nyilvános pályázatot is hirdettek szlogen és logó gyártására, nem kevés pénzt (750 ezer forintot) szánva a győztesek díjazására.

A győri apparátus

Győr ezzel szemben még nem különített el semmit sem a célra, sem arra, hogy az előkészítő munkát finanszírozza. Eredics Imre alpolgármester kérdésünkre elmondta, a városháza apparátusa az előkészítő munkát meg tudja oldani, s amikor szükségessé válik, kibővíthetik a létszámot. (Pécsett egyébként a projektet gondozó alpolgármesternő mellett még egy külön munkatárs is dolgozik az ügyön. Debrecenben is alpolgármester felügyeli az előkészítést. Igaz, a tervezésen túl még ők sem nagyon jutottak.)

Igények, ötletek gyűjtése

Tóth Nándorné, a polgármesteri hivatal kulturális irodájának vezetője kifejtette, egy kulturális fővárost nem csupán a fesztiválok, események, művészeti tevékenység fémjeleznek. A kulturáltsághoz sok minden más is hozzátartozik, az utak állapotától kezdve az oktatásig, a szórakozásig, a turizmusig. A kulturális iroda jelen pillanatban megpróbálja az igényeket és az ötleteket összegyűjteni, hogy ezekből kialakítsa azt a koncepciót, amellyel a pályázathoz hozzákezdenek. Az irodavezető szerint nem késtek le semmiről, mivel a pályázatot még csak ezután írják ki. Addig is kihasználják az október közepén nyíló Győri Könyvszalont, hogy ott is véleményeket, ötleteket gyűjtsenek a pályázathoz. (A könyvszalonról szóló beharangozó írásunkat hétfői számunkban olvashatják.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjengős ügy és szag Véneken

Nem mindennapi perben és sok százak érdekében keresi igazát egy véneki nyugdíjas. Birtokháborítás… Tovább olvasom