Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Euróban még nagyobb kincs a gyerek

Győr-Moson-Sopron - Több mint ezer család él a megyében, akiknél valamelyik szülő külföldön dolgozik, s onnan kapja a gyermek után járó szociális juttatásokat. Meg lehet érteni: csak a családi pótlék több mint a duplája a magyarnak, és még az egyetemista „gyerek" után is jár.
Nemcsak a fizetés magasabb Ausztriában, de az itt élő gyerek(ek)et megillető térítés is. Mint megtudtuk, több mint ezer család él a megyében, akiknél gyes vagy családi pótlék jár a gyerek(ek) után, mivel valamelyik szülő külföldön – leggyakrabban Ausztriában – dolgozik. A tipikus modell megyénkben az, hogy a férj Burgenlandban, az anya pedig Sopron vagy Mosonmagyaróvár környékén vállal munkát, a gyerek pedig itt él Magyarországon.

Arányaiban nézve talán Rajkáról járnak ki a legtöbben, s most ne menjünk bele abba, hogy közülük ki dolgozik hivatalosan és ki nem. A határ menti, 2615 lelkes településen él Brunaer Józsefné két gyerekével.
– A férjem több mint tíz éve dolgozik egy bécsi építővállalatnál, én egy üzletben vagyok. Pontos összeget nem mondhatok, de az biztos, hogy többszörösét kapjuk az itteni bérnek, s a két gyerek után is kintről jár a családi pótlék. Legyen elég, hogy nincs okunk panaszra. Ami ehhez elkerülhetetlen, az a jó nyelvtudás, mert sokan mennek ki azzal, hogy majd ott megtanulnak. Egy egyszerűbb munkánál ez lehetséges, de jobb állásról ne is álmodjon az, aki nem beszéli eléggé a németet – tanácsolja a rajkai édesanya.

Takács Tibor, a Magyar Államkincstár Családtámogatási Irodájának vezetője elmondta: egy 34 éve kelt uniós megállapodás vonatkozik a migráns családokra. E szerint nem kell külön egyezségeket kötni az egyes tagállamok között, a külföldi munkavállalók után az adott ország téríti az általa vállalt családi támogatást. Magyarország például terhességi gyermekágyi segélyt (gyás), gyermekgondozási díjat (gyed), gyermekgondozási segélyt (gyes), gyermeknevelési támogatást (gyet), anyasági támogatást és családi pótlékot fizet az itt élőknek. A migrációs mozgás azonban főként ellenirányú: mi megyünk Ausztriába, másodsorban Németországba. Takács Tibor szerint a dolog ma úgy fest, hogy ha az itt élő szülőnek – általában az anyának – nincs munkahelye, akkor csak a kint dolgozó fél kap családi pótlékot, Magyarország pedig nem ad semmit. Ha azonban ő is dolgozik, akkor megkapja a magyar családi pótlékot, férje után pedig Ausztria évente kifizeti a két állami juttatás közötti különbözetet. Így végül a külföld rendezi a számlát, s a család megkapja a több mint kétszeres pótlékot. Mint megtudtuk ugyanis: az egy gyerek után járó havi 11.700 forint – mintegy 47 euró – helyett odakint 110–120 eurót kap egy család – a pontos összeg 105 eurótól fölfelé, a gyermek(ek) életkorával arányosan emelkedik. (Külön gyedet viszont nem fizet Ausztria, ahogy a legtöbb tagállam sem.)

Ennél is markánsabban mutatkozik a különbség a gyesnél. Egy jogi szakértő elmondta: az odakint két és fél éves korig járó támogatás havonta átlagosan 615 euró (mintegy 150 ezer forint); ténylegesen ennyi, mivel ennek egy részét Ausztria elvileg visszakövetelhetné. A merészen becsült összeget félve vetjük össze a magyarországi 27.130 forintos gyessel, de egyetlen példával is többet mondunk. Tegyük fel, hogy az első gyerek két és fél éves kora után rögtön megszületik a második, így a szülők öt évig kapják a gyest. Fogódzkodjunk meg: a családi pótlékkal együtt csaknem 12 millió forintot ad Ausztria öt év alatt. És amit talán kevesen tudnak: a családi pótlék a felnőttkorú egyetemista vagy főiskolás után is jár a képzés rendes idejére, amíg csak a 26. gyertyát el nem fújja a magyar hallgató.

Természetesen az osztrák juttatás csak a kinti munkaviszony idejére jár a családnak, így ez az egész kérdés főként akkor okoz némi bonyodalmat a bürokráciának, ha a szülők idénymunkát vállalnak – például a mezőgazdaság területén – s két-három havonta ingáznak hazájuk és Ausztria között. Az elbírálási idő ugyanis mind a két államban 90 napos, így az alany egyik támogatásáról sokszor még nem is döntöttek, már a másik van soron. Takács Tibortól megtudtuk: ennek kiküszöbölésére már kilátásba helyezték, hogy a két ország utólag egymás között egyenlíti ki a számlát, de megállapodás egyelőre nem született. Ez egyébként nem csak a mi dolgozóink érdekét szolgálná, mivel Szlovákiából ugyanígy hozzánk járnak dolgozni a határ mentén, s a gyerekeseknek mi fizetjük a juttatásokat. Ez körülbelül száz szlovákiai családot érinthet a megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: ''Hová lett a kötelezettségvállalás?''

Győr - Húszmillió forintból megújult a győri Bisinger sétány, egyebek között új parkolóhelyek… Tovább olvasom