Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Euró: sokan és többet váltanak

Győr-Moson-Sopron - A magyarok köszönik az erős forintot és még mindig vásárolják az eurót: jóval többen és jóval többet váltanak; egyes kereskedők szerint a forgalmuk ennek köszönhetően az ötszörösére nőtt az elmúlt napokban. Mi megnéztük azt is, min, mennyit és hogyan spórolhatunk.
Először is vegyünk eurót Győrben: a legolcsóbban akkor ússzuk meg a vásárlást, ha utazási irodát választunk, ahol hétfőn 246,8 forint volt egy euró. A Delikát bolt pénzváltója alig marad le a maga 247 forintos kínálatával, a bankban azonban 252 forintot fizetnénk – ha ott vennénk.

De még így is nagyon kedvező ez az ajánlat, hisz – nyilván sokan emlékeznek még a tavalyit megelőző nyárra – volt az euró árfolyama 280 forint fölött is.

Tehát ha van esetleg befektetnivaló 100 ezer forintunk, most 405 eurót kapunk érte, két éve azonban csak 354-et számoltak volna le a markunkba. Ha a különbséget mai árfolyamon átszámoljuk, akkor az elképzelt 100 ezer forintnál 12.500 forinttal járunk jobban, mint korábban.

Nem véletlen, hogy a pénzváltók csak azon gondolkodnak el, hogy mennyivel volt nagyobb a forgalmuk, s nem azon, hogy nagyobb volt-e az elmúlt napokban. Eleve is többen vásároltak, ők ráadásul többet költöttek – mondják –, így van, akinek az jön ki végeredménynek: ötszörösére nőtt a forgalma.

Azt is jó tudni, hogy a bankkártyás vásárlásnál többet ér a forintunk, mint a készpénzesnél. A forint- vagy a devizaszámlánkról költött euróhoz ugyanis devizaeladási, míg a készpénzhez valutaeladási árfolyamon jutunk hozzá. A különbség eurónként 5–7 forint is lehet. További megtakarítási lehetőséget jelent, hogy a bankkártyás vásárlás külföldön is díjtalan.

Ha azonban készpénzt veszünk fel külföldön bankjegykiadó automatából (ATM-ből), akkor a jellemzően 3–6 eurós pénzfelvételi díjat is ki kell fizetnünk. Ha mindenképpen készpénzfelvételre kényszerülünk külföldön, akkor érdemes megkeresni a számlavezető bankunk saját automatáját.

Ha nincs ilyen, akkor azt az ATM-et, amelyen a kártyatársaságunk (Visa, MasterCard) logója szerepel – a díj ugyanis így alacsonyabb tud lenni.
S még két biztos tipp: ha „nagy" valutát (ilyen az euró vagy dollár) vásárolunk, váltsunk idehaza! Külföldön ugyanis a „kis" valutának számító forintot jellemzően gyengébb árfolyamon, nagy banki/pénzváltói nyereség mellett vásárolják csak meg. Ha viszont „kis" valutát, például horvát kunát váltunk, érdemes ezt külföldön megtenni. A magyarok által erősen látogatott helyeken jó forintárfolyamok érhetők el. Vagy váltsunk eurót és váltsuk át azt, még ez is olcsóbb lehet, mint itthon „kis" valutát venni.

De vissza Magyarországra: az utazási irodák sem panaszkodnak, bár ők azt mondják, annyira azért nem szálltak el náluk az emberek, még ha voltak is, akik megkockáztattak egy csillaggal magasabb szállodát maguknak, mondván, a „költőpénzből" ennyi plusz megmarad. Azért számoltunk itt is, méghozzá konkrét példával: egy öttagú család Olaszországban foglalt szállást magának tavalyelőtt augusztusban, ami ezer euró volt két hétre. Ugyanennyit költöttek el, így összesen kétezer eurót, átszámítva akkor 560 ezer forintot fizettek. Most is ennyiből tudták lefoglalni a szállást, s a költőpénzt is ezer euróban meghúzták maguknak, de mivel a múlt héten már pénzt váltottak, csaknem 80 ezer forintot spóroltak.

Győrben (is) a múlt hét végén volt olyan pénzváltó, amely kora délután az utolsó euróit is eladta, s a vevő – bár többet szeretett volna – csak ötvenet tudott elvinni. Sietve megnyugtatunk azért mindenkit: bárhová mentünk hétfőn, mindenhol találtunk devizát, nincs tehát hiány.

Sopronban is ugyanez a helyzet

Sopronban is van euró bőven, annak ellenére is, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a valutavásárlási kedv. Az OTP várkerületi fiókjában 234,78 forint volt hétfőn az euró vételi ára, az eladási pedig 246,82 forint. A Ciklámen Tourist irodájában a vételi ár lépcsős, 235,3 forint az alsó határ. 244,9 az eladási ár, de nagyobb tételnél engednek ebből is. A Limit Change-nél 235, illetve 245 forint a vételi, illetve az eladási ár. Az elmúlt napokban ötszörösére emelkedett a forgalmuk.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvünnep gazdag kínálattal

Győr - Könyvsátrak, dedikálások, színes gyerekprogramok várják az érdeklődőket június 5-től 8-ig a… Tovább olvasom