Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Euró: Minél később, annál jobb?

Magyarország - Az euró még sehol, de már fázunk tőle. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok azok közé tartoznak, akik a legkevésbé lelkesen várják a közös európai pénz bevezetését: minden harmadik ember azt mondja, minél később jön el ez a pillanat, annál jobb.
Négy év alatt ötödével esett vissza azok aránya, akik szerint az ország számára előnyös lenne az euró bevezetése, miközben harmadával nőtt azoké, akik hátrányokat várnak. A ború- és a derűlátók csoportja gyakorlatilag már egyforma nagyságú – derül ki az Eurobarometer nemrégiben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából, amelyet az Európai Unió új tagállamaiban végeztek a közös pénz kapcsán idén májusban. Hasonlóan pesszimistának csupán a csehek és az észtek bizonyultak, míg a szlovákoknál, akiknél jövőre a koronát euróra váltják, 54–35-re az optimisták vezetnek.

Már csak az a kérdés, hogy mikor jön el a váltás pillanata – a felmérés készítői erre is kíváncsiak voltak. Honfitársaink között 2006 eleje óta többen mondják azt, hogy a lehető legkésőbb térjünk át az euróra, mint akik szerint minél előbb kellene. Előbbi csoportba a mostani kutatás alapján az emberek 29, utóbbiba 26 százaléka tartozik. Szlovákiában is hasonló arányt tapasztaltak (28–25). Románia kivételével minden országban jóval többen vannak a halasztani akarók, a cseheknél és a lengyeleknél például csaknem két és félszer annyian. Nálunk egyébként a legtöbben (37 százaléknyian) 2013-ra vagy későbbre prognosztizálják a forint lecserélését, míg 34 százaléknyian a 2011–2012-es dátumot tartják a legvalószínűbbnek.

A magyarok közül saját életükre gondolva ugyanakkor valamivel többen várnak pozitív hatást a majdani eurótól, mint negatívat.
A magyarok közül saját életükre gondolva ugyanakkor valamivel többen várnak pozitív hatást a majdani eurótól, mint negatívat.

Az elemzésből kitűnik, mi állhat a nem túl lelkes hazai várakozások mögött: az emberek kétharmada úgy ítéli meg, hogy az euróövezet országaiban az új pénznem miatt emelkedtek az árak. Emellett nem éri el az 50 százalékot azok aránya, akik azt mondják, hogy az euró javította a foglalkoztatottságot, a gazdasági növekedést és csökkentette a hitelkamatokat. Ugyan 62 százalék szerint a közös valutától a polgárok európaibbnak érzik magukat – és csak 35 százalék nem ért egyet az állítással –, de úgy látszik, ez nem nyom olyan sokat a latban.

Ötből négy magyar látott már eurót

Az utóbbi két évben 71-ről 79 százalékra nőtt azon magyarok aránya, akik már láttak euróbankjegyet, és 42-ről 47-re azoké, akik fizettek is ilyennel. Ezen a téren a legtapasztaltabbak a csehek és a románok, ahol az előbbi rubrikában 85–86, az utóbbiban 66–67 százalék szerepel.Olvasóink írták

 • 11. pan.cser 2008. augusztus 09. 09:04
  „Lehelke=Cseter János. Semmi megdöbbenés, van olyan elmebeteg, amelyik hol egyik, hol a másik köpenybe bújik. Hagyni kell szegényt, elég a maga baja...... Egyébiránt az Euro bevezetésével soha nem fog mimndenki egyetérteni, de a többség igen. Ez valahogy hozzá tartozik ahhoz, hogy nem kell útlevél a szomszédba. Az üzleti élet megszabadul az árfolyamingadozás nyügétől, versenyképesség dolgában tiszta vizet öntünk a pohárba! Ennyi előny éppen elég a közös valuta mellett!”
 • 10. odon 2008. augusztus 08. 17:34
  „dobbenetes.Fejen talalta a szeget,mindha magamat hallanam.
  Hogy lehet ijen elmekkel egyeterteni?”
 • 9. mindigatutit 2008. augusztus 08. 10:08
  „az árakat a kereslet/kínálat határozza meg.lehet 3-4 szeres áron árulni valamit,de ha nincs vevő ,akkor nem tudod eladni a terméket.lásd pár éve a balatoni ingatlanok.ma kb.20-30 %-kal kevesebbért lehet csak eladni az ingatlanokat”
 • 8. sunshine# 2008. augusztus 08. 08:37
  „Pedig milyen jó érzés lenne hazavinni a (kb) 480 eurós nettó átlagfizetést fizetést. :-) ugye?”
 • 7. mackó 2008. augusztus 08. 08:07
  „Milyen rossz lenne ha az ingatlanok ára felmenne 3-4-szeres árra, ezért jobb, ha marad ilyen olcsó az ingatlanunk, a földünk, nemde? Egyébként ez sem igaz, mert akkor bele is döglött volna a nyugati gazdaság a 300-400 %-os drágulásokba. Annyi igaz az egészből, hogy a felkapott, jól fejlődő országokban drágulás van az ingatlanokban (de nem egyszerre és nem többszörös), mert van kereslet, na de itt... Nálunk csak a megélhetés drágul nem pedig a munkaerő, vagy az ingatlanok árai. Ugyanezt hallgattuk 2004 előtt is, hogy majd az Unióba lépve milyen drága lesz az ingatlan, a föld. Na persze, de nem egy ilyen szar gazdaságú országban, így nem értékelődik fel semmi, hiába lépünk bármibe is, akár a kutyasz*rba is.”
 • 6. amindenit 2008. augusztus 08. 07:58
  „Ha nem vezetik be az eurot akkor nem lesznek áremelések meg inflációk meg nem fogunk elszegényesedni?Az érdekes lesz...Jobb lenne minnél elöbb bevezetni!Szerintem az egy lehetőség és jobb lenne minnél elöbb kilépni ebböl a sz...a.......r helyzetből,nekem k....u....r....v....á....r....a elegem van a 50-100%-os áremelésekből.Az ilyen szélsőséges lehelke féliek szavainak nem hiszek.Nem az euro fog csodát csinálni hanem a mindenkori kormány,de az egy lehetöség.Miért hagynánk ki.És hogy elfogadnák-e az eurot nálunk ahogy lehelke irta,hát lehetnek helyek ahol igen de a törvényes fizetö eszköz a FORINT.Azért fogadják el mert megtudják és oda tudják fogadni a külföldieket,vásárlókat akiknél euro van csak.”
 • 5. rettegő81 2008. augusztus 08. 07:53
  „Ha így "haladunk" csúszik még többet is, hogy soha ne legyen. :)”
 • 4. Tapmancs 2008. augusztus 08. 07:52
  „B+ Lehelke, mi lenne ha 1x kikapcsolnád a CapsLock-ot?

  A témához: Ha már csak mi maradunk euro nélkül, akkor mindenki a forintot fogja spekulációra használni, gyakorlatilag tetszölegesen alakítva az árfolyamot. Ami pedig mindenképpen rossz.”
 • 3. lHunter 2008. augusztus 08. 07:49
  „Remélem annyit csúszik az euró bevezetése,hogy nem is lesz soha!”
 • 2. döbbenetes 2008. augusztus 08. 07:43
  „Ennyi ökörséget... Először is gyakorlatilag nincs is miről vitázni, mert semmilyen feltételt sem teljesítünk. Olyan ez, mintha azt állapítanánk meg, hogy baromság tanulni, mert úgysem találsz munkát. Holott egy lehetőség, mint maga az Unió is. Barmok számára nincs lehetőség, legfőképpen árulók vezette országban nincs. Ha nem vezetjük be az a baj, ha bevezetjük, akkor meg lehet minden rosszat arra fogni, mint ahogy ezt már megfigyelhettük eddigi csodás érdekérvényesítő elvtelen politikusainkon.
  Év közben nagyobb áremelések vannak, mint ami az euróból adódna. Savanyú a szőlő esete. Ha így megy tovább sosem kaphatunk a szőlőből/euróból, ezért jobb azt a demagóg dumát terjeszteni, hogy a szőlő savanyú, milyen rossz azoknak, akiknek van szőlőjük. Persze ez hitelesebb lenne úgy, ha megengedhetnénk magunknak az euró bevezetését, teljesítenénk a feltételeket; de így, hogy egyetlen kritériumnak sem felelünk meg ennyi év után sem... ez így tragikomikus és egyben szánalmas. Tovább nő a hülyeség, az elmebaj, a sötétség ebben az országban, már erről is van statisztikánk.
  Nem vitatom, hogy jár anyagi teherrel az euró, de összességében előny a polgárok számára. Az mennyi teherrel jár, hogy ilyen ingadozó forintunk van, és hogy kiárusítják az országot, hogy képtelen megfelelni az ország alapvető követelményeknek, stb., stb.?”
 • 1. LEHELKE 2008. augusztus 08. 03:00
  „MAR AZ OSZTRAK,SZLOVEN,NEMET ATLAGPOLGAR ES KOZEPOSZTALY IS KEMENYEN SZEGENYEDIK EL AZ EURO VEGETT ! CSAK A GAZDAG JAR VELE JOL MINDEN EU. ORSZAGBAN ! A CSEH-LENGYEL-ROMAN,MAGYAR IS TUDJA EZT ! HISZEN VAN MULTJUK,TAPASZTALATUK ! CSAK A BUTA SZLOVAK BASZIK KI MAGAVAL, HISZEN NINCS TAPASZTALATUK ,MEG CSAK 14 EVES ORSZAG ! EZT SE OK RAKTAK OSSZE ,HANEM A MAGYAROK ! A SZLOVAK NAGY SOVINIZMUSUKKAL SEHOL SINCSENEK ! OK IS A BEKA SEGGEBEN VANNAK ! A GDP-JUK EPPEN OLYAN SZAR MINT AZ OSSZES KELET-EUROPAINAK ! ELADOSODOTT ORSZAG ! OTT IS MINDENT KULFOLDI CEGEK IRANYITANAK !!! SZART SE KERESNEK ! 70-80 EZER A FIZUJIK MINT NALUNK ! AZ EUROVAL PEDIG KURVARA SZIVNI FOGNAK ! NALUNK MAR MOST IS HASZNALJUK AZ EUROT ! MINDENHOL ELFOGADJAK ! TEHAT EL ! ADDIG IS A SZEGENY RETEGNEK AZT AJANLOM VASAROLJANAK MAGUKNAK KERTEKET MOST AMEDDIG TUD ! MERT AZ EUROBEVEZETSEVEL 3-4 SZERES INGATLAN ARAK LESZNEK ! LATTAM A TOBBI TAGALLAMBAN !!AKINEK PEDIG FOLDJE VAN NE ADJA EL MERT 10 SZERES ARA LESZ !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia helyén szeptembertől épül a Dunacenter

Győr - Szeptemberben kezdik építeni a Dunacenter bevásárlóközpontot az egykori Gardénia-gyár helyén.… Tovább olvasom