Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

EU-pénz: a megye jól áll

Győr-Moson-Sopron - Négymilliárd forint már biztosan a megyébe érkezik a 2007–2013 között felhasználható uniós pénzekből. Győr-Moson-Sopron az előző ciklusban csehül állt, most a legjobbak közé tartozik.
„Előbb valósulhat meg a beruházás" – ezt értékelte sikeres európai uniós pályázatuk legfontosabb következményének Jankovits István, a többek között egyedi célgépeket tervező-gyártó, gyártósorokat
automatizáló, 14 multinacionális vállalat hazai képviseletét ellátó Jankovits Hidraulika Kft. tulajdonos ügyvezetője. A győri ipari parkban működő cég 44 millió 659 ezer forintot nyert a mintegy 150 millió forint összértékű technológiai fejlesztésre, ami három számítógép-vezérlésű megmunkálógép és a hozzá szükséges szoftverek megvásárlását takarja, és többek között a versenyképesség javítását szolgálja. Az erről szóló szerződést hétfőn kapták kézhez. Sok tucatnyian örülhettek a Jankovits Hidraulika Kft.-hez hasonlóan uniós pályázati sikernek az elmúlt hetekben-hónapokban.

Holpert Gábor, a Jankovits Hidraulika munkatársa a cég győri üzemében. A kft.-nek fejlesztésre ítéltek meg csaknem 45 millió forint uniós támogatást. Fotó: H. Baranyai Edina
Holpert Gábor, a Jankovits Hidraulika munkatársa a cég győri üzemében. A kft.-nek fejlesztésre ítéltek meg csaknem 45 millió forint uniós támogatást. Fotó: H. Baranyai Edina

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2007 és 2013 között elkölthető mintegy 8000 milliárd forintból 73 milliárd 977 milliónak már megvan a gazdája. A tetemes summa 5,7 százalékát ítélték oda megyei fejlesztésre. Ez 4 milliárd 213 millió forintot jelent, ami 272 projekt megvalósulását segíti. Számos pályázat bírálata ezekben a hetekben zajlik, további több mint harminc pedig még a beadási szakaszban tart. (A megyéből tegnapig 556 pályázatot adtak be, az igényelt össztámogatás meghaladja a 63 milliárd forintot. Ezek jó részéről még nem született döntés.)

Győr-Moson-Sopron egyelőre jól teljesít az uniós versenyben, ami különösen annak tükrében kedvező hír, hogy a 2004–2006 közötti I. Nemzeti Fejlesztési Terv brüsszeli eurói csak kisebb részben jutottak a megyébe. Az akkori 506 milliárd forintból mindössze 17 milliárd 488 millió – a teljes összeg 3,5 százaléka – került ide: ennél tíz megye is jobban teljesített. A mostani 4,2 milliárd forintnál többet Budapesten kívül csak a megyénknél jelentősen nagyobb lélekszámú Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye könyvelhetett el magának.

Nálunk legalább 100 millió forintot tízen kaptak (illetve kapnak, miután az európai uniós támogatásokat utólag, a projekt megvalósulását követően fizetik ki). A legtöbb pénz, kereken félmilliárd forint a győri Rába Futómű Kft. fejlesztését szolgálja, míg a második legnagyobb összeget, 192 millió forintot a fertődi önkormányzat teheti el a Fertő menti kerékpárút megépítésére. A dobogóra a soproni Hirschler üvegipari vállalkozás került még fel 177 millió forinttal, amiből technológiai, építési, informatikai és minőségirányítási beruházást visznek végbe.


Kiemelt projektekről döntenek

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács holnap rendkívüli ülést tart a győri városházán. A testület többek között dönt a megyei jogú városok városrehabilitációs témájú kiemelt projektjeiről, így például a győri Széchenyi tér felújításáról, valamint a Kossuth utca és környéke fejlesztéséről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanggal irányít a defibrillátor

Győr - Mobil defibrillátort, azaz újraélesztő készüléket adtak át tegnap a Leier Hungária… Tovább olvasom