Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

EU-pályázatok: Információhiány és kishitűség

Győr-Moson-Sopron - Valóságos uniós pályázatdömping indult el tavaly, sokan mégsem élnek a lehetőségekkel. Szakértőnk szerint egyes forrásokból kifejezetten könnyű pénzt nyerni, ám az információhiány és a kishitűség miatt sok esélyes meg sem próbálja.
Tavaly kezdődött el az Európai Unió 2007–2013-ig tartó pályázati időszaka. Ezalatt körülbelül 8 ezermilliárd forint uniós támogatást oszt szét a kormányzat, amelynek jó részéből az egyszerű „kisemberek" is részesülhetnek. Sokszor azonban maguk a gátjai a sikeres pályázásnak.

– Jóval többen juthatnának uniós támogatáshoz, ha egyáltalán pályáznának, de sokakhoz el sem jutnak az aktuális kiírások. Vannak, akiket a pesszimista magyar hozzáállás, a korrupciótól való félelem vet vissza, s „úgyis le vannak már osztva a pénzek..." alapon inkább bele sem fognak – véli Piller István, a Produktív Iroda vezetője, aki szerint egyes pályázatok kifejezetten kihasználatlanok, ilyenek például a munkahelyteremtő kiírások – csak az elmúlt hetekben három jelent meg –, amelyeken távmunkára vagy új beruházásokhoz kapcsolódóan kérhető bér- vagy eszközfejlesztési támogatás, de egy pályakezdő szakmunkás felvétele is 800 ezer forint pluszt jelenthet.

Kevesen pályáznak eszközbeszerzésre is, legalábbis jóval kevesebben azok közül a mikro-, kis- és középvállalkozások közül, amelyek jó eséllyel indulhatnának.

A napokban 4–5 hasonló kiírás jelent meg, s Piller István szerint ezeken kifejezetten könnyű támogatást nyerni, a laptoptól a targoncáig. Idén több ezren számíthatnak rá.

És akkor még nem is beszéltünk az olyan speciális lehetőségekről, mint a fiatal mezőgazdasági vállalkozók induló támogatása, amellyel önrész nélkül(!) juthat többmilliós indulótőkéhez az akár szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező pályázó, s azt a földtől az állatokon át a traktorig bármire költheti. Hasonló indulási támogatást kaphatnak a kezdő, fiatal vállalkozók, néhány százezertől akár tízmillió forintig.

Persze mindehhez jó adag bátorság is kell, hiszen sok helyen szigorú megkötések vannak, a szükséges önrészen kívül például a kötelező továbbfoglalkoztatás vagy egy adott munkaeszköz megtartása.
A szakértő a negatív hozzáálláson kívül azt látja a másik problémának, hogy nincs egy olyan internetes honlap, ahol egy helyen szerepelne az összes pályázat. Jelenleg több száz kiírás „fut", ezek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az egyes minisztériumok és koordináló szervezetek honlapjain érhetők el. Több pályázat, például a mezőgazdasági témájúak ráadásul rendelet formájában jelennek meg, nyakatekert jogszabályi szövegezéssel, ami a mégoly lelkes érdeklődőket is megakaszthatja...

Nyitott szemmel járni, figyelni az érintett internetes oldalakat – ez tehát a recept. Számos tanácsadó iroda is vállal pályázatfigyelést, akár ingyen, ezek a cégek csak a pályázatírásért kérnek pénzt, ha „megtetszik" valamelyik kiírás. Igaz, van, aki havonta 30 ezer forintot is elkér, hogy kiszűrje és értesítsen a vállalkozásunkhoz passzoló lehetőségekről. Piller István szerint a pályázat megírásához nem kell feltétlenül szakértő segítség, egy kis odafigyeléssel számos akár otthon is elkészíthető.

Ha mégis profi pályázatíróhoz fordulunk, több lehetőség közül választhatunk: van, aki az adminisztráció munkadíját kéri el – ez néhány ezertől egymillió forintig terjed –, más a pályázatot ingyen írja, s csak sikerdíjat kér. Azaz csak akkor kell fizetni, ha sikeres volt a pályázat, az elnyert összeg 0,5–9 százalékát. Van, ahol az ügyfél választhat, esetleg kombinálják a két fizetési módot: aki az elkészítésért többet fizet, később kevesebb sikerdíjjal kell számolnia. Érdemes alaposan körülnézni a piacon, az elmúlt 4–5 évben ugyanis rengeteg pályázatíró cég alakult, és van közöttük jó néhány inkorrekt, jóval a reális árak felett dolgozó vállalkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába-futómű amerikai traktorokba

Győr - A győri Rába Futómű Kft. egy új, öt évre szóló, január 1-jétől érvényes általános beszállítói… Tovább olvasom