Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

EU-követelményeknek megfelelően újul meg az óvoda

Tényő - Korszerűsíteni kell az óvodát a sokoróaljai településen. A közel 80 millió forintos felújítást az épület kora, állaga és a növekvő gyereklétszám tette szükségessé.
Összefogtak a tényőiek. A nagy cél, az óvoda korszerűsítése többeket megmozgatott: így az előkészítésben lelkesen munkálkodott együtt a helybeli építész, a pályázat írója, illetve a vállalkozó, aki a költségvetést készítette. Varga Gábor polgármester örömmel számolt be az időszerű „gondról": a gyereklétszám miatt mielőbb szükség van a felújításra.
– Hála isten, Tényőn a lakosság lélekszáma évről évre növekszik.

Jelenleg hatvanhárom óvodással számolhatunk, a rendezési tervünkben pedig kétszáz új telek kialakítására nyílik lehetőség. És ez nemcsak lehetőség, hanem igény is. Így reményeink szerint tíz év múlva Tényő kétezer lakossal büszkélkedhet – nyilatkozta Varga Gábor, majd hozzátette:

– Az óvoda korszerűsítése mindettől függetlenül is szükségessé vált volna, hiszen az épületet a múlt század húszas éveiben Végh Józsefné helybeli birtokos ajándékozta a falunak.

Kezdetektől óvodaként szolgálta a közösséget. Az évtizedek nem múltak el nyom nélkül: mostanra indokolttá vált – többek között – a falak szigetelése, a világítás korszerűsítése.

A képviselő-testület elhatározta: ha már ebbe belevágnak, akkor úgy végeztessék el a felújítást, hogy az épület, az intézmény a legteljesebben megfeleljen az uniós követelményeknek. A korszerűsítés részeként energiatakarékos építészeti, épületgépészeti megoldásokat – például kiegészítőnek napelemes fűtést, illetve egy sajátos francia hőtárolós megoldást – terveznek, amelyek a környezetvédelmi hatásuk mellett az intézmény költséghatékony működéséhez is hozzájárulnak.

A polgármester szerint ezek a megoldások a legoptimistább számítások szerint harmincszázalékos megtakarítást jelentenek. A kötelezően előírt helyiségeken kívül orvosi szoba, sószoba, kézművesműhely, egyéni fejlesztő- és logopédiai szoba is szerepel a tervben.

– Az épület korszerűsítése, átalakítása – a szakemberek számítása szerint – úgy hatvanmillió, berendezése még húszmillió forintba kerülne. Kimondani, kifizetni nagy összeg, de a jövőben ezzel a rekonstrukcióval sok pénzt takaríthat meg az önkormányzat – hangsúlyozta Varga Gábor.
Varga Gábor polgármester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjba megy a győri kapitány

Győr–Mosonmagyaróvár - Holnaptól Horváth Csaba alezredes, eddigi mosonmagyaróvári… Tovább olvasom