Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Étkezési utalvány: szakadtan is elfogadható

Győr-Moson-Sopron - „Nem fogadta el a pénztáros az étkezési utalványt, amivel fizetni akartam egy élelmiszerlánc egyik üzletében, arra hivatkozva, hogy beszakadt a szélén egy darabon egy milliméteres rész, mikor kitéptem a tömbből..." - kezdte levelét egy olvasónk. Utánajártunk.
„Nem fogadta el a pénztáros az étkezési utalványt, amivel fizetni akartam egy élelmiszerlánc egyik üzletében, arra hivatkozva, hogy beszakadt a szélén egy darabon egy milliméteres rész, mikor kitéptem a tömbből. Azt állította, vele fizettetik meg, ha elfogadja és egyébként is azt szokta mondani a vevőknek, hogy bízzák rá a kitépést, ő biztos jól tépi ki a tömbből. Hát nekem ezt nem mondta, amikor látta, hogy bajlódom az utalványtömbbel, utólag meg már hiába javasolja. Ez is felháborít, meg nem értem az egészet azért sem, mert a szakadt papírpénzt is elfogadják. Szabályos ez az eljárás? Lehet, hogy főnököt kellett volna hívnom vagy erőszakosabban ragaszkodnom véleményemhez, de ki akar ötszáz forint miatt veszekedni, mikor sietnie kell haza a megvett élelmiszerekkel, lógnak a cekkerek az egyik oldalán, meg a gyereke is türelmetlenül nyafog? Ezt használják ki az üzletek. Másrészt viszont az az ötszáz forint is számít. Miért nem magától értetődő a kereskedelemben a fogyasztók részéről elvárható, szabályos magatartás? Ja, és még azt is mondta a pénztáros, hogy próbálkozzak a kissé szakadt utalványommal kisebb boltokban, ott biztos nem fognak problémázni vele. Vagyis tulajdonképpen beismerte, hogy az utalvány elfogadható, el kellene fogadni" – írta olvasónk.

Megkerestük a több üzletben is beváltható étkezési utalványokat kibocsátó cég képviseletét és azt az információt kaptuk, hogy el kell fogadni a szakadt utalványt is. Az csak akkor veszti érvényét, ha a vonalkódos része sérül meg jelentősen. Tapasztalatok szerint, ha ezt határozottan hangoztatja a vevő, akkor azokban az élelmiszerláncokban is elfogadják a minimálisan sérült utalványokat, ahol jellemző, hogy problémázni szoktak emiatt. Az utalványok többnyire akkor sérülnek meg kissé, amikor azokat a vásárló a tömbből igyekszik kitépni a pénztárnál és közben rendszerint mással is tele a keze, másra is figyelnie kell és mivel mögötte hosszú a sor, kapkod. A megyei fogyasztóvédelmi egyesület szerint az lehet egy jó gyakorlat, ha a pénztáros vállalja a kitépést, neki végül is lehet ehhez két szabad keze, asztalszerű része és segédeszköze. Azonban erre utólag hivatkoznia nem illik, ha a figyelmet nem hívja fel írásban a pénztárnál az üzlet erre a gyakorlatra. Ez hozzátartozna a fogyasztó teljes körű tájékoztatásához, ami elvárható.

Olvasóink írták

 • 16. tricse 2008. augusztus 06. 22:14
  „had legyek már a szokottnál is hülyébb

  ezeket az utalványokat akkor az adóbevallásban sem kell feltüntetni?”
 • 15. Tubika 2008. augusztus 06. 21:37
  „Nem utalványokat és potlékokat kell adni a dolgozoknak hanem tisztességes fizetést.A korházi ápolók nem kapnak étkezési utalványt,és a fizetésük is rendkivüli.(Nagyon alacsony)”
 • 14. DrDon 2008. augusztus 06. 16:47
  „A mai aktív dolgozók meg munkáltatók örülnek, hogy legalább ennyi járulékkal kevesebbet vonnak el tőlük, miközben próbálnak közgazdasági értelemben értéket teremteni. 19 éve a kapitalizmusra szavaztak az ember, nem az "állambácsi eltart" jellegű szocializmusra.”
 • 13. énírtam 2008. augusztus 06. 09:38
  „Milyen érdekes. Ezek a hideg, meleg étkezési utalványosok nem lesznek nyugdíjasok sosem? Azt tudják a mai nyugdíjasok,hogy a "természetbeni juttatás" mint ezek az utalványok a munkabér része! De ezek értékéből sem egészség sem nyugdíjalapot nem vonnak le! Tehát ezzel a munkáltatóik meglopják a mai betegeket és a nyugdíjasokat!
  Vajon a mai aktív dolgozók ezzel miért nem törődnek úgy mint a csíkok sérüléseivel? Ja majd Ők is itt teszik szóvá,hogy kevesebb lesz az ellátásuk a nyugdíjaskorjukban?”
 • 12. upho 2008. augusztus 06. 07:01
  „@tricse http://accorservices.holvan.hu/utvonal_kerescim”
 • 11. tricse 2008. augusztus 05. 23:09
  „hát én nem tudom de letépni könnyebb mint elfogadóhelyet találni győrben:) mármint nem éttermet meg húsboltot”
 • 10. Kócoscápalány 2008. augusztus 05. 19:32
  „Az még senkinek se jutott eszébe, hogy ollóval nyisszantsa el a perforált résznél, esetlen a kapcsot szedje ki belőle, oszt nem szakad el semmi. Még a cérna se a pénztárnál :-))”
 • 9. Kate13 2008. augusztus 05. 17:33
  „GYŐRBEN”
 • 8. Kate13 2008. augusztus 05. 17:32
  „Ha valaki tudja ,hogy húsbolton kívül holfogadják el a melegétel utalványt ,akkor írja meg !!!!!!(ACCOR )”
 • 7. eperke81 2008. augusztus 05. 16:29
  „A melegételutalvány a CBA boltok elfogadják!!! Tudom, mert mi ugyan megválaszthatjuk, hogy milyen formában kérjük ezeket a juttatásokat, de a melegétel utalványok egy jó részét a CBA-ban használtam fel (Sopron Plaza + Fertőd)”
 • 6. Mészi 2008. augusztus 05. 16:26
  „Én ugy gondolom, hogy akik ezt a szar étkezési papirt csinálják kitolásbol rakják olyan közel a szakítási ponthoz azt a fémcsikot, hogy kitoljanak velünk vevökel s persze az eladokal. Kérvényezni kellene a fémcsik odébtolását legalább 2 cm igy tán nem lenne akorra probléma, aki meg a pénzárnál jut eszébe tépkedni az igy járt:D. Az ott dolgozo meg már ne azért szivjon, mert a "kedves" vásárló bénáskodik a papiruszal, elleget szivnak ő ottan másért is. Megértés kellene ide.
  A ragasztásos modszer meg joh ha a rendes pénzt is ragasztva adják veszik el akor a kaja utalványnál is joh.”
 • 5. nagyetos123444 2008. augusztus 05. 15:18
  „3-asnak: cba péri üzlete”
 • 4. fanny 2008. augusztus 05. 13:57
  „A meleg utalványt a Reál boltok elfogadják,ha tejet kenyeret stb.akarsz venni.Sajnos nem mindegyik boltjuk.A bolt bejáratánál ha kinn van a táblán a melegutalványnak a jele:ami hasonlit egy csokornyakkendöhöz.”
 • 3. tricse 2008. augusztus 05. 10:45
  „én meg az étkezési utalványt tartom egy felesleges baromságnak,mert ugye kapok hatezret melegétkeztetésit amit csak húsboltban vásárolhatok le---vegetáriánusoknak előny!!!---meg mekiben,pizzériákban,éttermekben---gazdagoknak előny!!!----elhiszem,hogy a melóhelynek adómentes,de a hidegétkeztetési is az amit elfogad a tesco akkor miért nem lehet olyat kérni?

  ha valaki esetleg tud olyan helyet ahol a melegétkeztetésivel lehet fizetni pl.kenyérért,tejért,cukorért,wcpapírért stb az szóljon”
 • 2. K 2008. augusztus 05. 10:27
  „Én dolgoztam ilyen hipermarketben pénztárosként, én sosem problémáztam azon, ha egy kicsit el volt szakadva, de akkor amikor már az ezüst rész is le volt tépve róla, persze hogy nem fogadtam el, mert az igaz hogy tényleg levonják a bérből!
  A másik az, hogy én se mondtam mindenkinek hogy majd én kitépem, mert voltak olyan vásárlók, akik annyira nem bíztak meg bennem hogy megfelelő összeget tépek ki-a szeme láttára-hogy meggyanusítottak hogy több volt benne, és hogy esetleg én raktam el, vagy eltüntettem...
  Szóval sztem a legjobb az ha odaadjátok a pénztárosnak, hogy tépje ki, és akkor nem lesz ilyen gond:)”
 • 1. sutiz 2008. augusztus 05. 07:50
  „Én is jártam már így a soproni T-ban. Nekem az volt a szerencsém, hogy még a tömb is a kezemben volt és mondtam a pénztárosnak, hogy itt a maradéka. Elvette a tömböt is és kiszabta a megmaradt szintén kb: 1mm-es darabkát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmad fizetés csak az átlagnyugdíj

Győr-Moson-Sopron - Hiába kerültek valamelyest közelebb a nyugdíjak a keresetekhez tavaly, az… Tovább olvasom