Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Esőemberke szárazon

Mint partra vetett hajó, amelyik a dagályra vár. Kis esőember keresi az útját Ravazdon. Az utat, amely iskolához, tanárokhoz Győrbe vezet, de amit a szülők már nem tudnak megfizetni. Nem adják fel, egyedülálló módon családi támogatókat keresnek.
Az autisták helyzete nem könnyű a megyében. Pér ugyan adott egy földterületet, hogy felépítsék a központjukat, ahol egészen időskorukig megfelelő ellátásban részesülhetnek, de még az alapokra sem gyűlt össze a pénz.

Az iskola messze van

Horváth Gábor és felesége két lányukat nevelik. A fiatalabbról, a nyolcéves Alexandráról nemrég derült ki, hogy autista. Bár az édesanya mindig is sejtette, hogy nem csupán egy középsúlyosan értelmi fogyatékos gyereket próbál az élettel megismertetni, de csak idén bizonyosodott be a sok-sok orvosi vizsgálat után: Szandra esőemberke. (Így hívják az autistákat világszerte, köszönhetően a Dustin Hoffmannal és Tom Cruise-zal a főszerepben elkészült filmnek.) A szülők szinte mindent feláldoztak azért, hogy lányuknak megfelelő környezetet biztosítsanak. Lakásukat eladták, és építkezni kezdtek Ravazdon, a nagyszülők közelében. Ma is félig kész a belülről már szép és rendezett ház. Az építkezés során a szülőkön, családon kívül sok segítséget kaptak a ravazdi vállalkozóktól és egy győri ablakgyártótól is. Ezért nagyon hálásak. Arra azonban nem gondoltak, hogy Alexandrával, akiről az orvosok kimondták, hogy nem ajánlott tömegkö zlekedési eszközön utaznia, iskolába el kell járniuk Győrbe.

Nem adják fel

„ Nem bírjuk anyagilag – fakad ki az édesanya. – Nyolc évig kedvezményes gyesen voltam. Minden éjjel felkeltünk a lányunkhoz, vagy én vagy a férjem. Nem adtuk fel, nem akartuk intézetbe adni. De már lassan eladjuk mindenünket és feléljük a pénzt. Pedig a lányunkat iskolába kell vinni. A társadalombiztosítás csak tömegközlekedési eszközre, a legolcsóbb utazási költséget téríti meg. De Szandra nem mehet ilyennel." A kislány oxigénhiányos volt, s most szinte minden lépésére figyelni kell, meséli az édesanya, miközben egyik szemével a könyvet lapozgató kislányt figyeli. Majd hozzáteszi, Sopronban van egy hasonló cipőben járó házaspár. Orbánékkal közösen fogalmaznak a ravazdi Horváthék levelet a szaktárcának. Ahogy ők mondják: valaki kapjon már a fejéhez!

Napi 60 kilométer

S amíg a levél megérkezik? A kislánnyal addig is járni kell iskolába. Ehhez pénz kell. Naponta 60 kilométer. Az anyuka fogja magát tehát és hamarosan bekopogtat azokhoz a vállalkozásokhoz, akik segíthetnek. Családjának keres szponzorokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleházavatás Héderváron

A Szigetköz egyik legszebb településén, Héderváron már tizennegyedik éve működik a Hédervári Baráti… Tovább olvasom