Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Eső után: jön az ár

A két napja tartó eső miatt sok helyen áll a víz, dolgoznak a szivattyúk. A Dunán árhullám várható, II.-III. fokú lehet a készültség. Győrben víz alá kerül a rakpart és a strand is. A jó hír, hogy óvatosabbak az autósok, kevesebb a baleset.


Árhullám vonul le folyóinkon

Harmadfokú árvízvédelmi készültség várható a Dunán Nagybajcs környékén: a lehullott sok csapadék hatására intenzív emelkedés kezdődött.

A Duna  vízgyűjtőjén  az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására jelentős árhullám alakult ki a folyó ausztriai vízgyűjtőjén.Az átlagosnál kevesebb baleset: óvatosabbak az autósok

Kedden két óráig eddig négy helyszínre hívták a tűzoltókat a megyében: Sopronban és Győrszentivánon jelenleg is dolgoznak a szivattyúk. Főként pincéket öntött el a víz.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese kérdésünkre hozzátette: eső ide, eső oda mostanáig az átlagosnál kevesebb baleset történt a megye útjain.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy esőben jóval óvatosabban vezetnek az autósok, s nem mernek száguldani.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén is érezhető volt már kedden az árhullám és intenzív emelkedés kezdődött. A jelenlegi osztrák vízrajzi előrejelzés és a meteorológiai prognózis figyelembevételével a területünkön Nagybajcs térségében III. fok feletti, Komárom-Esztergom térségében II. fok feletti vízszintek alakulhatnak ki.

Győr térségében várhatóan a folyó elönti majd a rakpartot, az alacsonyabban fekvő csónakházak és a strand területe is víz alá kerül, itt legalább a II. fokú készültség körüli vízszintek várhatók.

A Lajtán a Répcén és más dombvidéki kisvízfolyásokon egyelőre csak kisebb árhullám alakultak ki de a meteorológiai előrejelzés alapján ezeken a folyókon és a Rábán is várható árhullám.

A vízügyi igazgatóság megkezdte a közvetlen felkészülést az árvízvédekezésre.


A győri belvárosban is áll a víz több helyen. Olvasónk, H. M. fotói.
Sopronban is zuhogott. Fotók: Schaul MártonEsik eső karikára - Újabb nagy zuhé - Dolgoznak a szivattyúk

Narancs fokozatú figyelmeztetést adott ki kedd éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat három régióra, köztük a Nyugat-dunántúlira.

Hétfőn is hatalmas eső áztatta Győr-Moson-Sopron megyét. Az OMSZ Győr-Likócson 39,8, Sopron-Kurucdombon 39,7, Péren 37,8 millimétert mért. Az idokep.hu adatai szerint Győrsövényházon, Beleden és Kópházán 33,1, Barbacson 30,5 milliméter csapadék hullott.

Dolgoznak a szivattyúk Bácsán. A közútkezelő szervezet képei.


Csak összehasonlításképpen: az Észak-Dunántúlon a júniusi sokévi átlag 76 milliméter; Győrben és Péren április és május 61 napja alatt 30 milliméternél kevesebb esett.


Csapadéktérképet itt találnak:

http://www.idokep.hu/?oldal=csap24

Hol esik most? Az OMSZ radarképe:

http://met.hu/kepek/index.php?id=brod


Összegyűlt az esővíz Győrben - Fotó: Cseh róbert


Beindultak a tűzoltók szivattyúi is

"Hétfőn három esetben riasztották a tűzoltókat eső miatt. Az egyik helyszínen 1 köbméter vizet kellett kiszivattyúzniuk a kollégáknak a pincéből, míg a másiknál szennyvíz és esővíz keveredett a ház alagsorában: utóbbinál szintén szivattyúzással oldottuk meg a problémát" – tájékoztatta a kisalfold.hu-t a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Hozzátette: a harmadik esetben 30-40 centiméteres vízszivárgásról érkezett bejelentés, de ez valójában nem volt magasabb 3 cm-nél, így nem tudtak segíteni a tűzoltók, ilyen alacsony vízszintnél ugyanis nem lehet beüzemelni a szivattyút.

Arra a kérdésünkre, hogy a nonstop esőzés miatt több baleset történt-e hétfőn a megyében, szerencsére megnyugtató választ kaptunk: "nem volt több baleset az átlagosnál".

Legyen így kedden is: vigyázzanak egymásra!

Vezess lassabban!

Lassabb, körültekintőbb közlekedésre kérte az autósokat a csapadékos időjárás, a borongós idő és a kettős fronthatás miatti veszélyekre figyelmeztetve kedden az Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

A rendőrség honlapján közzétett felhívásban emlékeztetnek arra, hogy péntek és vasárnap között 181 személyi sérüléssel járó baleset történt az országban, és ezekben 13-an életüket vesztették.

A balesetek egyik jellemző oka az volt, hogy a gépjárművezetők nem alkalmazkodtak megfelelően a hirtelen megváltozott, kedvezőtlen időjárási, látási és útviszonyokhoz.

Mint írták, az elmúlt hétvégén a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozták. A hajnali és reggeli órákban váratlan ködfoltok jelentek meg, amelyek miatt csökkent a látótávolság. A következő napokban pedig továbbra is esős, borongós idő várható.

Olvasóink írták

 • 13. beleptem 2009. június 23. 22:16
  „nem tudom miért van "mindenki" kétségbeesve. Azért mert van néhány olyan nap, ne adj Isten egy olyan hét, ami nem napos és száraz?
  Néha azt hiszem, hogy a legtöbben összekeverik Dél-Spanyolország időjárását a miénkkel.

  Mezőgazdaságnak, természetnek amúgy is kellett.
  Meg egyébként is hétköznap van, ha hétvégén is ilyen lesz, akkor már valahogy megértem:)”
 • 12. jazmine33 2009. június 23. 22:08
  „lesz még itt cudar idő!!!”
 • 11. kisördög77 2009. június 23. 19:21
  „Nyár van alig télikabátban jajj úgy fázom a teraszon ááá,de ha lesben áll egy cápa áá áldozatra várva szinte fel fal a szemével mi legyen? örökös bórus időben jajj de rossz a kedvem .mit is kezdjek ezzel nem is tudom: (”
 • 10. Truder 2009. június 23. 18:24
  „Csillog a bozót,
  Ága-boga ázik...
  Nem jutok szárazon
  Addig a házig.

  Vízben, sárban
  Cuppogva járok...
  Majd ha bozót leszek,
  Esőt kivánok.

  Ázott ingemet
  Tűz mellé terítik,
  Fázó testemet
  Gyorsan melegítik.

  Majd ha virág leszek,
  Esőre nyílok...
  Ázik a bozót,
  Csillog-villog.”
 • 9. Skip 2009. június 23. 17:43
  „a földeknek nagyon kellett ez! már így is elkésett de jobb később mint soha!
  és mielőtt a városlakók reklamálnának: a városba is vannak fák és füves területek amelyeknek úgy kellett ez mint egy falat kenyér.”
 • 8. miamanó 2009. június 23. 15:29
  „Az előbb majdnem kisütött a Nap... De aztán meggondolta magát. Úgyhogy azt hiszem beülök az állólámpa alá napszemüvegben és szalmakalapban, kezemben egy pohár narancslével, és egy Korfu utikönyvvel... Talán az segít. A lelkivilágomon :)”
 • 7. Ikrob 2009. június 23. 14:59
  „kisördög77!
  Tovább is van? Mondjad még!!!”
 • 6. kanga64 2009. június 23. 14:31
  „Krampedli, tiéd a pont a tündéri gyerekversért!!! A válaszodért pláááne!!!!!!!:)))))))”
 • 5. kisördög77 2009. június 23. 12:44
  „"santiago" nekem sem tetszik:( de ha sirok akkor sem lesz jobb...”
 • 4. santiago 2009. június 23. 12:25
  „Kisördög!
  Jó neked, hogy a rossz időt ispozítivan fogod fel, és jó kedved van! Hogy csinálod? Nálunk lassan 4napja esik az eső, és van hozzá kb. 14-16 fok..Rettenet, hisz nyár van!!!!”
 • 3. kisördög77 2009. június 23. 12:19
  „Esik eső fűre, fára,
  Megázik a madár szárnya.
  Csöpp lányaim szoknyácskája
  csiga anyó meszes háza.
  Esik eső csepereg,
  Három egér pityereg...”
 • 2. anyacika 2009. június 23. 11:45
  „Nálunk már az udvarban vannak a felhők.”
 • 1. kisördög77 2009. június 23. 11:41
  „rettenetesen esik,ez nem fehérembernek való ez már sokkk....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső búcsú Pozsgai Jánostól

A család, a barátok, ismerősök és a kollégák népes tábora búcsúztatta kedden délután Győrött a… Tovább olvasom