Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Eső, köd, sár nehezíti a közlekedést

Ősszel az évszakra jellemző időjárási viszonyok nehezítik a közlekedést. Az úttest tapadása nem egyenletes, gyakran köd vagy eső rontja a kilátást az autóból.

A járművek műszaki állapota döntő a balesetek elkerülésében. A megyében idén 569 közúti baleset történt, 16-tal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A megye közútjain 569 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt idén. A tavalyi év ezen időszakában ez a szám még 585 volt. A halálos balesetek száma 22-ről 25-re nőtt, a balesetekben 26-an haltak meg, ez megegyezik a 2009-es adattal. A súlyos sérüléses balesetek száma 179-ről 176-ra, a könnyű sérüléseseké 384-ről 368-ra csökkent.

Ősszel gyakran nehezítik a közlekedést rossz látási viszonyok. Fotó: H. B. E.
Ősszel gyakran nehezítik a közlekedést rossz látási viszonyok. Fotó: H. B. E.

A megyei közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadója, dr. Forrainé Vizkeleti Éva főhadnagy tájékoztatása szerint a jellemző baleseti ok volt az elsőbbségi jog meg nem adása – 155 eset –, a gyorshajtás – 109 –, illetve az irányváltoztatás, kanyarodás szabályainak megsértése, ez utóbbi 83 volt.

– Ilyenkor, az őszi hónapokban a közlekedési balesetek jellemző okaihoz társulnak az évszakra jellemző időjárási viszonyokra visszavezethetők. A gépjárművezetők nem a megváltozott látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességű útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Számítani kell arra is, hogy az út csúszóssá válhat az őszi betakarítás során a munkagépek és mezőgazdasági vontatók sárfelhordása miatt is – tette hozzá dr. Forrainé Vizkeleti Éva.

A főhadnagy hangsúlyozta: a sofőrök megfelelően készítsék fel járműveiket a megváltozott körülményekre, s legyenek tisztában azzal, hogy az őszi közlekedés más járművezetői magatartást követel.

– A nappalok rövidülésével gyakrabban kell használni a kocsik világítóberendezéseit. Fontos azok folyamatos tisztán tartása, szükség esetén az izzók cseréje. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése sem elég önmagában. Hiszen a jól működő és ˝csíkmentesen˝ törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei – sorolta a főhadnagy.

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ködben – más vezetői magatartást követelnek. Ilyenkor a gyalogosok kevésbé körültekintőek, hiszen mielőbb célhoz szeretnének érni. A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve.

– Annak érdekében, hogy ezen okok miatt mind kevesebb közlekedési baleset történjen megyénk közútjain, október első felében tervezzük Győrben, illetve a lehetőségek függvényében a megyei kapitányságok illetékességi területén, hogy térítésmentes gépjármű-átvizsgálást tartunk – mondta végül dr. Forrainé Vizkeleti Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új lakások Nádorváros szívében - Költözzön most, fizessen jövő nyáron!

Üdítő látni, hogy a megtépázott győri lakáspiacon vannak olyan lakásberuházások melyek sikeresen… Tovább olvasom