Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Eseménydús évet zárt 2007-ben a katasztrófavédelem

Győr-Moson-Sopron - Harminc százalékkal több tűzoltói beavatkozást igénylő esemény volt a megyében tavaly, mint egy évvel korábban. A katasztrófavédelem úgy kezeli a port tartalmazó leveleket, mintha valóban anthrax lenne bennük.

„A megyei katasztrófavédelemhez tartozó tűzoltóságok és a polgári védelem mozgalmas, eseménydús évet zárt tavaly" – ezzel a mondattal kezdte évértékelő sajtótájékoztatóját  Pesztenlehrer Lajos ezredes igazgató tegnap. A parancsnok szerint a megye katasztrófa- és tűzvédelmi helyzete jónak mondható.

A tűzoltási és műszaki mentési tevékenység irányítását, végrehajtását az ezredes megfelelőnek értékelte.

Az igazgató kiemelte, hogy 30 százalékkal több, 2748 tűzoltói beavatkozást igénylő esemény volt tavaly, mint 2006-ban. Ezen belül 767-ról 936-ra nőtt a tűzesetek, s 1027-ről 1387-re  a műszaki mentések száma. Emellett a korábbi 343-tal szemben 425 vaklárma, illetve téves riasztás volt. A káresetek növekedését a tüzek és műszaki mentések számának együttes növekedése eredményezte. Műszaki mentés 35 százalékkal több volt, mint az előző évben.

Kattintson a nagyobb méretért >>


A technikai jellegű mentések száma 252-ről 420-ra nőtt, ami a több közlekedési baleset következménye. A káresetek során 492 ember sérült meg, ebből tűznél 21-en. Míg tavalyelőtt 42-en, tavaly 47-en haltak meg, közülük tűznél 6 ember vesztette életét. A veszélyhelyzet-felderítő csoportot 10 alkalommal kellett riasztani, mert a tűzeset közelében veszélyes anyag volt.

A katasztrófavédelem tavaly kiemelten foglalkozott a gépjármű-márkakereskedések és -szakszervizek tűzvédelmi helyzetével, a nyári hónapokban az aratás tűzvédelmének biztosítása volt a fő feladatuk. Aratás közben a tűzoltóságok 385 erő- és munkagépnél vizsgálták munka közben a tűzvédelmi szabályok betartását. A helyszíni célellenőrzések során 112 esetben tártak fel hiányosságot, ezek 20 százalékát szankcionálták, 18 gépet küldtek javítóműhelybe, 22 helyszíni bírságot szabtak ki.

Az autópálya-rendőrség megyékhez kerülése jó döntés, így egyszerűbben részt tudnak venni a sztrádán folytatott ellenőrzésekben – mondta Pesztenlehrer Lajos.

Az ezredes kiemelte, hogy az igazgatóság részt vett a települések katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatait ellátó önkéntes segítők felkészítésében.

A parancsnok elmondta még, hogy a katasztrófavédelemnek fontos feladata van a port tartalmazó levelek esetében, ugyanis addig, amíg kiderül, hogy valóban ártalmatlan anyag van a borítékokban, úgy kell kezelni az eseteket, mintha fertőző anyag lenne bennük. (Az MTI január 4-én adott hírt először arról, hogy ismeretlen fehér port tartalmazó borítékokat kaptak politikusok, országgyűlési képviselők. A borítékokon „anthrax" feliratot helyeztek el a feladók. Az ügyben vizsgálat folyik.)
Pesztenlehrer Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalokban a postázásnál kevesen legyenek a közelben – zárt helyiségben tanácsos a leveleket felbontani. Ha gyanús a levél – fel van bontva, rosszul van leragasztva, feladó nélküli, külföldről érkezik vagy gyanús tapintású, esetleg por hullik ki belőle, értesíteni kell a katasztrófavédelmet, vagy az ÁNTSZ-t, illetve a rendőrséget. A megyében még nem jelezték, hogy politikus vagy bárki kapott volna port tartalmazó levelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekménynek számít a zaklatás

Győr-Moson-Sopron - Két év büntetést is kaphat, aki erőszakkal vagy közveszélyt okozó cselekmény… Tovább olvasom