Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Esélyek Háza: nem mindenki élhet vele

Az öt hónapja működő Esélyek Háza helyzete ellentmondásos: nincs elég parkoló, hiányzik a teljes akadálymentesítés...

Az Esélyek Háza öt hónappal ezelőtt a Társadalmi Egyesülések Szövetsége (TESZ) égisze alatt kezdte meg működését Győrben. Mikrobusszal azonban nem lehet bejárni, kevés a parkoló, a műemlék ház megbontását – a teljes akadálymentesítésre – pedig nem engedélyezte az örökségvédelmi hivatal.

Sáhóné Lajkó Zsuzsanna, a megyei esélyegyenlőségi koordinációs iroda vezetője lapunknak elmondta, programjaik egyelőre Győrre és a megyeszékhely környékére koncentrálódnak, de várják az érdeklődőket az egész megye területéről. A kapcsolatépítés és az iroda tevékenységének megismertetése elsőbbséget élvez.

– Többnyire egyéni problémákkal keresnek bennünket az ügyfelek, a szociális ügyintézésben és tanácsadásban tudtunk segítséget nyújtani – tájékoztatott az irodavezető. – Többen jogi kérdésben kértek tanácsot. Az Arrabona Nyugdíjas Egyesület tagjait előadás keretében tájékoztattuk programjainkról, az Országos Esélyegyenlőségi Hálózatról, valamint a 2007 – Egyenlő Esélyek Mindenki Számára európai évről.

Sajnos sem a mozgássérültek, sem az értelmi sérültséggel élők, sem pedig a romák nem kötöttek együttműködési megállapodást a házzal, pedig erre lett volna alkalmuk.

A kifogások között az érintettek elmondták: nincs elég parkoló, az épület egésze pedig nem akadálymentes, így használni sem tudnák. A vakok és gyengénlátók szervezete ugyan nem zárkózott el a szerződéskötéstől, ám ez idáig erre egy sajnálatos haláleset, illetve baleset miatt nem nyílt alkalmuk.

Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke szerint a ház megálmodói egyszerűen fittyet hánytak az esélyegyenlőségi törvényre, az ominózus ’97-es jogszabályra, amely épp az akadálymentesítésről szól. A „Design for all", azaz a mindenki számára való hozzáférés a mozgáskorlátozottaknak csak álom maradt.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: válasz a szegedi kritikára

A jogos észrevételeket el- és megfogadja, de a tájékozatlanságból fakadó kritikát nem érti a szakmának szóló, győri utazási kiállítások szervezője. Mindez válasz annak a szegedi szakembernek, aki azt állította, Győrnek jó kezekre kellene bíznia a kiállítások szervezését. Tovább olvasom