Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

És a telekkönyv?

A belügyminisztériumi kezelésű telekkönyv ismételt bevezetéséről eltérő a két tárca: az igazságügy és a földművelésügy álláspontja.
A hazánkban korábban ismert, a hetvenes évek elején megszüntetett telekkönyvezés ugyanis az idők során a földhivatalokétól oly mértékben eltérő rendszert eredményezett, amely nehezítette a polgári ügyintézést. (Hasonló okokból Norvégiában éppen nemrég szüntették meg ezt a kettős rendszert. – A szerk.) A földművelésügy ezért – az úgynevezett lakásmaffiaügyek során feltárt eljárási hiányosságokra is tekintettel – áthidaló megoldásként inkább az ügyvédek, közjegyzők intézményesített csatlakozási lehetőségét javasolja az amúgy is meglévő digitális adathordozókhoz, az úgynevezett Takarnet-rendszerhez.

A lakásmaffia ellen

– Úgy gondolom, hogy az úgynevezett lakásmaffiaügyek nem a földhivataloknál kezdődtek és nem is ott végződtek – jegyezte meg a kérdéssel kapcsolatban Apagyi Géza, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. – Az elkövetéseknek számos olyan elemük van, amelyből látszik, hogy nem csupán földhivatali eszközökkel kell fellépni ellenük. Gondoljunk csak arra, hogy az úgynevezett „tiszta akarat" megnyilvánulását, amelyet az adásvételi szerződésekben érintettek kell hogy képviseljenek, milyen sokféle módon befolyásolják: hamisítással, fenyegetéssel, szélhámoskodással, erőszakkal...

Ügyvédi részvétel

– A kötelező ügyvédi részvétel kell hogy megfelelő garanciát nyújtson a valós szándékok szerződésbe foglalására. Ha az ügyvédi, közjegyzői részvétel ezt nem képes garantálni, annak nem a földhivatal az oka. A földhivatal annyiban tud segíteni, hogy még nyilvánosabbá, még áttekinthetőbbé teszi az ingatlan-nyilvántartási adatokat. Erre szolgál a Takarnet-hálózat, amely – a megfelelő engedélyek alapján – ma már széles körben nyitott. Május hónapban körülbelül négyszáz csatlakozási engedélyt adtunk ki bíróságok, közjegyzők, ügyvédek, pénzintézetek, bírósági végrehajtók, önkormányzatok, egyéb közigazgatási szervezetek részére.
A rendszer lényege, hogy az internethez hasonlóan – szigorúan csak betekintésre – hozzá lehet férni az ingatlan-nyilvántartás adataihoz, illetve azokról nem hiteles másolatot lehet készíteni. A földhivatal felkeresése nélkül tehát az ott lévő információkkal azonos, bárki számára ellenőrizhető adatokhoz juthatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József lemondatná Nagy Sándornét

Balogh József győri polgármester pénteken lemondásra szólította fel Nagy Sándornét, az oktatási és… Tovább olvasom