Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Érvénytelen a Petz-kórházra kiírt 8,3 milliárdos közbeszerzés

Kedden érvénytelennek bizonyult a Petz Aladár Megyei Kórház fejlesztésére kiírt 8,3 milliárd forintos tender első fordulója.


Kedden megtörtént az "Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban" című fejlesztési projekt kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.

A 11,3 milliárd forint az egész projekt tervezett összköltsége, a szóban forgó közbeszerzési eljárás keretében a kivitelezési munkálatok elvégzésére vártuk az ajánlatokat.

Az ajánlatkérő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az ajánlati felhívásban nettó 6.619.200.000 forintban adta meg a rendelkezésre álló összeget, amely bruttó közel 8,3 milliárd forint.

A témával kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, - mint ajánlatkérő - az alábbi hivatalos tájékoztatást adta közre.

A döntés megszületett

"A közbeszerzési eljárás során a beérkezett ajánlatok szakszerű és minden részletre kiterjedő áttekintése és bírálata alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Közbeszerzési Bizottsága meghozta döntését.

A felhívásra az alábbi három konzorciumtól érkezett ajánlat: ZÁÉV-Hérosz Konzorcium, Porr-ARCADOM Konzorcium, "S+K 2011" Konzorcium (STRABAG+Közgép).


Egyelőre kicsit még várnia kell a kórháznak a 21. századra.
Egyelőre kicsit még várnia kell a kórháznak a 21. századra.


A három ajánlat közül a ZÁÉV-Hérosz Konzorcium és Porr-ARCADOM Konzorcium ajánlata érvenytelennek bizonyult.

Az érvénytelenség részletes okai a Közbeszerzési Törvény szabályainak megfelelő hirdetmény keretében kerülnek ismertetésre, mely a közzétételt követően hamarosan megtekinthető a Közbeszerzések Tanácsa honlapján, valamint a www.ted.europa.eu honlapon" - olvasható a közleményben.

Az S+K Konzorcium jóval drágábban tudta volna vállalni a munkát, mint amennyit a megyei önkormányzat fizetni tudott volna

A bírálat alapján az S+K Konzorcium ajánlata ugyan érvényesnek bizonyult, de a Közbeszerzési Törvény 92. §. c) pontjára tekintettel a közbeszerzési eljárás eredménytelen.

Az eredménytelenség oka: az egyedüli érvényes ajánlattevő, az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó "S+K 2011" Konzorcium" sem tett az ajánlatkérő rendelkezésére álló anyagi fedezet összegének megfelelő ajánlatot.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az ajánlati felhívásban 6.619.200.000 forintban adta meg a rendelkezésre álló nettó összeget, amely 778.200.000 forinttal alacsonyabb, mint az érvényes ajánlattevő által vállalt nettó ellenszolgáltatás összege.

Dióhéjban mindez azt jelenti: az S+K Konzorcium jóval drágábban tudta volna vállalni a munkát, mint amennyit a megyei önkormányzat fizetni tudott volna.

A részletezett okokra hivatkozva a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az "Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban" című fejlesztési projekt kivitelezőjének kiválasztására új közbeszerzési eljárást fog lefolytatni.

"Célünk, hogy minél előbb elkezdődhessen a fejlesztés"

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint mennyi időt csúszhat így a beruházás, a Megyei Önkormányzat sajtóreferense, Ponty Zita úgy válaszolt: "a cél természetesen az, hogy a fejlesztés mielőbb elkezdődhessen, eredményes közbeszerzési eljárás nélkül azonban ez lehetetlen".

"A döntés a mai napon született a jelen eljárás eredménytelenné nyilvánításáról, az új eljárás részleteinek kidolgozása a közeljövőben kezdődik meg, így annak további részleteiről jelenleg még nem áll módunkban tájékoztatást adni" - tette hozzá Ponty Zita. 

Az ajánlattevő(k)nek egyébként van lehetősége jogorvoslatra, ennek részleteit a 2003. évi CXXIX. törvény a közbeszerzésekről pontosan szabályozza.

Amennyiben sikerrel végződött volna a közbeszerzési eljárás első fordulója, akkor február végén, március elején elkeződhetett volna az utóbbi évtizedek legnagyobb fejlesztése a megyei kórházban.

A több mint 11 milliárdos projektről ide kattintva tudhat meg mindent!

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Táncos 2011. február 18. 17:31
  „Szeghalmi úr, már a cím is rossz, eredménytelen lett az eljárás, nem érvénytelen..”
 • 28. Közbeszerzésfigyelő 2011. február 17. 09:37
  „http://www.kozbeszerzes-online.hu/
  Online közbeszerzési értesítő - Tender Monitoring Kft. Szakszerű közbeszerzés figyelési szolgáltatások. Erőfeszítés nélküli keresés. Napi e-mail értesítések a közbeszerzésekkel, a kiválasztott témakörből. Tesztelje 15 napig ingyen!”
 • 27. urbaniastapista 2011. február 17. 08:33
  „#26.
  A Strabag már évekkel ezelőtt készült a fülkeforradalomra (pl. Jedlik híd), és társat váltott, akivel itt is pályázott.
  Azért érdekes meccsek mehetnek: ZÁÉV(Integrál)-Arcadom(Demján)-Közgép(Főfidesz).”
 • 26. Lupo 2011. február 16. 18:07
  „"23. kerteszb 2011.02.16. 15:02

  Nocsak, fideszes cég nem pályázott?"

  ... azért lett eredménytelen:) persze ez csak rosszmájúság tőlem.”
 • 25. hapala 2011. február 16. 18:04
  „# 18 , sajnos attól félek igazad van !”
 • 24. dominiim 2011. február 16. 15:09
  „Furcsa ! Eltüntek a Zrinyi utcai kórházzal kapcsolatos megjegyzések !!!”
 • 23. kerteszb 2011. február 16. 15:02
  „Nocsak, fideszes cég nem pályázott?”
 • 22. öröksoproni 2011. február 16. 10:55
  „"...nem tett az ajánlatkérő rendelkezésére álló anyagi fedezet összegének megfelelő ajánlatot." Hát igen, három eset van:
  1. Abba az összegbe már nem fér bele az a pénz, ami a visszaosztogatásra kellene.
  2. Elvárnák, hogy a kivitelező ingyen dolgozzon, örüljön csak, hogy van munka, minek azon még keresni is.
  3. A kivitelező már tudja, hogy a munkát a huszadik vállalkozó fogja elvégezni, de ehhez meg kell emelni az árakat, hogy neki is maradjon valami. De erre meg a kórháznak nincs kerete.”
 • 21. Dwatson 2011. február 16. 09:46
  „Átszabják úgy hogy legközelebb egy Fidesz közeli cég lehessen a nyertes.”
 • 20. Infamous 2011. február 16. 08:55
  „tökmind1, vicc az egész, ebből is megy a 20% a politikusoknak...”
 • 19. urbaniastapista 2011. február 16. 07:53
  „A baj ott kezdődik, hogy előre megmondják mennyi pénz van rá. A kivitelezők sem hülyék, ajánlatuk tuti magasabb lesz. Majd elkezdődik a farigcsálása a projektnek, olcsóbb és többnyire gyengébb anyagokkal. A végére már akkora a káosz, hogy szinte bármit lehet kispórolni(lopni). Mutassanak egy magántőkést, aki versenyeztetés előtt megmondja, mennyit szán valamire.”
 • 18. xixi 2011. február 16. 07:48
  „megint beleszólt a politikai maffia
  szerintem nem véletlenül volt főigazgató váltás....”
 • 17. PityukaBá 2011. február 16. 07:42
  „gratula lopnak csalnak hazudnak röpködnek a millák mindenfele de,a kórház pusztuljon.”
 • 16. gig 2011. február 15. 23:08
  „7., 8.

  Köszönöm! Örülök, ha van hatása a visszajelzéseknek, hiszen egyáltalán nem kötekedésnek szánom. Ahogy a pénztárostól azt várnánk el, hogy jól tudjon számolni, az ügyvédtől, hogy eligazodjon a paragrafusok sűrűjében, úgy az újságíró esetében sem árt, ha a mondatai értelmesek.

  A jelzett mondat egyébként még mindig többszörösen hibás, csak a vége javult. A koncorzium helyesen konzorcium lenne, és nem a konzorcium érvényes, hanem az ajánlat (az "érvényes ajánlattevő k." azt jelenti, hogy olyan ajánlattevő k., amelyik érvényes). Egy lehetséges helyes változat: "...érvényes ajánlatot tevő konzorcium...".

  A közbeszerzés érvénytelensége kapcsán nem biztos, hogy a cégek a hunyók. Lehet, hogy a kórház akarna olyan olcsón dolgoztatni, ahogy nem érdemes, adott esetben nem is szabad elvállalni, mert az a munka, az anyagok stb. minőségére menne. Ha mindhárom ajánlattevő (ami valójában minimum 6 jelentős építőipari cég, ahol nyilván nem kezdő építőipari szakemberek ülnek) egységesen legalább bő félmilliárddal többért vállalná csak a feladat elvégzését (ha jól értem, ez a helyzet), akkor valami ilyesmiről lehet szó.”
 • 15. blise 2011. február 15. 21:45
  „Azt hiszem mindenki tudna mesélni a közbeszerzések hatékonyságáról, aki olyan helyen dolgozik, ahol kapcsolatba kerül ilyesmivel. Így nem is lepődök meg, hogy mi mennyiért lesz annyi amennyi...”
 • 14. igazszó 2011. február 15. 21:21
  „Azért ebben a közbeszerzési pályázatban több hiba is van. sajnos, és ez nagy tanulság!Ahogy elnézem mindenki csinálta a maga részét gyorsan gyorsan, és semmi összehangolás, természetesen a megengedett helyeken és szakaszban nem volt!A pályáztatás során mindkét oldalon sérültek igy a jogok, ami sajnos a vesztéshez és egy nagy lehetőségtől való elesést eredményezett. A következményekről, veszetségekről nem is beszélve.

  Miért nem vontak be külsös szakembert?
  Egyébként hol van a város, és a megye Közbeszerzési Szabályzata? A honlapon fenn kellene lenni, kötelező kitenni, de nincsen!
  Kbt. 92. § Eredménytelen az eljárás, ha a) nem nyújtottak be ajánlatot; b) kizárólag érvénytelen ajánlatokat nyújtottak be; c) egyik ajánlattevő sem vagy az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő sem tett - az
  ajánlatkérő rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel - megfelelő ajánlatot; d) az ajánlatkérő az eljárást a szerződés megkötésére, illetőleg teljesítésére képtelenné válása miatt (82. §) eredménytelenné nyilvánítja; e) valamelyik ajánlattevőnek az eljárás tisztaságát vagy a többi ajánlattevő érdekeit súlyosan
  sértő cselekménye miatt az ajánlatkérő az eljárás érvénytelenítéséről dönt; f) a békéltetési eljárás alapján az ajánlatkérő az eljárás érvénytelenítéséről dönt; g) a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisíti az ajánlatkérő valamely döntését, és az ajánlatkérő új közbeszerzési eljárás lefolytatását határozza el, vagy eláll az eljárás lefolytatásának szándékától.
  Még jó hogy van jogorvoslati lehetőség, amit ki kell használni, és megtenni!
  Sok sikert!”
 • 13. Bors 2011. február 15. 21:04
  „Szép dolog hogy támogatjuk a magyar munkaerőt, de ha képtelenek ilyen munka elvégzésére akkor meg kellene próbálni külföldiekkel felépíteni a kórház új szárnyát. Ha sokáig vakargatják a zsebüket akkor ezzel is úgy járunk mint a pestiek a metróval, lejár a határidő és vissza kell utalni az uniós pénzt. Ha valakinek ezzel megbántom a lelkét bocs, de ezt a pénzt nem lenne szabad elúsztatni!!”
 • 12. Goldmund 2011. február 15. 20:29
  „Én azon lepődtem volna meg, hogyha ebben a szerencsétlen kórházban valami zökkenők nélkül menne.
  Alighanem Szakács Imre rég nyugdíjba vonul, mire a Zrínyi utcai kórház kiköltözik és lehet harácsolni az értékes ingatlanon. ;-)”
 • 11. Patriot 2011. február 15. 19:25
  „Möbelix körforgalom? Inkább Graboplast, még ha nem is olyan divatos mostanában.”
 • 10. Hedon 2011. február 15. 17:01
  „#4

  Igazad van félre érthetően összemostam a kettő vonalat!
  Tehát
  Magasépítés: Közgép, Strabag, ZÁÉV,
  1. Egyetem: ZÁÉV
  2. Jedlik híd: Közgép+Strabag
  3. Kórház: Strabag+Közgép ( ez lesz)

  WHB csak kisebb értékű (városi finanszírozás ) esetén rúghat labdába.
  pl.: Mobilis, Barátságpark, Parkolóház
  A PORR az Audinál fog labdába rúgni itt csak kellett a ,,darabszámhoz".

  Útépítés: kizárólag Strabag, lásd #2-es kommentemben.
  Más nem tud úgy építeni hogy az akna fedlapok ne ,,szakadjanak" le
  3 éven belül (Nádor aluljáró, Möbelix körforgalom,).”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejár a jelentkezési határidő! - Te már beadtad?

Kedden van a jelentkezési határidő. Aki felsőoktatásban szeretne tanulni és még nem postázta a… Tovább olvasom