Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Értékesebb legyen az emberi élet

Közlekedési és munkahelyi balesetek sérültjein, szükség esetén hozzátartozóikon próbál segíteni egy alapítvány.

A jogos kárigény behajtásán túl a kuratórium – melynek tagjai már érintettek voltak balesetben – támogatásokat ítél meg.

A Közlekedési Sérültek Alapítványt – amelyről kevesen hallottak, de sokan számíthatnak rá – Kolossa József, egy kárrendező kft. ügyvezetője két éve hozta létre Székesfehérváron. Már az ország több megyéjében vannak támogatóik. Ez évtől megyénkben is van képviselőjük.

– Célunk, hogy a balesetben súlyosan megsérült embereknek és az árván maradt családtagoknak anyagi segítséget nyújtsunk. Kárrendezések során tapasztaltam, mennyire súlyosan érinti az embereket egy közlekedési vagy munkahelyi baleset. Akkor is így van ez, ha a sérült felépül, mert addig komoly anyagi gondja alakulhat ki a családnak, különösen, ha a biztosító késve vagy egyáltalán nem fizet – magyarázta Kolossa József, majd hozzátette:

– Amennyiben maradandó egészségkárosodással jár a sérülés, a családfő elveszíti a munkáját, esetleg meghal, a család élete – az érzelmi csapáson túl – kilátástalanná válhat.

Az alapítvány a kárigény behajtásán túl támogatásokat ítél meg. A képen: Kolossa Lajos alapító, Sándor Tünde megyei támogató és Hertelendi Lajos.
Az alapítvány a kárigény behajtásán túl támogatásokat ítél meg. A képen: Kolossa Lajos alapító, Sándor Tünde megyei támogató és Hertelendi Lajos.

Az alapító szerint elfogadhatatlan, hogy amíg a járművek utáni vagyoni kártérítés emelkedik, az emberi élet értéke, az ahhoz kapcsolódó nem vagyoni kártérítés évek óta szinte változatlan.

– Az árak jelentősen emelkedtek, a megélhetési terhek nőttek. Azt szeretnénk, hogy a kártérítési összeg is arányosan emelkedjen, az emberi élet érjen legalább annyit, de inkább többet, mint az autók – hangsúlyozta Kolossa József.

Az alapítvány ez évtől fogadhatja a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékokat. Az azokból befolyt összeget teljes mértékben a károsultak javára fordítják vissza. A megyében Sándor Tünde független támogató képviseli a szervezetet. Elérhető a +36-20/669-4763-as telefonszámon.

Mint független támogató, Hertelendi Lajos azt követően vállalta a társadalmi munkát, miután baleset érte, s az alapító kárrendezési cégétől kapott segítséget. A biztosító 130 ezer forintot akart fizetni neki, de a társaság közbelépése után a bíróság összesen 26 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést ítélt meg számára.

Az alapítvány tevékenységéről a www.kozlekedesibaleset.hu honlapon lehet tájékozódni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

106. születésnapján sokan köszöntik Gallai Rezsőt

A győri Gallai Rezső január 29-én tölti be a 106. évét. Egykori munkahelyén, a Győri Vízügyi Igazgatóságon köszöntik volt kollégái, tisztelői, szerettei. Tovább olvasom