Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Érsebész a megyei kórház élén - interjú

Dr. Tamás László János a Petz Aladár megyei kórház új főigazgatója július 1-jétől. Öt éve biztos befutónak tűnt, most tulajdonképpen meglepetés volt az indulása.


Mi történt öt éve, s milyen tervei vannak most, hogy nyert? – megkérdeztük.

– Kitartó ember.

– Sebész vagyok, szeretem a munkámat kitartóan végezni és az adódó komplikációkat gyorsan megoldani.

– Én igazából arra voltam kíváncsi, hogy öt éve, amikor szinte mindenki biztosra vette, hogy ön lesz a főigazgató, ám végül Varga Gábor lett a befutó, eldöntötte-e, hogy megpróbálja újra?

– Egy legendát el kell oszlatni: öt évvel ezelőtt végül nem pályáztam, de valóban készültem rá. Mert éveken keresztül felkészített rá dr. Bugovics Elemér leköszönő főigazgató. Akkor úgy tűnt, hogy nem nagyon lesz más jelentkező, aztán mégis négyen lettünk, s én felmérve a helyzetet, úgy döntöttem, mégsem indulok.

– Most mi történt, rábeszélték?

– Elővettem a pályázati anyagomat, amit akkor tisztességgel elkészítettem, s persze aktualizáltam, mert vannak dolgok, melyek megoldása még égetőbb lett. De igen: sokan biztattak, kollégák, politikusok... többen is.

Dr. Tamás László Jánost mostanáig sebészként ismerte a szakma, az új titulusa főigazgató lesz. Fotó: Bertleff András
Dr. Tamás László Jánost mostanáig sebészként ismerte a szakma, az új titulusa főigazgató lesz. Fotó: Bertleff András
– Essünk túl a nehezén: öt évvel ezelőtt, majd azt követően is azt lehetett hallani Tamás Lászlóról, hogy nem könnyű ember; vezetési stílusa miatt korábbi osztályán összetűzésbe is került munkatársaival, amit az oldott meg, hogy távozott onnan, s a központi műtőblokk vezetését bízták önre. Változott azóta?

– A stílusom biztosan változott, de az elképzeléseim, az elveim nem nagyon. A gyógyítás nagyon kemény feladat, komoly minőségi követelményeknek kell megfelelni. Én évekkel ezelőtt is azt szerettem volna elérni, hogy a kollégák úgy vegyék, a betegek érdekében vannak ezek a követelmények. Tény az is, személyes érdekekbe ütköztek az elképzeléseim. Talán az élet engem igazolt, mert akik akkor aláírtak egy levelet, azok közül többen már nem dolgoznak itt. Nem öröm kimondani, hogy a győri érsebészet mára elveszítette az országban azt a vezető szerepet, amelyet vezetésem alatt magáénak tudhatott.

– Évtizedek óta a győri kórházban dolgozik, osztályvezető főorvosként nyilván nemcsak a műtőket, hanem a viszonyokat is ismeri. Azt mondta szombaton, hogy az elkövetkező hetekben a pontos számokat is meg szeretné ismerni. A magyar egészségügyben számít még csodára?

– Optimista ember vagyok: számítok. A rengeteg rossz mellett azért történtek jó dolgok az elmúlt években, a forrásmegvonások mellett fejlesztéseket is sikerült megvalósítani. Tény persze, hogy ma a betegek és az őket ellátók hangulata olyan mély szintre süllyedt, hogy onnan lejjebb már nem nagyon lehet jutni. De szép a feladat, s innen viszonylag hamar lehet feljönni.

– Azért azt se feledjük, hogy a győri kórház több százmilliós adósságot görget maga előtt – ez többéves örökség, mint ahogy az is, hogy a műtétszámok azon múlnak, hogy az OEP mennyi beavatkozást engedélyez. Ilyen helyzetben lehet mást csinálni, mint az elődje?

– Alapvetően más a filozófiája az új egészségpolitikának. Nézzük meg, mit várunk egy kórháztól, aztán adjunk hozzá forrást, amivel el tudja végezni a rábízott tevékenységet. Azt gondolom, hogy nagyon komoly struktúraváltás előtt áll a hazai egészségügy. Igenis ki kell jelölni a vezető kórházakat, s azokat akár államivá tenni – cserébe viszont el lehet várni tőlük, hogy minden esetet a legmagasabb szinten lássanak el.

– El tudja képzelni, hogy a megyei Petz-kórház állami lesz?

– Örülnék neki.

– Mit tud ígérni az orvosainak, nővéreinek?

– Kollégáimat tisztelem, meggyőződésem, hogy szakértelmükkel a világ bármely pontján helyt tudnának állni. Nekik azt ígérem: a menedzsment azon lesz, hogy ezt a tudást kamatoztatni tudják itt, Győrben is.

– És a betegeknek?

– Nekik azt ígérem: mindenki a kórházban azért lesz, hogy az ő javukat szolgálja. Ha ezt ők is érzik, kevesebb lesz az elégedetlenség is. Nem mondom, hogy nincsenek hibák, hogy tökéletes a kommunikáció – de ezeken lehet javítani.

– Az utóbbi évtizedek legnagyobb fejlesztésének kivitelezése, a tízmilliárdos új kórházi szárny megépítése önre vár. Ezzel kapcsolatban vannak tervei?

– Ennek a pályázatnak volt előzménye, egy kisebb projekt, amit akkor nem támogatott az állam. Ahhoz még nekem volt közöm, így ismerem a múltját, s a kompromisszumokat, amelyeket muszáj volt megkötni az új, nagyobb pályázat érdekében. Az új szárny óriási lehetőség, nagy öröm, hogy sok osztály új helyen dolgozhat tovább. De tudni kell, hogy ennek a működési költségét is állni kell. A projekt jó kezekben van, mögötte áll a tulajdonos önkormányzat is; a lebonyolítás kemény lesz, de természetesen vállalom.

– Személyi változásokat tervez, új vezetői gárdában gondolkodik?

– Nem tervezek gyorsan változtatni, meg kell találni mindenki számára a feladatokat. Azt azonban mondhatom: vezetőként elsősorban azoktól várok tanácsokat, akik hosszú évek óta a szakmában dolgoznak, kevésbé azoktól, akik kívülről próbálnak jó tippekkel szolgálni.

– Még három hétig ˝csak˝ osztályvezető főorvos, ez idő alatt a műtőblokkal vagy már a kórházzal álmodik?

– Én érsebész vagyok, elsősorban a műtőasztallal álmodom. De készen állok az új feladatokra.

Olvasóink írták

  • 2. anikopeter 2010. július 04. 13:57
    „Az vélemény, ha csak ennyi és "ilyen" hozzászólás adatik, több mint egy hét alatt !”
  • 1. iq 2010. június 11. 13:25
    „na és???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befolyik a víz: kivizsgálják a bejelentéseket

˝Győri, Nőszirom utcai házunk pincéjében három hete áll a víz, de nem belvíz, hanem az utcánkból és… Tovább olvasom