Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Erről álmodik Szentiván is?

Győr - Miért nincs Győrszentivánon élelmiszer-áruház? – ez a fő felvetése annak a heves vitának, amely a Kisalföld SMS-rovatában bontakozott ki. Utánajártunk, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy a tízezres városrésznek kevés az alig tucatnyi kisbolt.
Az olvasói SMS-ek írói napok óta találgatják, vajon miért nincs egyetlen nagyobb (élelmiszer)üzlet sem a gyorsan fejlődő városrészben. Abban mindenki egyetért, hogy a csaknem tízezer lakosú Szentivánnak szüksége lenne rá, jelenleg mégis csak közel tíz kisbolt üzemel a környéken. Ahogy arra mi is számítottunk, az igényt nem csak az olvasók ismerték fel: ketten is régóta tervezik egy nagyobb üzlet megnyitását, úgy tűnik azonban, többek között éppen kettejük ellentéte miatt nem történt még előrelépés az ügyben.

Konkrét tervek ugyanis már több mint két éve vannak: Vadász József helyi vállalkozó, aki két CBA-kisboltot is üzemeltet Szentivánon, ekkor tervezte meg azt a négyszáz négyzetméteres eladóterű üzletet, amelyet egyik jelenlegi üzlete bővítésével építene fel a Kör téren. A kis élelmiszer-áruház tervét első körben – többek között az építési szabályokra hivatkozva – elutasította a győri önkormányzat tervtanácsa, átdolgozása után pedig a két telekszomszéd fellebbezte meg az építést, a balesetveszélyes közlekedést, leendő zajterhelést, ingatlanjaik értékcsökkenését és a megnövekedett forgalmat hozva fel indokként. Véleményük szerint az 1392 négyzetméteres, nem bővíthető telek méreténél fogva nem alkalmas egy nagyobb bolt felépítésére, az építési, közlekedési, környezetvédelmi jogszabályokat, előírásokat nem lehet betartani. Fellebbezésüknek első és másodfokon is helyt adott a hatóság.


Az ügy pikantériája, hogy a másik szóba jöhető telek éppen az egyik fellebbező szomszéd, Gyimesi Csaba tulajdona: az 5200 négyzetméteres, alig egyutcányira fekvő területet – a volt gázcseretelepet – több mint kétéves előkészítés után, licit útján vásárolta meg az önkormányzattól, s most az egyik nagy üzletlánc Szentivánra csábításával aknázná ki a lehetőségeket. Ennek azonban – egyelőre – a bürokrácia áll az útjába, a terület ugyanis jelenleg falusias lakóövezetnek minősül. „A beadványt a vegyes területté történő átminősítésre az úgynevezett beépítési tervdokumentációval együtt már szeptemberben beadtam az önkormányzathoz, jelenleg várjuk a választ, de úgy tudom, ez egy évig is eltarthat" – mondja Gyimesi Csaba, aki egy 1400 négyzetméteres áruházra adta be a terveket, s már tárgyal az egyik üzletlánccal. „A folyamatosan fejlődő településrészen egy kis üzlet csak szükségmegoldás lenne, hiszen a jelenlegi a Coop-üzletek mérete is hasonló" – véli a vállalkozó.

Az átminősítéshez a részönkormányzat hozzájárulására is szükség lesz, erről azonban, ahogy azt Sík Sándor helyi részönkormányzati képviselőtől megtudtuk, nem érkezett hivatalos megkeresés.

Ha ez megtörténik, a kilenctagú testület dönt majd arról, támogatja-e az áruház felépítésének lehetőségét. A képviselő – aki szerint az egyik fő probléma az, hogy az érintett két telken kívül gyakorlatilag nincs több, a célra alkalmas terület Szentiván központjában – éppen ezért óvatosan nyilatkozik:

– Mindenképpen szükség van kulturált bevásárlási lehetőségre, s új munkahelyekre is, azt azonban tisztességes piaci versenynek, s persze a vásárlóknak kell eldönteniük, milyen üzletet és hol bír el a városrész. Erről természetesen a szentiváni lakókat is meg kell kérdezni. Az biztos, hogy mindkét üzlet felépítéséhez útépítésre is szükség lenne, a nagyobbéhoz például a keskeny, már most is aggályos forgalmú Egressy utca átalakítására – mondja a képviselő, aki nem szeretné, ha holmi szomszédvita állna útjába a fejlődésnek. Vadász József szerint ugyanis erről van szó.

„Már minden kérésnek eleget tettünk a fellebbezések nyomán: tetőtér-beépítésű, a családias övezetbe illeszkedő, akadálymentes épületet terveztünk, megfelelő számú parkolóval, még az aggregátorokat is belül, szigetelt helyiségekben helyeznénk el, de úgy tűnik, a szomszédom is meglátta az üzleti lehetőségeket a helyi vásárlóerő kiaknázásában" – mondja a vállalkozó. Szomszédja szerint azonban, ha közterületen bérel parkolókat, azok az út túloldalán helyezkednének el, ahová a bevásárlókocsit körülményesen lehet át- és visszatolni, ráadásul ez veszélyes is lenne a forgalom miatt.

Addig is, míg a hatóságok lassan őrlő malmai eredményt hoznak, a szentivániak kénytelenek a kisboltokban vagy a városközpontban megvenni a vasárnapi ebédhez valót, hiszen úgy tűnik, nem holnap lesz, mikor valóban ők döntenek majd arról, hol költhetik el a pénzüket.

Olvasóink írták

 • 5. raffy2 2008. december 01. 19:37
  „én azt nem mondtam,hogy ott csak magyar áru van,és nem vagyok érintett a boltosvitában.elmentem a lakossági fórumra,de csak az egyik fél szólalt fel,illetve jelent meg.”
 • 4. marianna1211 2008. december 01. 16:06
  „Raffy 2 felőlem lehetne CBA is, de tudnod kell, hogy ott is egyre több a nem magyar áru: szlovák tej, lengyel kecsap, német sajt, kínai édesség és a többi. Vagy te esetleg érintett vagy a szentiváni boltosvitában és MINDEN SZENTNEK MAGA FELÉ HAJLIK A KEZE? Sajnos én abban a helyzetben vagyok, hogy az árakat kell elsősorban néznem és ha a külföldi olcsóbb, azt veszem meg.”
 • 3. raffy2 2008. november 30. 19:30
  „és vajon mi lenne ha olyan üzlet lenne , ahol többségben lennének a magyar élelmiszerek,és a magyar termékek?de ha jól tudom a CBA az hazai üzletlánc,és gondolom többségében magyar árut kínálnak.akinek más kell,az mehet a többi boltba.”
 • 2. marianna1211 2008. november 29. 08:47
  „Bizony már nagyon elkelne Szentivánon egy nagy élelmiszeráruház, mert a kisboltokban sem a választék, sem a minőség, sem az árak nem felelnek meg nekem -és akkor még finoman fejeztem ki magam. Én mindent a városban veszek és kézben cipelem haza a tömött buszon, mert autóm nincs, nagybevásárlást nem tudok csinálni. Aki egész nap a városban dolgozik, az már öt óra felé ne akarjon a kisboltban bevásárolni, mert lehet hogy át kell írnia a másnapra főzés forgatókönyvét, de még a gyerek tízóraiját is, mert még zsemlét sem lehet kapni. Egy Penny market, vagy Plusz, vagy akár Lidl nagyon jó lenne a kispénzű embereknek, a sok nyugdíjasnak és még munkahelyeket is teremtene. Tehát én személy szerint már nagyon várom egy ilyen áruház megnyitását, mert az egyébként nagyon szépen fejlődő Szentivánon ez régóta nagyon hiányzik. Addig is a városban fogok vásárolni szebbet, olcsóbban, több közül a nekem megfelelőt. Szentivánon jelenleg csak akkor, ha több napig szabadságon vagyok.”
 • 1. raffy2 2008. november 27. 21:57
  „na igen ,az Egressy út forgalma elég aggasztó,mert az utca elején elhelyezett táblákat mindenki figyelmen kívül hagyja.Remélem nem kis tesco lesz,mert akkor inkább járok továbbra is a CBA-ba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szűnik meg a gépészképzés a Jedlikben

Győr - A győri középiskolák profiltisztítása némi változtatást hoz a Jedlik életébe is, de nem… Tovább olvasom