Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Erőszak Győrben - Előzetesben a szatír, azt mondta: rabolni akart

Harminc napra előzetes letartóztatásba került a győri szatír, akit azzal gyanúsítanak, hogy január 3-án megtámadott és megerőszakolt egy 17 éves fiatal lányt. A határozat ellen M. Balázs és ügyvédje is fellebbezett.A 28 éves gyanúsított kedden a Győri Járásbíróságra papucsban, s abban a kabátban érkezett, amely a rendőrség korábbi felvételein is látszik: koszos volt, vélhetően attól, hogy a lány édesapja a földre teperte. M. Balázs a bíróságon azt elismerte, hogy Győrben egy másik hölgyet is megtámadt a liftben – ugyanúgy január 3-án –, de a 21 éves fiatal nő ellenállt és elkergette.

Előzetesben a győri szatír. Fotó: Mészáros Mátyás

A 17 éves áldozat esetéről azt mondta, hogy nem szexuális céllal fogta le a lányt, hanem rabolni akart. Ügyvédje szerint megbánta tettét. A védelem szerette volna azt is elérni, hogy ne börtönbe, hanem házi őrizetbe kerüljön, de a bíróság ezt nem engedélyezte. Részben a bűnismétlés veszélye indokolta az előzetes letartóztatását, részben az a tény, hogy szabadulása napján azonnal bűncselekményt követett el a férfi. Hasonló okból, erőszakos cselekmények miatt többször is elítélték. Végül pedig se lakást, se munkát nem tudott felmutatni, ami a tisztességes élethez (és a házi őrizethez) kellene.

Dr. Máté Kinga bírósági szóvivő végül kérdésünkre megerősítette: „Jelen adatok szerint a ˝három csapás˝ alkalmazható lehet az ő esetében, ami akár életfogytiglani büntetést is jelent."
Előzmények

Segíthettek volna: hárman is hallották kislányunk sikolyát


„Hogyan bírta ki az édesapa, hogy a gyermekét bántalmazó férfit ott helyben nem ölte meg?" – ez a szívszorító, döbbenetes kérdés kering egy napja nemcsak Győrben, hanem az egész országban. Mert annak a tizenhét éves  lánynak a története, akit január 3-án egy többszörösen büntetett, 28 éves férfi megerőszakolt, beszédtéma minden családban, aki értesült az esetről.

Egy frissen elítélt férfi a gyanúsított, akit az áldozata édesapja – egy volt rendőr – fogott el, míg az erősítés a helyszínre ért.


A család beengedte a Kisalföldet otthonába. Csendben ülnek az asztalnál, a tizenhét éves lány is ott szeretne lenni. Ő mondja el a történteket: „A barátomat kísértem ki a buszpályaudvarra, aztán indultam haza. Nem volt késő, hét óra körül járt. Buszra ültem, s bár akkor még nem figyeltem fel az illetőre, de utólag már emlékszem, azon a járaton ült ő is" – kezdi a lány.

„A kezeimet a testemhez szorította... A kést nekem szegezte. Azt mondta, ha nem ellenkezem, csak akkor nem bánt..."

„...Leszálltam, s elindultam hazafelé. Át akartam vágni, egy rövidebb utat választottam, ahol egyelőre építkeznek. Ekkor támadt rám hátulról a férfi. A kezeimet a testemhez szorította az egyik kezével, a másikkal a számba nyúlt és elfordította a fejemet. Sikítottam és nagyon féltem. A kést nekem szegezte. Azt mondta, ha nem ellenkezem, csak akkor nem bánt..." – mondta el a tizenhét éves lány.

Suttogva mondta az áldozat: Félek esténként elaludni. Ott van akkor megint mögöttem... Fotó: Mészáros Mátyás
Suttogva mondta az áldozat: Félek esténként elaludni. Ott van akkor megint mögöttem... Fotó: Mészáros Mátyás


„Az a borzasztó, hogy a lányom sikítását hárman is hallották, akik kutyát sétáltattak. Mégsem segítettek neki. Utána azt mondták, miért nem kiáltotta azt inkább, hogy "segítség" – veszi át a szót az anya.

„Végig hercegnőmnek szólított" – avat be a szörnyűség részleteibe a tinédzser, egy törékeny kislány. 

„Igen, úgy indultam neki, hogy ez az ember nem éli túl, ha elfogom. Letepertem, de nem bántalmaztam, mert eszembe jutott a családom. Szükségük van rám, nem kerülhetek e miatt az ember miatt börtönbe."
Itt jegyezzük meg, hogy a gyanúsítotton hámsérüléseket találtak az orvosi vizsgálat során, nem esett komoly bántódása.

„Ugye nem engedik ki a börtönből?" – teszi fel halkan a kérdést az áldozat. S még suttogva hozzáteszi: „Félek esténként elaludni. Ott van akkor megint mögöttem..."

A lány kérdésére kedden délelőtt választ ad a bíróság, ugyanis kedden döntenek az előzetes letartóztatásáról. Az is kiderülhet majd az aktából, hogy a többszörösen büntetett férfire vonatkozik-e a „három csapás" törvény. Ha igen, akkor életfogytiglan várhat rá.

A gyanúsított
A gyanúsított


Pártfogónál kell jelentkezni

Szintén kérdésként vetődött fel, hogy egy frissen szabadult rabnak nem kell-e a pártfogónál jelentkeznie. A válasz az, hogy igen. A törvény szerint 48 órán belül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel dobta be a győri üzlet kirakatát

Az 55 éves férfi így sem tudott bejutni az eladótérbe, elfogták a rendőrök. Tovább olvasom