Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Erőss Zsolt a Mount Everest után a győri közönséget is meghódította

Magyarország vezető expedíciós hegymászója, Erőss Zsolt amputációját okozó balesetéről, családról, csapatmunkáról és a világ tetejéről beszélt. Az alpinistát február 11-én Simon Róbert Balázs alpolgármester látta vendégül a győri József Attila Művelődési Házban.

˝Mászás közben nincs visszaút˝

– A sportban az embernek önmagával kell keménynek lennie. A hegymászás megtanított arra, hogy a megkezdett utat, akármilyen nehézségeket is tartogat, végig kell járni, mert mászás közben bizony nincs visszaút – osztotta meg hitvallásának alapját a Szabadhegyi Találkozások rendezvénysorozat közönségével Erőss Zsolt, erdélyi születésű profi hegymászó, aki 2002-ben első magyarként hódította meg a világ tetejének becézett Mount Everestet.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is a vitrinjében tartó extrémsportolóval február 11-én Győrben, a teltházas József Attila Művelődési Házban Simon Róbert Balázs alpolgármester beszélgetett, akinek kérdésére a Hópárduc becenévre hallgató hegymászó többek között azt is elmondta, hogy fiatal korában nem volt kiugró tehetség, csak tette a dolgát. Kiválósága több ezer méter magasban vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, szervezete az átlagnál is jobban bírja a magaslati akklimatizációt, az extrém megterheléseket. Ez a plusz és a világszínvonalú sporteredmények figyelemmel kísérése jelenti számára a kellő ambíciót a további kemény mászásokhoz.

Videó: Cseh Róbert

Magyar Hópárduc a világ tetején

A tapasztalt alpinista, aki a nagy tömeg láttán a beszélgetés elején elpirulva vette kezébe a mikrofont, leszögezte, hogy a hegymászás csapatjáték, de a legnehezebb célokat mégis eddig mindig egyedül érte el. Amikor az alpolgármester arról érdeklődött, milyen érzés volt a világ tetején körbenézni, Erőss Zsolt szerényen ennyit mondott. – Az ember ilyenkor pici a természet hatalmassága mellett. Azért, hogy sikeresen hajtsam végre a nyolcezer méternél magasabb csúcs támadását határokkal kellett megküzdenem, ezért odafent egyszerűen megkönnyebbülten bámultam a világot, majd eleget tettem a dokumentációs feladataimnak: fotókat készítettem, lengettem a magyar, a székely és a szponzori zászlókat.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert

˝Akármelyik pillanat lehet az utolsó˝

A magyar Hópárduc a pályafutását majdnem derékba törő 2010-es tátrai balesetének, lábszár amputációjának, és felépülésének részleteit sem hallgatta el az aggódó érdeklődők elől. – A lavina miatt leomló hó és jég terhelése szilánkosra törte a lábamat. Zuhanás közben úgy érzetem, akármelyik pillanat lehet az utolsó. De ezekkel a kockázatokkal minden expedíció alatt számolok. A baleset szerencsére jó helyen történt, mert a Tátrában számíthattunk a szakszerű, hegyi mentésre. Bár a mentőhelikopter a szürkület miatt már nem vállalhatta a felszállást, negyvenen siettek a sérült csapatom irányába. Ha mindez a meredeken magasodó Himaláján történik velünk, nem lett volna külső segítségünk – elevenítette fel élményeit nyugodtan az alpinista.

– A mentés után bíztam a kórház orvosaiban, úgy álltam hozzá, hogy engem ott összeraknak. De egyetlen sebész sem tudta a szemembe mondani, hogy a szilánkosra törött lábam újra a régi lesz. Így életem derekán az amputáció mellett döntöttem, és az aktív életet választottam – tette hozzá határozott elszántsággal Erőss, aki abba is beavatott, hogy balesete a mentális összeroppanás helyett még több cél elérésére készteti. Az újabb veszélyes csúcstámadások mellett családi expedíciókat és egy második gyermeket is tervez.

Olvasó-tudósítónk beszámolója az estről >>

Olvasóink írták

  • 2. Truder 2011. február 12. 19:49
    „Fantasztikus ember!!”
  • 1. CsabaKiraly 2011. február 12. 16:28
    „Micsoda EMBER !! Ritka ez ma. Csak fejet hajolhatunk elotte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökésben a bezsebelt milliókkal

Csaknem harminc esetben csapott be tájékozatlan ügyfeleket egy mosonmagyaróvári ingatlanközvetítő… Tovább olvasom