Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Erősödő túlkínálat a lakáspiacon

Ahogy egyre könnyebben lehet új lakáshoz jutni, úgy válik nehezebbé a használt ingatlanok eladása Győrben.
Az új lakások piacán tapasztalható egyre erősödő túlkínálat hatása látszik a használtlakáspiacon: mivel az új építésű ingatlanokhoz egyre könnyebben lehet hozzájutni, a régiektől – legalábbis bizonyos típusú és korúaktól – mind nehezebb megszabadulni. Ezt a tendenciát erősítik a piacra kerülő banki konstrukciók is, mert bár a lakástámogatás egyes elemei, mint a félszocpol és a Fészekrakó hitel használt lakások vásárlásához is segítséget nyújt, a bankhitelek nagy részénél ehhez jóval több önerő szükséges, mint új ingatlan vásárlásához.
Az általunk megkérdezett ingatlanközvetítők szerint, amíg egymillió forint befizetésével kétszobás, új sorházi lakást lehet venni, nem változik lényegesen a piac.


A helyzeten az sem javít, hogy hiába a túlkínálat, hiába kongatták meg sokan a vészharangot a sok eladatlan új lakás miatt, a jó minőségű, jó helyen lévő, reális áron kínált társasházi lakásokat egy-kettőre elviszik – sokszor még a ház felépítése előtt –, így a kedvező ajánlatokra hamar le kell csapni. Sokan azonban csak akkor tudják kifizetni a szükséges foglalót és önerőt, ha előbb eladják a meglévő ingatlant, s egyébként is kockázatos letenni a 10 százalékos foglalót, ha a régi lakásra még nincs vevő. Ráadásul több lehetőség, így a „szocpol" vagy a Fészekrakó is csak akkor vehető igénybe, ha a vásárló nevén nincs másik ingatlan, így a kör bezárul...

Okosan kell meghirdetni

Dr. Csóka Szilárd, a Győri Otthon ingatlaniroda vezető tanácsadója szerint, aki gyorsan akarja eladni a lakását, jól teszi, ha már a meghirdetéséhez stratégiát dolgoz ki. – Ahelyett, hogy csak azt tüntetné fel a hirdetésben, hogy mekkora a lakás, hol van és mennyiért árulja, célszerű hozzáigazítania az általa kínáltakat a piaci igényekhez. Azt tanácsolom, hogy a vevő találja ki az árat, majd menjen be egy bankba, és érdeklődje meg, hogy ha meg akarná venni az ingatlant, milyen hitelkonstrukciót, támogatásokat vehetne rá igénybe. Mindjárt jobban hangzik ez a hirdetés: „64 négyzetméteres marcalvárosi panel egymillió forint befizetésével, havi 55 ezer forintos részletfizetéssel eladó"... Így sokkal nagyobb az esély, hogy felkelti az érdeklődést, s az is elmegy megnézni a lakást, aki nem járja végig az összes neki tetsző ingatlant.

Csak reális áron

A 35 év alatti párok által igénybe vehető, megyeszékhelyeken használt lakás esetén 12 millió forintig felvehető Fészekrakó hitel felpörgette a győri panelpiacot, a lakótelepi lakások iránt továbbra is van kereslet. Legalábbis egy részükre, sok függ ugyanis a helytől: míg Marcalváros II. kifejezetten felkapott városrésznek számít, a forgalmas Szigethy Attila út komor tömbházaiban nagyon nehéz eladni a lakásokat. Sokan ráadásul túlértékelik ingatlanjukat, s csak hosszú hónapok után jönnek rá, hogy 11–12 millióért csak nagy szerencsével lehet eladni egy panelt. A felújítás is csak részben emeli a lakások értékét, elsősorban az energiatakarékos, műanyag nyílászárók és az épület azbesztmentesítése számít „jó pontnak".
Molnár Kristóf, az Open

House ingatlaniroda ügyvezetője szerint rosszabb helyzetben vannak a majdnem új, két-három éves társasházi lakásokat első tulajdonosként eladni szándékozók. Pk szinte mindenképpen buknak a lakáseladáson, mivel néhány éve, az ingatlanpiac csúcsán a jelenlegi áraknál jóval többért jutottak a lakáshoz, s mivel szinte ugyanazért a pénzért ma már új lakást kapni, általában kénytelenek jelentősen engedni a megálmodott vételárból.

Minőségi családi házak

Vannak ingatlanok, amelyek iránt továbbra is van kereslet. Ilyenek az egyetemhez közeli, 30–40 négyzetméteres lakások és az újszerű, legfeljebb hét-nyolc éves családi házak, amelyek már korszerű építőanyagokból, modern szigeteléssel és fűtési rendszerrel épültek. A helyszín itt sem mindegy, Győr divatos kerületei, például Szabadhegy, Révfalu vagy Nádorváros mellett a szigetközi települések is előnyös helyzetben vannak. Dr. Csóka Szilárdtól megtudtuk: Szabadhegyen 40–50 millió, a Szigetközben 25–30 millió forintig értékesíthetők a minőségi házak, utóbbi környéken azért is tudják reális áron kínálni az ingatlanokat, mert építtetőik elérhető áron jutottak hozzá a telekhez – ellentétben például Győrújbaráttal, ahol sokszor irreálisan sokat kérnek a családi házakért, éppen azért, mert a telket annak idején horribilis összegért megvásárló tulajdonosok nem akarnak bukni az üzleten.

Többszöröse jöhet vissza

Reális áron eladhatók még a régi, blokkos építésű téglaházak is, különösen az olyan kerületekben, mint Nádorváros, ahol szinte minden típusú ingatlan hamar gazdára talál. Itt még a jócskán felértékelt családi házak is gyorsan elkelnek, egy erősen felújításra szoruló vagy bontásra ítélt, régi épületért 30–45 milliót is kifizetnek a vevők. (Más kérdés, hogy egy-egy ilyen vétel befektetésnek sem utolsó, a kertvárosi kerületekben terjeszkedni kívánó ingatlanberuházók ugyanis később sokszor ennek többszörösét is kifizetik egy-egy telekért. Ilyenkor nem feltétlenül készpénzben, hanem teljes egészében vagy részben a területen felépítendő társasházban kialakított lakással/lakásokkal fizet a vállalkozó.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldják a parkolózárat két helyen

A Kisalföld úgy tudja, hamarosan ismét megállhatnak az autósok a győri Czuczor és a Jókai utcában, ahol tavaly októberben szüntették meg a parkolókat. A Bajcsy-Zsilinszky és Aradi vértanúk útján viszont marad a fél éve bevezetett tiltás. A fizetőparkolót jelző táblákat tavaly október 1-jén cserélték le „Megállni tilos!" táblákra a győri belvárosban. Tovább olvasom