Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Erősíteni a lélek gyertyalángját

Több évtizede csendes szeretetszolgálattal segíti diákjait Ámon Andrásné. A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ rajz szakos tanára munkája elismeréseként a napokban Solt Ottília-díjat kapott az oktatási minisztertől.
Az 1997-ben elhunyt szociológusról elnevezett kitüntetést olyan pedagógusok díjazására alapították, akik tevékenységükkel támogatják a szociálisan és mentálisan segítségre szorulókat, és küzdenek a diákok hátrányos megkülönböztetése ellen. Idén hárman részesültek a díjban. Ámon Andrásné 1971 óta tanít. A hajdan gyermekkorában élvezettel „gyakorolt" játékból örömteli hivatás, sajátos misszió növekedett.

Hogy megálljon a levegő

– Csodálatos magyartanárom, Z. Szabó László egyszer azt mondta nekünk: „Csak úgy szabad tanítani a magyart, hogy megálljon a levegő." Nos, én ezt az intelmet próbálom megvalósítani a rajztanításban – mondta a kitüntetett. – Minden gyerekben ott a gyertyaláng, egyiknél gyengébben, másiknál erősebben világol, de mindegyikük egy-egy egyéniség. Ezért nem lehet uniformizálni a feladatokat, ezért kell – feledve a tömeget – megtalálni az utat lélektől lélekig. Mindig figyelembe kell venni a gyerekek érdeklődését, vagyis azt a pedagógiai tényt, hogy diákjaink „visszatanítanak". Érezni-érteni kell ezt a lángot, szelíd szeretettel élesztgetni, növeszteni. Ennek eredményeként egy tekintetből, egy papírra vetett vonalból meg tudom állapítani, hogy a gyereket érdekli-e a rajz vagy éppen azt, hogy mivel foglalkozik szívesen. Nagyon örülök, hogy szeretik az óráimat, szívesen járnak a szakkörömre. Megnyílnak, megosztják velem önmagukat. Ez a viszony úgy kamatozik, hogy a bizalomért másként köszönnek a folyosón, másként mosolyognak rám, ha meglátnak.

Rendíthetetlen istenhit

Hogy miből táplálkozik ez a kifogyhatatlan forrás? Ámon Andrásné szerint a rajz, a művészet szeretetéből, azokból az érzésekből, amivel megajándékozza az irodalom, a zene – ezt óráin tovább is adja –, és nem utolsósorban a rendíthetetlen istenhitből, amiből naponta építi lelkét, amivel csendes alázattal tudja viselni a rámért megpróbáltatásokat.
– Sok szeretetet kaptam a gyerekektől. Ha nyugdíjba megyek is, szakkört, a nyári szünetben az édesanyámtól örökölt házamban alkotótábort, egy lélektől vezérelt képzőművészeti szabadiskolát akarok nekik tartani, hiszen arra kértek: ne hagyjam el őket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglanra ítélhetik a gyilkost

A bíróság kedden előzetes letartóztatásba helyezte a 29 éves győri K. Tamást, aki szombaton… Tovább olvasom