Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Erősebben és olcsóbban világíthatnak a jelzőlámpák

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan 607 jelzőlámpás csomópont korszerűsítését tervezi a Közlekedés Operatív Program keretében.
Győr-Moson-Sopron megyében 54, Komárom-Esztergom megyében pedig 36 kereszteződést érintenek a munkálatok.

A kivitelezés várhatóan az idei év második-harmadik negyedévében kezdődik és 2015 közepéig be is fejeződik – tájékoztatta a Kisalföldet Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője.

Győr-Moson-Sopronban a beruházás érinti az 1-es, a 14-es, a 81-es, a 82-es, a 83-as, a 84-es, a 85-ös, a 86-os és a 821-es, Komárom-Esztergomban pedig az 1-es, 10-es, 11-es, 111-es és 13-as főutakat.
 
A csomópontokban a jelzőlámpák világítóberendezéseit LED-re cserélik. A fejlesztés egyrészt jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket, másrészt közlekedésbiztonsági szempontból is fontosak, mivel fényük nemcsak éjszaka, de nappal is jobb láthatóságot garantál.

A korszerűsítés nem csak izzócserét jelent, több helyszínen új érzékelőket és jelzőberendezéseket is beépítenek.

Az operatív program másik jelentős eleme az úgynevezett távfelügyeleti rendszer fejlesztése. Pécsi Norbert közölte: a rendszeren keresztül helyszíni kiszállás nélkül, távoli hozzáférést, kapcsolatot tudnak tartani az országos közutakon létesített jelzőlámpás forgalomirányító gépekkel. A forgalomirányító gép automatikusan tud tájékoztatni különféle működési hibákról, legyen az akár egy izzó kiégése vagy a forgalmi adatokat gyűjtő eszköz hibája. Így a szakemberek a forgalomirányító gép működésébe is beleavatkozhatnak. Többek között sárga villogó üzemmódra tudnak váltani vagy egy nem szokványos helyzetben bizonyos irányokban nagyobb átbocsátóképességet lehetővé tevő üzemmódot állíthatnak be. Ezenfelül a forgalomirányító gép által gyűjtött forgalmi adatokhoz is hozzájuthatnak.


A korszerűsítés érinti Győrben a 83-as főút Szentlélek tér és Királyszék út közötti jelzőlámpás csomópontjait is. Megújul a vezérlőberendezés, és a még izzós jelzőlámpafejek LED-es világítótesteket kapnak. A felújítási program befejezéséig esetenként előfordulhatnak a munkavégzések miatt kisebb jelzőlámpa-szinkronizációs problémák, ami minden közlekedőtől több figyelmet és türelmet követel majd. Fotó: Bertleff András

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretek nyugdíjasként egyetemista lenni!

Pályázatot hirdet szeniorhallgatóknak a Széchenyi-egyetem és a Kisalföld. Tovább olvasom