Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Erős széllökések miatt figyelmeztetés a megyére

Csütörtökre ismét több megyére adott ki figyelmeztetéseket az OMSZ a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél, hófúvás miatt.


10.05 - Csütörtökre az erős széllökések miatt 11 megyére, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. E szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint a fővárosban a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


8.55 - Az  előrejelzések szerint pénteken az északi és az északkeleti  országrészben hófúvásokra lehet számítani, a Magyar Közút Zrt. arra  kéri a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon  útnak.   
  
Tél a megyében: a múlt pénteki RIADÓ - Összefoglaló fotókkal >>
Pécsi Norbert Sándor szóvivő csütörtöki közleménye szerint a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és  energiaigényes, eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések  befejeztével lehet majd fellépni. A Magyar Közút hóeltakarításra és  síkosságmentesítésre felkészített járművei és üzemmérnökségi  dolgozói 12 órás váltásban dolgoznak a következő napokban.  

A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a főutakon és a  forgalmasabb mellékutakon - közölte Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve:  bérelhető munkagépeket is az utakra rendelnek és szükség szerint  országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a  gépparkján belül.   

Csütörtökre ismét több megyére adott ki figyelmeztetéseket az  Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű  csapadék, az erős szél, illetve hófúvás miatt. Péntekre az erős  hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú  figyelmeztetések is érvényben vannak.

08.34 - Péntekre az erős hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú figyelmeztetések is érvényben vannak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez is eljuttatott csütörtök reggeli figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a nap folyamán Dunántúlon és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén (Pest, Bács-Kiskun megye) a legerősebb lökések ereje több helyen is meghaladhatja a 70 kilométeres óránkénti sebességet.

Főként a Dunántúl középső térségében 80 kilométer/óra körüli, a Balatonnál és a magasabban fekvő területeken pedig még ennél erősebb széllökésekre is számítani kell. Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik a szél.

A lehulló csapadék mennyisége csütörtökön a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert.

Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében az eső havas esőbe, havazásba vált. Ezután viszont jobbára megszűnik a csapadék, és csak helyenként hullhat, várhatóan legfeljebb 2 centiméteres hó. A kevés havat ugyanakkor viharos szél hordhatja - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Csütörtökre az erős széllökések miatt 11 megyére, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. E szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint a fővárosban a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát.

Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyére, valamint Budapestre a gyenge hófúvás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A jelenlegi előrejelzés szerint pénteken az ország északkeleti csücskében erős hófúvás is várható. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére péntekre már másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. S.opron 2013. március 22. 09:11
  „Mankapunka!
  A ködlámpa nekem jobban tetszik, mikor úgy használják, hogy közben helyzetjelző van csak felkapcsolva hozzá. Úgy menőbb sokaknak. Más meg csessze meg. Jó lenne, ha végre a rendőrség ezeket is figyelné, nem csak az elsősegélycsomagot sasolná, meg a biztosítás igazolását - amit meg le is tudnak kérni. Csak egyszerűbb bírságolni.”
 • 21. Lacika62 2013. március 22. 08:07
  „20. Mankapunka 2013.03.22. 00:55 Ha nem tudsz aludni vegyél be altatót..”
 • 20. Mankapunka 2013. március 22. 00:55
  „Ezt úgy írod, mintha te szebben fogalmaznál. Csak annyi köze van hozzá, hogy akkor nem indulok útnak, ha nem tudok az adott körülményeknek eleget tenni.

  Út-és a látási viszonyoknak való közlekedés nem azt jelenti, hogy minden létező izzót felkapcsolok a kocsin, mert esik hó. Például esőben miért kell ködlámpával menni országúton? Arra nem gondol a nyomorultja, hogy a vízről visszaverődik a fény a szembejövő szemébe?”
 • 19. Túrabakancs 2013. március 21. 22:20
  „Sajnos amíg a mediterrán ciklonok pályái a térségünket keresztezik, addig semmi esélye a szép tavaszi
  száraz meleg időjárásnak. Az úgynevezett hátoldalukon folyamatos a hideg betörés, főleg ide hozzánk a
  dunántúli területekre értve. Még hosszabb távon is inkább a késő őszi ill. téli időjárás lesz a jellemző, jelentős
  csapadékkal. Nem túlzó, de akár április végén, vagy május elején is lehet majd számítani kisebb havazásokra!!
  Január közepén írtam, hogy az idei tavasz jórészt elmarad a jó időt illetően, szintén a rengeteg medi- ciklonoknak
  köszönhetően. Hogy meddig tart ez a számunkra értve rossz időjárási felállás nem tudható pontosan, viszont
  az elfagyásos növényi károk borítékolhatóak, lényegében hatalmas károkra számítok a mezőgazdasági területeken.
  A medvék meg a mormoták előrejelzései nem érnek semmit, legalábbis a mostani felállásra értve. Felébredtek,
  mert a riporterek tettek róla, amúgy aludtak volna azok májusig. :( Egyébként hatalmas hőingadozások várhatóak
  a közeljövőben. A nagy hideg betörések előtt déli áramlással rövid ideig jelentős melegedéseknek lehetünk tanúi,
  majd rövidre rá 20-fokot is esnek majd a hőmérsékletek. Nyáron ha marad a ciklonok pályája, a nagyon erőteljes zivatarok fogják az emberek életét megkeseríteni. Sok a ha egyelőre még, de én erre számítok megfigyeléseim alapján.
  A jó idők a nyugat európai területekre fognak inkább korlátozódni. Pl. Németország.”
 • 18. Beretta84 2013. március 21. 16:53
  „13. hades01 2013.03.21. 14:23 Ez igen nagyon frappáns!!! Ha az RTL -en jelent volna meg kb 60perc sípolás :)
  11. kenyeresné 2013.03.21. 11:50 Nálad is ott a 10 pont :)”
 • 17. Beretta84 2013. március 21. 16:48
  „10. Mankapunka 2013.03.21. 11:25
  15. Mankapunka 2013.03.21. 15:42
  16. Mankapunka 2013.03.21. 15:48
  1, Állj be a sorba és mutass példát
  2, Te meg fogalmazni sem tudsz
  3, mi köze van a rossz időjárásnak a KRESZ-hez,,
  Ne magadból indulj ki szöszi kislány....”
 • 16. Mankapunka 2013. március 21. 15:48
  „Én ekézésem helyett inkább a KRESZ könyvet tanulmányozzátok, mert nagyon sok a hiányosság az agyakban.”
 • 15. Mankapunka 2013. március 21. 15:42
  „Még olvasni sem tudnak az emberek, ne vicceljetek. Elég jó példa van itt is a kommentelők között.

  Összefoghatnátok saját magatokért ebben az országban, de csak nekem mertek ugatni, napi életben gyávák vagytok.”
 • 14. kenyeresné 2013. március 21. 15:19
  „Ez de jó volt!!!! :)))))))
  hades köszi mindenki nevében :)))))))”
 • 13. hades01 2013. március 21. 14:23
  „Mankapunna,
  Meg ilyen (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), a (moderálva), és (moderálva), (moderálva)-(moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), de (moderálva), (moderálva), akkor (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), és (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva),
  (moderálva), (moderálva-moderálva), nem (moderálva), (moderálva), is (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), vagy (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), talán (moderálva), (moderálva), (moderálva), (moderálva), inkább (moderálva), (moderálva), "kinekaf*sz*anagyobb" emberekkel sem mint te.....”
 • 12. oxana 2013. március 21. 12:59
  „11. kenyeresné Pontosan így van. Ez ráillik néhány hozzászólóra....”
 • 11. kenyeresné 2013. március 21. 11:50
  „Havat lapátolni,szemetet szedni nem kell érettségi.Sőt,megszólalni sem kell...”
 • 10. Mankapunka 2013. március 21. 11:25
  „Minden reklamálót vár munkára a közútkezelő. Minimális képesítés elvárt, mert ilyen 8 általánosos emberekkel, mint az emberek többsége, nem megyünk semmire.”
 • 9. Goldmund 2013. március 21. 10:25
  „Az "illetékes elvtársak" telecsinálták a nadrágjukat, hátha megint őket fogja szidni valaki, ezért most egyetlen hópehely lehullását és az átlagos böjti szél fújását is katasztrófahelyzetként tálalják. A nép meg elhiszi, hiszen emlékszik rá, mi volt egy hete (az tényleg cifra világ volt).

  Szóval a tények:
  Győrben már elállt az eső, a felhők vonulnak délkelet felé és estére a Dunántúlon, péntek délelőttre a Duna-Tisza közén, péntek délutánra az egész országban megszűnik a csapadék.
  Csütörtökről péntekre virradó éjjel enyhe fagy lesz, így ahol csapadék lesz (a Dunától keletre), ott az, ha eső, ráfagyhat az útra, ha hó, akkor megmaradhat. De reggeltől már olvadni fog minden.
  A szél az valóban fújni fog, és több helyen lesznek viharos lökések is, de messze nem lesz olyan orkán erejű, mint múlt héten. Leginkább a Balaton-felvidéken és Fejér, Komárom-E. megyékben, Pest dunántúli részén, valamint a Zemplén-hegységben és Szabolcsban várhatók viharos lökések. Mivel a Dunántúlon alig lesz hó, legföljebb a Balaton-felvidéken hordhatja a szél a havat. Inkább a Dunától keletre: Bács-Kiskun, ill. Szabolcs-Sz-B megyében és a Zempléni-hegységben lehetséges hófúvás.
  Tehát péntek estig kb. ez várható.

  Távolabbi előrejelzések már bizonytalanabbak. Mindenesetre szombattól a következő várható.
  Vasárnap hajnalig csapadék sehol nem várható. Akkor viszont eléri Zala, Somogy és Baranya megyét egy csapadékzóna, ami napközben előre terjed Vas, Veszprém és Győr-M-S megyére. Vasárnap estére várható egy újabb hullám: akkor már egész Dunántúlon várható csapadék, továbbá Pest, Jász-N-Sz megyében, a Nagykunságon és a Körösök vidékén. Hétfő délelőttől az egész országban várható csapadék. Ez hétfő estétől kedd délig nagyjából el is vonul: előszőr Győr-M-Sopron megyében szűnik meg, majd onnan délkeleti irányban halad tovább a folyamat, tehát utoljára Csongrád, Békés megyékben.
  A hőmérséklet péntek estétől hűl, éjszakénként fagy lesz, napközben se lesz sokkal 0 fok felett, sőt, hétfőn alig pár órára éri el a 0 fokot. Kedd délig kell várni a melegedésre.
  Ebből következően a vasárnap hajnalban érkező csapadékzóna lesz az első, ami problémát okozhat (hó, ónos eső, vasárnap estétől esetleg útra ráfagyott nedvesség).
  Viszont a szél pont addigra már gyenge lesz. Ezért hófúvástól nem kell tartani.

  Magyarul: téli gumi kell, lefagyásra, csúszós útra vasárnaptól számítani kell, havas utak is lehetnek (hétfőn akár az egész országban), de a múlt hetihez hasonló méteres hótorlaszoktól nem kell tartani. Sík területen nemigen tudom elképzelni, hogy járhatatlan út legyen.

  Bár előfordulhat, de a múlt hetihez képest sokkal kevésbé várható, hogy a szél vasúti felsővezetékeket szaggasson, fák dőljenek az utakra, vasútvonalakra, vagy távvezetékek szakadjanak el.”
 • 8. gyugyu1 2013. március 21. 10:05
  „mit sír a szátok,,, !
  A katasztrófavédelem ezredese most nyilatkozta a Kisalföldben, hogy ilyen jól még nem voltak felkészülve !!!?????????

  AZT ÍRJÁTOK MEG HA TI NEM ÍGY LÁTTÁTOK !!!!!!”
 • 7. pozdorja 2013. március 21. 09:58
  „A mormota és a medve is azt jósolta február elején, hogy rövid telünk lesz. No akkor ki a felelős? Valaki nyúzza már le a bundát róluk és zavarja ki a hidegbe őket.”
 • 6. btl 2013. március 21. 09:43
  „5 - teljesen igazad van!”
 • 5. Bo9903 2013. március 21. 09:40
  „csak elméletben van tavasz, a hófogók meg túrót se érnek, egy erősebb szél szét is cibálja őket, és amúgy is alacsonyak. Nem kellett volna az utak mentén prérit csinálni, mert ahol fák, bokrok vannak, azért jobban megfogják a havat, mint ezek a semmitérő hófogók....”
 • 4. Infamous 2013. március 21. 09:29
  „rakjátok vissza a hófogókat és takaritsátok az utakat!”
 • 3. Madarász 2013. március 21. 09:19
  „1. Már tavasz van, csak az idő nem ezt mutatja...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs felelőse a kutyatámadásnak

Tavaly júniusban Felpécen egy staffordshire terrier támadt az akkor 23 éves Pongrácz Adélra. Tovább olvasom