Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Erőmű a lakótelep mellett

Gönyű–Drezda - Meggyőzőnek találták a drezdai gázturbinás erőműben látottakat azok a gönyűiek, akik az E.ON Erőművek Kft. meghívására a német nagyvárosba utaztak. Az utazás résztvevői meglepőnek találták, hogy a létesítménytől alig húsz méterre lakótelep van, s az erőmű közvetlen közelében sem lehetett zajt hallani.
Utazásra invitálta a gönyűieket az E.ON Erőművek Kft, a gönyűi, 400 megawattos gázturbinás erőmű beruházója, hogy egy hasonló elven működő létesítményben szerezzenek tapasztalatokat. A Drezda egyik sűrűn lakott városrészében található 280 megawattos erőmű már a megérkezéskor meglepetéssel fogadta a vendégeket: az épület bejáratával szemben takaros lakótelep áll.

Az erőműlátogatás első állomásaként Joachim Lämmel mutatta be a Drewag létesítményét, amely egy barnaszénbázisra épült gőzerőmű volt egykor.

– Amikor tizenkét évvel ezelőtt a korszerűtlen szénerőmű átépítése után a gázturbinás technika működése elindult, a környezetterhelés pozitív változása drasztikus volt. A változást nemcsak a több mint ötvenéves berendezés és épület elavulása, de a környezetvédelmi törvény szabályozása is szükségessé tette. Azért, hogy jelentősen csökkenjen a kén-dioxid- és porterhelés, több mint háromszázmillió eurót fektetett be a társaság – magyarázta Joachim Lämmel.

Az erőmű tervezésekor a beruházók figyelembe vették a lakosság véleményét is. Fotó: Tóth Gyula

A valamivel több mint félmillió lakosú Drezda villamosenergia-igényeinek 75 százalékát biztosítja a 280 megawattos erőmű, a többit a regionális erőművek adják. Emellett a lakások 44 százalékának távfűtését is erről a létesítményről látják el. Az erőműben három gázturbina és egy gőzturbina termeli az áramot.

– Először sokan megriadtak, hogy a közelben gázturbinák működnek – folytatta Joachim Lämmel –, s azt gondolták, azok majd a repülőgépekhez hasonlóan nagy zajt fognak kelteni. Nagyon sokat kellett befektetni, sok hangtompítót beépíteni, hogy a zaj az erőművön belül maradjon. Az építkezésnél a lakosság kívánságait nagymértékben figyelembe vették, még az épület elhelyezkedését, a kémények helyét és magasságát is megbeszélték velük a tervezők.

A tájékoztató után Eberhard Rathmann vezetésével megnyíltak az erőmű ajtajai. Odabent mindenütt csak halk morajlást lehetett hallani. A csend csak a turbinateremben szűnt meg, a három működő berendezés zaja megközelítette a 100 decibelt. A technikai vezető megmutatta, hogy odakint miért is nem hallani a turbinákat:
a falakat mindenütt hangszigetelő bevonattal „csomagolták be", amelyek felemésztik a rezgéseket.

A látogatás után megkérdeztük a magyarországi, így a gönyűi beruházás projektmenedzserét, Bernd Starkot, látott-e valami hasznosíthatót.
– Ez az erőmű tizenkét éves, mi a mai kor színvonalának megfelelő, csúcsmodell erőművet építünk, aminek a villamos hatásfoka sokkal magasabb, és biztonságosabb, modernebb berendezések lesznek benne. Olyan nincs, ami nálunk eleve ne lenne jobb ennél. Például itt a három gázturbina saját burkolat nélkül működött, a miénknek saját konténere, burkolata lesz, így a zajszigetelése is hatásosabb, már a turbinaterem is sokkal csendesebb lesz – válaszolta Bernd Stark.

A gönyűi erőmű hatásfoka a drezdai 45 százalékával szemben 58 százalék lesz. Érzékeltetésül egy autó hatásfoka 25–35 százalék között van.

– Meggyőztek a látottak, hogy lakókörzetben is működhet egy ilyen erőmű, ráadásul nálunk a falutól távol lesz és még erdő is elválasztja tőle. Beidegződésnek tartom, hogy ha erőműről van szó, akkor ellenezni kell. Igényeljük, hogy az energia ott legyen a háztartásban, de azt elő is kell állítani. Akkor miért ne a legmodernebb fűtőanyaggal, amivel a faluban is a legtöbben fűtenek? – fejtette ki véleményét Szabó Erzsébet óvónő.

Ezen a véleményen volt Szigethy Endre, a helyi horgászegyesület elnöke is.

– Két meglepetés is ért, egyrészt, hogy amíg egy ajtót ki nem nyitottak, semmit nem lehetett hallani. Másrészt, hogy húsz méterre vannak a házak az erőműtől. A vízkivitelre lettem volna még kíváncsi, de a drezdai ebből a szempontból nem olyan, mint a Gönyűn épülő. Bízunk benne, hogy a horgászegyesületnek is jó lesz, mert annyira el volt tömődve hordalékkal a Duna-part, hogy ott horgászni már nem lehetett – mondta Szigethy Endre.

Olvasóink írták

  • 1. Reuter György 2007. november 22. 10:08
    „Egy valami, kimaradt a cikkből. Mit szólnának Németországban, ha az E-on. törvénysértő módon engedély nélkül, európai védetséget élvező környezetvédelmi területeket tenne tönkre.
    Mit szolnának ahoz, hogy építési és környezetvédelmi engedély nélkül védett területeket bontanak el. Németországban ezért komoly bünteés járna, nem is merik megtenni.
    Nálunk a pénz árnyékában minden megengedhető, mert akiknek feladatuk lenne, hogy védjék az ország érdekeit és betartassák a jogszabályokat nincsenek a helyzet magaslatán. Vagy nem is akarnak? Pedig az ország lakosságának adóforintjaiból tartjuk el őket. A Duna Kör és a Civil Kontroll Egyesület próbál fellépni a környezet pusztitás ellen, de folyton falakba ütköznek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a sztrádán, dugó Győrben

Győr - Négy órára Győrre kellett terelni a forgalmat szerdán délelőtt, mert egy kamion egy előtte haladó teherautóba szaladt az M1-es atópályán. Ménfőcsanaktól a 85-ös főútig bedugult a város. Tovább olvasom