Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Érmékben a történelem

Győr - A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 39. Vándorgyűlését a hétvégén rendezték meg a Széchenyi egyetem sportcsarnokában. A győri kör tavaly ünnepelte fennállásának félszáz éves évfordulóját.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 1970 óta rendezi meg országos találkozóit, majd csatlakoztak vidéki városok, többek között Győr is. A vándorgyűlésre évente máshol kerítenek sort: Győr rendezte a második találkozót 1971-ben, s most másodszor adott otthont a kétnapos eseménynek. A győri kör 50 éves jubileumának alkalmából esett városunkra a választás.

A nemzetközi találkozót minden alkalommal egy érem formájában örökítik meg, melynek tervezése a rendező város feladata. A helyi gyűjtők javaslatára az idei érme egyik oldalán a a kismegyeri csata 200. évfordulójára emlékeznek, a hátoldalára pedig Rómer Flóris arcképét verték, aki 150 évvel ezelőtt – az első vidéki múzeumként – alapította a győri múzeumot – árulta el Németh Vilmos, a győri egyesület titkára.

Az egyetemi csarnokban a mintegy 260 asztalon kiállított fém-és papírpénzek, kitüntetések, érmék és plakettek, jelvények, régi képeslapok, metszetek, részvények, telefonkártyák és egyéb régiségek mellett ez az emlékérem is megvásárolható volt. A találkozón több ezer ember vett részt, az esemény – a gyűjtőkön kívül – az érdeklődők számára is kikapcsolódást jelentett: a darabok között ugyanis találhattunk 2000 éveset is, az emberiség egész múltja megismerhető volt a relikviákból.

Érmékben a történelem - Fotó: Szük Ödön
A találkozón Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke és Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket. A megnyitó után kezdetét vették a programok: előadások, könyvbemutatók és kitüntetések színesítették a hétvégét. Széchenyi Ferenc jutalomérem bronzfokatával tüntettek ki 9 embert, ezüstfokozattal 1 főt, aranyfokozattal pedig 3 gyűjtő lett gazdagabb. Unger Emil jutalomérmet a numizmatikai (érmészeti) szakirodalomban nyújtott kiemelkedő teljesítményért két személynek adtak át. Lebó Ferenc, győri érem- és szobrászművész pedig szombat délelőtt mutatta be gyűjteményét, melyet egész hétvégén megtekinthettek a résztvevők.

A találkozón részt vettek magyar, osztrák, cseh, horvát, szlovák és szerb gyűjtők is, akik két napon át élhettek szenvedélyüknek: új darabokkal gazdagíthatták gyűjteményüket, vásárolhattak, cserélhettek. A szervezők vezetésével pedig városunkat és környékét is megismerhették: tettek egy kirándulást Pannonhalmára, valamint Győrt is megcsodálhatták a belvárosi séta során.

Olvasóink írták

  • 2. SC 2009. augusztus 11. 23:19
    „Mint egy karácsonyfa! :-)))”
  • 1. elemér 2009. augusztus 10. 18:43
    „Igy néz ki egy igazi éremgyüjtő.
    http://precariopoli.files.wordpress.com/2008/08/breznev.png”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben nyit a viharvert uszoda

Győr - Két és fél hete tépázta meg egy nagy vihar a sátras uszodát, a kár csaknem tízmillió forint.… Tovább olvasom