Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Érjünk át a ˝fitness-zebrán˝!

Győr - Jó hírrel kezdjük: ha nincs különösebb forgalom, normális tempóban végig lehet menni a győri Szent István út zöldhullámán. Kérdéses, hogy a Jókai utcából miért nem lehet jobbra kanyarodni és hogy az idősebb gyalogosoknak van-e esélyük időben átjutni a zebrán.
Tettünk a Szent István úton néhány fordulót egy 33 éve oktató vizsgabiztossal, az ATI-iskola vezetőjével, aki menet közben elmondta – összességében pozitív – észrevételeit. Miltner Ferenc szerint mindenképpen előnyös, hogy a Városház tér melletti út és a Révai utca kétirányú lett, ez sok terhet levesz az eddig főcsapásokról. A Szent István út járhatóbb, s ezt mi is tanúsítjuk: enyhe forgalom esetén 50-nel – az útkezelő illetékese szerint már 44-gyel is – zöldhullámunk van. A délutáni csúcsforgalomban ez természetesen már nem igaz.


Miltner Ferenc ugyanakkor nem érti, hogy a Jókai utcából a Szent István útra kanyarodókat miért nem engedik jobbra. Szerencsés lenne ez mindkét irányból, de az Árpád úti kereszteződés felől érkezők különösen igénylik a jobbra kanyarodás lehetőségét, hiszen sokan eddig is szabálytalanul hajtottak rá a főútra. Márpedig ez a morál csak romlani fog, mivel innen már egyenesen sem mehetünk tovább a Révai utca felé.

Dr. Gunyhó Imre
Dr. Gunyhó Imre

A közlekedést dinamikusabbá teszi, hogy a lámpák sűrűbben váltakoznak, de ez nem jelenthet könnyebbséget például annak az idős gyalogosnak, akinek 13 másodperc alatt kell átérnie a Szent István úti zebrán, például az Aradi vértanúk útja mellett.

Lemértük: egy átlagos felnőtt kényelmes tempóban éppen pirosra lép fel a túlsó járdára, ám például a hetvenhat éves dr. Gunyhó Imrének még két méter hiányzott tegnap a célig. A megszólított nyugdíjas orvos elmondta: tíz másodperc neki éppen tíz lépésre elég és nyilván vannak nála jóval lassúbb, bottal vagy éppen járókerettel közlekedő gyalogosok is.

Miltner Ferenc
Miltner Ferenc

A Győri Útkezelő Szervezet szerint mindenképpen lépést kell tartani a forgalom növekedésével, Győr ugyanis nagyváros lett. Prédl Antal, a szervezet vezetőhelyettese ismeri a gyalogosok problémáját, hozzátette: épp azért szélesítették kétszeresére a zebrát, hogy az emberek a zöld jelzésre rögtön indulhassanak. Az átkelési idő egyébként megfelel a magyar szabványnak, de ez a nagyvárosokban egyre kiélezettebb. Prédl Antal kénytelen azt tanácsolni, hogy a nehezebben járó gyalogosok ne induljanak el akkor, ha már korábban zöldre váltott a lámpa, inkább várják meg a következő lehetőséget.

A Jókai utcáról érkezők igénye jogos, de sajnos patikamérleggé változott a közlekedésirányítás. A kis fotókon Miltner Ferenc és dr. Gunyhó Imre. Fotó: B. A.
A Jókai utcáról érkezők igénye jogos, de sajnos patikamérleggé változott a közlekedésirányítás. A kis fotókon Miltner Ferenc és dr. Gunyhó Imre. Fotó: B. A.

Emellett minden más is felgyorsult a Belvárosban, a zöldidők, s így a piros jelzések is sűrűbbé váltak. Prédl Antal szerint ennek köszönhető, hogy a Szent István út forgalma látszólag csökkent az elmúlt napokban, holott a múlt csütörtöki számlálás szerint a Teleki utcánál 150–200 autóval több halad el óránként, mint tavaly ősszel. A Jókai utcáról kikanyarodó autósok igényét jogosnak érzi az illetékes is, de elmondása szerint itt a menetidők szinte „patikamérlegen" mérhetők. Sok számolást végeztek, amiből az derült ki, hogy a mellékutcák forgalma túlzottan megterhelné a főutat, tehát aránytalan mértékben ahhoz képest, amekkora a jobbra kanyarodás igénye itt, a Jókai utcában.

Olvasóink írták

 • 19. D.O.N. 2009. április 11. 13:32
  „tati!
  Amíg a Bajcsy le volt zárva, addig le volt takarva a tábla, amin kint volt, hogy "csak engedéllyel". Láss is, ne csak nézz:)”
 • 18. tati 2009. április 09. 09:45
  „üdv4
  be lehetett hajtani engedéllyel,igen.
  ennek hiányában már meszeltek is a kardvirágok tövében a szerv emberei,de kár rágni ezt a csontot...

  előttünk 3 autó fordult be,hibáztak,mi is beálltunk a sorba,és viseltük a terhét-ennyi...”
 • 17. D.O.N. 2009. április 08. 22:12
  „Tati!
  Csak halkan jegyzem meg, akkoriban a virágpiac felé be lehetett hajtani az Aradi vt-n, s onnan a Zechmeisteren szépen ki lehetett csorogni a városból Sopron felé...”
 • 16. Goldmund 2009. április 08. 20:28
  „15.hsz.: "A Rába hotel sarkánál az átalakítás előtt kb. 80 mp-ról indult a visszaszámláló.
  Most 115 mp-ről indulna, ha 3 számjegyű lenne."

  Eszerint akkor a gyalogosnak közel másfélszer annyit kell várnia. Gratulálok!”
 • 15. urbaniastapista 2009. április 08. 14:55
  „A számlálók már nem jók. A Rába hotel sarkánál az átalakítás előtt kb. 80 mp-ról indult a visszaszámláló.
  Most 115 mp-ről indulna, ha 3 számjegyű lenne. de nem az, csak 2. Így mehet a gajdeszba, vagy maradhat a hülyeség emlékműveként, dologtalanul.
  Ez az egész forgalomszervezési mizéria is bizonyítja:
  A városvezetés szemében Győrben akinek nincs autója, az már nem is ember.
  Ne zavarják az autósok dölyfös pöfögését (útkezelőül: "a forgalom folyamatos áramlását") holmi kisgyerekek, gyalogosok, kerékpárosok, kerekes-székesek, nyugdíjasok ... és olyan polgárok akik elvből vagy lehetőségeik miatt nem járnak autóval. Csak a városlakók kb. fele. Sajnos nagyobb részük nem vesz részt a választásokon, vagy beéri üveggyönggyel, ezt "elitünk" is tudja, azért mer így viselkedni.”
 • 14. Robusto 2009. április 08. 13:02
  „Aki ezeket az átkelési időket kitalálta, az is megy ám a zebrán! Az igaz, hogy csak keresztbe...
  No és, kedves városvezető urak, hol vannak azok a nem kis pénzért beszerzett számlálók, amik a gyalogosok idejét mérték az áthaladásig és az alatt is?”
 • 13. mir 2009. április 08. 10:45
  „Egy kicsit off de amióta a zebráknál átállították a lámpákat pl Gárdonyi-Szent István út kereszteződés még veszélyesebb lett oda nemcsak fitnesz szükséges hanem egy jó nagy adag szerencse is.”
 • 12. tati 2009. április 08. 10:10
  „üdv!

  csak halkan jegyzem meg TOMMO-nak és a többi hőzöngőnek,akkor volt lezárva-feltúrva a Bajcsy és környéke....
  az illetékeseket szapuljátok,akik nem végezték a dolgukat,és ezt a TÉNYT nem vették figyelembe,így generálva az egyébként is nagy dugókat.
  Sem előtte,sem azóta nem fordultam jobbra,pedig már 25 éve vezetek és Győri lévén mindennap autóban ülök...”
 • 11. labi99 2009. április 08. 07:06
  „A szabványt nem ismerem, de tudom, hogy egy gyalogos 4-5 km/órás, egy kerékpáros kb 10-15 km/órás sebességgel halad. Az Árkád zebráinál, a zöld első villanásától kb 10 km/órával kell haladnia a gyalogosnak, hogy átérjen. Hiába van törvény az akadálymentesítésre, ha az idősek és mozgássérültek még a zebrán sem tudnak átmenni! Éljenek az autók!”
 • 10. D.O.N. 2009. április 07. 21:49
  „a fitness-zebra dologhoz annyit, hogy a zebra nem azért van, hogy ott menjünk nyugdíjba. A lámpák úgy vannak beállítva - ELVILEG -, hogy ritmusosan, igazodva a forgalomhoz elegendő időt adva átjutassák a gyalogosokat egyik oldalról a másikra. Ha zöld van, lehet menni, nem tetvészkedni. Ha villog a zöld, akkor pedig már nem elindulni, mert nem fog átérni az illető.
  Tény, hogy az átkelési idő nem arra van beállítva, hogy a fizikailag korlátozottak is kényelmesen átérjenek. Ezen tényleg változtatni kellene.”
 • 9. D.O.N. 2009. április 07. 21:45
  „Én is felkötném azokat, akik a Jókain jobbra fordulnak ki.:) Ha egyszer ott a tábla, hogy nem, akkor NEM. De melléjük aggatnám azt is, aki nem gondolt arra, aki nem ismeri a helyi viszonyokat, s a zechmeisterről véletlenül bekeveredik a Jókaiba, de ő Bécsbe akarna elindulni. Most már tényleg nincs esélye sehol sem korrigálni.
  Egyetértek azzal, hogy ne arról kommunikáljanak, hogy fasza gyerekek, mert egyre több autó tud egyre gyorsabban átjutni a városon, hanem azzal, hogy kijelölték végre az elkerülő nyomvonalát, és elkezdődnek a régészeti feltárások a munkaterületen - tőlem akár 6 ft-os órabérért is:)”
 • 8. Peti85 2009. április 07. 21:39
  „Kedves tati!
  Érdekes Én nem kaptam 10.000Ftos bírságot....hogy miért? mert nem fordulok ki szabálytalanul...”
 • 7. ToMMo 2009. április 07. 21:30
  „#5
  hát még jó. aki arra szeretne menni menjen a Bajcsyn vagy a Zechmeisteren. nem kerülő. gondolkodni kéne.”
 • 6. dr73 2009. április 07. 20:37
  „de érjünk ám át...!!!! Csak a totyorgás,sétálgatás :D”
 • 5. tati 2009. április 07. 19:46
  „a jókai utcából jobbra kanyarodni szándékozókat köztünk bennünket is a rend éber őre 10.000Ft-tal jutalmazott,már mélabús lesből támadva a Golden Ball elől....
  egy lámpaváltásnál 3-4 autó,akkor erre nincs igény????”
 • 4. ombi 2009. április 07. 19:42
  „DeutchLink: valóban, mintha gondolkodás helyett "izomból" akarnák megoldani a nagy forgalom miatt kialakult rossz helyzetet.”
 • 3. DeutchLink 2009. április 07. 19:29
  „A Ciklámen Tourist-nál egy mozgássérültnek esélye sincs, hogy átérjen, fitnes ide v. oda, meg a magyar szabványnak.
  Ha Győr nagyvárosnak képzeli magát, akkor a nagyvárosi példák alapján arra kellene törkednie, hogy a belvárosból a forgalmat elterelje, s nem avval dicsekedni, hogy mennyivel több autó tud áthaladni.
  Egy brosúrával megint lemaradt a városirányítás.”
 • 2. juditmaci 2009. április 07. 18:56
  „ez a fittness zebre tényleg jó elnevezés ezekre a zebrákra. Valóban elég nehéz átjutni egy zöld alatt a győri zebrákon... Főleg az Árkádnál, és a Szent István úton...”
 • 1. Goldmund 2009. április 07. 18:51
  „"Fitness zebra" másutt is van: pl. a Szigethy A. út - Baross út kereszteződésében és az ÁRKÁD-körforgalomnál némelyik zebra.
  Örülök, hogy kevesebb a forgalmi dugó, de ez a "dögöljön meg a gyalogos" típusú szemlélet nekem nem szimpatikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növényeink védelmében

Győr – A díszfáinkon és díszcserjéinken károsító pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák… Tovább olvasom