Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Érintés nélkül hallgatna zenét a YouTube-on? Győri fiataloknak van megoldása!

Háromdimenzióban dolgozó, érintés nélkül működő eszközt valósított meg két megyei mérnök. Rendszerük kiválóan fut a YouTube vagy a Prezi.com alatt.

Mint arról portálunk tavaly márciusban beszámolt, egy győri és egy győrújbaráti fiatalember az ötletgazdája az érintés nélkül működő, gesztusvezérlő virtuális egérnek. A kisalfold.hu munkatársai akkor elsők között próbálhatták ki a szenzoros eszközt Paintben és Google Térkép alkalmazásban, majd a népszerű Angry Birds játékkal is tettünk próbát.

A 4-es prototípus már háromdimenzióban dolgozik

A győri Ifjabb Kovács György és a  győrújbaráti Nagy Lóránd továbbfejlesztette találmányát az elmúlt közel egy év során, s rengeteg programozással töltött óra után elkészült HUROBAT 4-es prototípusa.

"A legfontosabb különbség az előző prototípusok és a 4-es között, hogy
utóbbi képes háromdimenzióban dolgozni. Ez azt jelenti, hogy már nincs szükség ceruzára, akárcsak a jövőben játszódó filmekben, emberi kézlegyintéssel működik a rendszer.

Noha továbbra is piacon beszerezhető alkatrészekkel, áramkörökkel dolgozunk, igyekeztünk elmozdulni összetett rendszerek felé. Úgy gondoljuk, hogy szenzoros érzékelőnk nem csupán számítógépekhez csatlakozható, de prémium lakásokba vagy autókba is beépíthető.

Két példát említenék mindegyikre: az autó rádióját vagy GPS-ét nem szükséges érintéssel kapcsolgatni, hanem a HUROBAT segítségével elég pár egyszerű kézlegyintés a működéshez" - mondta érdeklődésünkre ifjabb Kovács György.


Videó: Cseh Róbert


Nehéz megjósolni a fejlődési irányokat az informatikában

"A háromdimenziós rendszer egyik újdonsága a lapozó funkció, mely otthoni zenehallgatáshoz vagy receptek kereséséhez biztosít kényelmet a világhálón. Teljes szobákat szintén minden további nélkül csatlakoztatni lehetne a rendszerhez.

Ehhez csupán arra lenne szükség, hogy a szoba mind a négy sarkába kerüljön érzékelő. Az érzékelő nem csupán nagyon pontos, de rendkívül gyors is. 0,01 szekundum a reakcióideje, az embereknek ez a mutatója átlagosan hússzor lassabb" - tette Nagy Lóránd.

A győri készüléket több multinacionális cég is tesztelte, a két fiatalember egy dél-koreai céggel jelenleg is tárgyalásokat folytat.

"Az a tapasztalatunk, hogy a multiknál roppant gyors a tempó és maximális elvárásaik vannak. Ezen a szinten a multik sem tudják pontosan, mit szeretnének. Ez a terület nekik is új, ráadásul előre nagyon nehéz megjósolni a fejlődési irányokat az informatikában. Mi nem árulunk zsákbamacskát, korrekten tájékoztatjuk őket, hogy prototípusról van, azaz szükséges még fejleszteni a rendszert. Például egyes alkatrészeket a mobilnet képes megzavarni.

Felvesszük a kapcsolatot a közeljövőben magyar informatikai és elektronikai cégekkel is, s közös munkával mindent megteszünk, hogy piacra dobhassunk egy új terméket, sok szoftverrel és felhasználási lehetőséggel. Úgy érzem, hogy ezt biztosan meg tudjuk valósítani" - közölte ifjabb Kovács György.


Nagy Lóránd és ifjabb Kovács György találmányaikkal: a fekete színű a 4-es prototípus, a fehérek az előzőek - fotók: Cseh Róbert

Egyelőre hat kézmozdulatot ismer fel a rendszer

Arra a kérdésünkre, hogy a kézmozdulatok egyetemes kialakításán meddig jutottak, ifjabb Kovács György úgy válaszolt: "egyelőre hat funkció működik, a rendszer egységesítését elvégeztük. Azt tudni kell, hogy mindes egyes szoftverre, alkalmazásra külön meg kell írni a HUROBAT programját.

Igyekszünk ésszerűen válogatni, s olyan internetes oldalak (YouTube, Prezi.com) felé lépdelni, melyek felhasználását nem csupán jelentősen könnyíti, de plusz élményekkel is szolgál a HUROBAT".


Videón milyen mozdulatokat képes értelmezni a HUROBAT - forrás: YouTube


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerkód, a SORSKLINIKA: így tehetjük jobbá az életünket!

Legyen szó pénzügyekről, karrierről, külső megjelenésről vagy kapcsolatokról, az eredményeinken… Tovább olvasom