Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

`Érik a botrány´: Sopronban nem kapható, Győrben elfogyott a vakcina

Sopronban nem kapható, Győrben egyetlen nap alatt elfogyott a H1N1 elleni vakcina. A kisalfold.hu által megkérdezett egyik gyógyszerész szerint "érik a botrány".

Mint arról a kisalfold.hu elsők között beszámolt péntek este, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet nyilvánosságra hozta azoknak a gyógyszertáraknak listáját, ahová kiszállították a H1N1 elleni vakcinát.

Ebben az írásunkban csínján bántunk a "kiszállítás" jelentésével, hisz ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a szóban forgó patikákban már meg is vásárolható a Fluval P szer.


Ukrajnában egyre többen védekeznek maszkban a H1N1 ellen. Fotó: MTI.
Ukrajnában egyre többen védekeznek maszkban a H1N1 ellen. Fotó: MTI.


Egy kis logisztika: "az a gond, hogy az oltóanyagot nem gyógyszer nagykereskedők szállítják"

Sopronban az Állomás Patika esetében mindez valóra is vált, a kisalfold.hu kérdésére Dr. Horváth Csaba, a patika vezetője megerősítette: nem tudnak adni az érdeklődőknek a vakcinából.

"Tudomásom szerint Sopron egyetlen patikájában sem kapható a Fluval P, holott kereslet bőven lenne rá – csak a hétfői nap több mint harmincan érdeklődtek az oltóanyag iránt" – mondta az Állomás Patika vezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy mégis miért nem tudják megvásárolni az emberek a vakcinát, Dr. Horváth Csaba úgy felelt: "az a gond, hogy az oltóanyagot nem gyógyszer nagykereskedők szállítják, hanem Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet."

"Egyre többen vennék az influenza elleni szert"

"Utóbbi logisztikailag nem tud megbirkózni a feladattal – tudomásom szerint a szomszédos Szombathelyen sem lehet kapni a vakcinából –, miközben egyre többen vennék az influenza elleni szert. Nem szívesen használok ilyen szavakat, de ha itt nagyon rövid időn belül nem változik a helyzet, akkor a hiányzó vakcinák miatt botrány tör ki".

Dr. Horváth Csaba hozzátette: október 26-án rendelt a szerből, s azóta nem kapták meg az igényelt mennyiséget.

"A listán azért szerepelhet a nevünk, mert 20 adagot még október közepén kaptunk az oltóanyagból, de ez alig egy nap alatt el is fogyott" – zárta szavait az Állomás Patika vezetője.

Győrben az Árkád Gyógyszertárban kapható

"Az első 20 adagot már megkaptuk a vakcinából, amelyet szombaton el is kapkodtak a betegeink. Egyelőre sajnos nem tudunk szolgálni az oltóanyagból, de leadtuk a rendelést, s reméljük, mielőbb meg is érkezik a következő szállítmány.

A kereslet egyre nő: csak hétfőn közel harmincan szerezték volna be a szert. Számításaim szerint egyébként gyógyszertáranként körülbelül 200 db Fluval P-re lenne szükség: ennyi biztosan elfogyna" – válaszolta megkeresésünkre Dr. Mitrán Attila, az Árkád Gyógyszertár vezetője.

Mosonmagyaróváron szintén megvásárolható a szer

Mosonmagyaróváron a Helio Patikába szállították ki a vakcinát – legalábbis ez a gyógyszertár szerepel az EKI lajstromán –, ahol meg is tudják vásárolni azok, akik úgy érzik szükségük van az oltóanyagra.

"Múlt héten érkezett meg a vakcinák szállítmánya hozzánk. A hétfői napon körülbelül 15 darabot adtunk el belőle, amely egyértelműen növekvő keresletet mutat, hisz múlt héten 1-2 darab fogyott a vakcinából" – tudtuk meg Ásványi Andreától, a Helio Patika asszisztensétől.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. info2009* 2009. november 09. 15:44
  „Ukrajnaban repulokrol spreztek a nepet tudogyulladast okozo patogenekkel, amit valoszinuleg a Baxter amerikai ceg helyi biologiai fegyvereket gyarto uzeme "biztositott"...aki angolul beszel, a tenyek az internetten vannak.”
 • 105. toretto99 2009. november 06. 20:46
  „Syasztok 1 kis info és a teljes igazság az influenzáról
  Érdemes elolvasni amíg innen le nem veszik minnél előbb ,mivel ez áll az "állítólagos influenza" mögött.....és ugye a népet addig lehet vezetni amig buta és nem tudja az igazságot
  Tényleg biofegyver pusztít Ukrajnában?
  Mi a véleményed erről ? Hiszti ? Paranoia?

  Nos, a tények a következők. Egy Joseph Moshe nevű mikrobiológus, aki egyébként amerikai-izraeli kettős állampolgár, még valamikor augusztus elején megjelent Dr. True Ott rádiós show műsorában műsorban.

  Majd a férfiú a jelenlévők - és alighanem a hallgatók - legnagyobb megdöbbenésére közölte: bizonyítékokat kíván átadni a hatóságoknak arról, hogy a Baxter Gyógyszergyártó Cég Ukrajnában lévő laboratóriumában vakcinának álcázott "biofegyver" előállításán dolgozik. A cég oltóanyaga valójában szándákosan úgy van megalkotva, hogy legyengítse az immunrendszert, és az 1918-as spanyolnátha járvány vírusát tartalmazza - közölte Joseph Moshe. Akit augusztus közepe táján az amerikai rendőrség letartóztatott, noha a tudós heves ellenállást fejtett ki a zsarukkal szemben. Azzal a váddal rakták hűvösre a mikrobiológust, hogy bombamerényletekkel fenyegetőzött a rádióműsorban, ami azonban nem igaz.”
 • 104. plasztikhattyú 2009. november 06. 14:06
  „laura01 igazad van egyetértek veled.nekem a környezetemben sokan az oltás mellett döntöttek,köztük orvos és gyógyszerész is akad. VAn aki lebénulást reklámoz:)valszínü rosszul lett beadva az oltás és akkor megy a hintés HOgy ilyen káros meg olyan.Szerintem mindenki döntse el maga de nem kell a rémhíreket terjeszteni.ennyi”
 • 103. laura01 2009. november 05. 21:13
  „Igen, mert-
  - nem érdekel, kinek van rajta haszna,
  - nem egyszerű influenza, annál több,
  - nem véd nem az immunrendszer, sőt ha erős, az okozza a 20-40 év korcsoport rizikóját, mert az erős immunválasz miatt alakul ki szövődmény ( Magyar Tudományos Akadémia Közlése)
  - én lehet, hogy kifekszem és elmúlik, de ha átadom a kisbabámnak, ő már nem biztos,
  - nagyon virulens,
  - a mellékhatása: nem leszek beteg, a többi zagyvaság
  - nem tud nem érdekelni, mert vannak szeretteim is nem csak én.

  Egyébként totál elegem van a buta emberekből és amiért ezt le mertem itt írni úgy lettem hülyézve, hogy az csak na.Szóval most egy "hülyét" hallottatok.”
 • 102. paxpace 2009. november 05. 19:45
  „Meg kell várni amig kialakul az Ukrajnaihoz hasonló járvány (elöbb-utóbb meg lesz ) és megváltozik az emberek véleménye.Nem minden orvos szakértője a témának.Az végkép nem aki azt állítja,hogy a vakcínát nem regisztrálták.Ez tömény rosszindulat.Ilyen háziorvos is van.
  Azt kívánom bárcsak ne legyen tömeges megbetegedés.”
 • 101. Korrekt5 2009. november 05. 17:12
  „Ejny-ejnye!

  Még pár nappal ezelött a nép többsége nem akart olytást, elmondták mindenféle rossz lötynek´, söt veszélyesnek is titulálták.

  Én akkor is mondtam, nem jó ha 9-millió magyar a szakértö.

  Ezelött már 4 héttel a kuka Svédek levédték az ország kiszolgáltotattjait, ez kb másfél millió.
  Ma már 2 és fél millión van túl és karácsonyra az egész ország le lessz vackcinázva.

  Sejtitek, hogy mi a külömbség ugye?”
 • 100. pancser 2009. november 05. 09:38
  „Keves "laura01". Én sem akarom ismételni magam, de míg egy influenza fertőzés a szerencse dolga, vagy így fogjuk fel, de egy oltással szerzett bajnak azonosítják az okozóját, illetva annak vélik. A mérlegelésben az utóbbi sokkal súlyosabb, ilyen az ember pszichéje! Egyébként nincsen köztünk vita, további szép napot, továbbá legyen neked igazad!”
 • 99. pinquin 2009. november 04. 22:34
  „ninden komment helyett olvassátok el...
  http://drinfo.hu/hirek/hirtallozo/90-hirtallozo-itthonrol/7863-az-mta-immunologiai-bizottsaga-is-ajanlja-a-vakcina-beadatasat
  őket azért nehéz überelni, meg talán érthetnek is v.mi keveset a tudományhoz...”
 • 98. laura01 2009. november 04. 19:28
  „95, pancser. ismételni tudom magam, az oltásra senkit nem beszélnek rá, mindenki maga dönti el. Én a betegség kockázatát nem vállalom, inkább beoltatom magam. És nem rábeszélésre tettem, önálló döntés mint ahogyan mindenkinek az. az hogy pedig nyomorék leszel az oltástól kicsit erős kijelentés. Tudod ha megkapod előbb a fertőzést vagy nem ill. a szövődményeket vagy nem na az megint a Te dolgod, csak anniyban nem hogy terjeszted a vírust. És a szövődményeknek is lehet évekkel később ki tudja milyen mellékhatása. Na arról senki sem tud semmit, ugyanúgy mint ahogyan arról sem, hogy az oltásnak évekkel később milyen hatása van, csak nagyon jó ezzel terjeszteni a rémhíreket. Ja és az ilyen egészséglapok hát inkább hagyjuk”
 • 97. sky630331 2009. november 04. 15:41
  „Ez már rosszabb mint a politika. Ugyan olyan, mint a Magyar Parlament(fertőző pénzéhség). Mindig az erósebb kutya <moderálva>!!!
  Az a lényeg, hogy a gyógyszergyártók túléljék a válságot.”
 • 96. trumpetrich 2009. november 04. 12:25
  „Tisztelt Mindenki!
  Nagy feneket kerítünk az új vírusnak, ami hozzáértő emberek szerint nincs is( legalább is nálunk), csak pánikkeltés van. Egyszerű a történet: ha nekem lenne 10 millió vakcinám amit el kell adni, én is pánikot keltenék, és megragadnék minden eszközt, hogy vegyék. Biztos forrásból tudom, hogy például kismamáknál az oltóanyag a gyermeknél autizmust okozhat, de erről nem beszél senki. Ez az én véleményem, de természetesen mindenki azt csinál amit jónak lát.”
 • 95. pancser 2009. november 04. 11:45
  „Az előttem szóló kedves hölgynek mondom, nem mindegy, hogy az ember megkap vagy nem egy betegséget és ennek lesznek következményei, vagy rábeszélik egy oltásra és attól lesz örökre nyomorék. Ez utóbbi jelentősen nagyobb veszélyérzetettel jár, különösen, ha a megzatomról, gyerekemről, szerelmemről van szó. Ilyenkor halálig szóló önvád marcangolná az embert. Ettől félünk igazán!”
 • 94. laura01 2009. november 04. 08:17
  „T. pandi71 , ez ugyanúgy olvasható a sima influenza oltása anyagábanis, ha valakinek allergiája van ezekre az anyagokra akkor lép fel életveszélyes reakció. Pl ha valaki elmegy fogorvos és lidokain érzékenysége van, és lidocaint kap, akkor gégeödéma. Ez ugyanúgy fel lett fújva.Ja, hogy ha így állsz az antibiotikumokhoz is akkor nem kell azt sem szedned, és 30 év múlva te leszel az egyetlen ember aki egészséges lesz, mert még annak sem lesz nálad utóhatása. Az antibiotikumnak nevetséges. Ennek az oltásnak meg az utóhatásairól honnan tudnak az orvosok, amikor még el sem telt a 10 év. Akkor kell majd arról beszélni. Ha egyántalán lesznek, amire én csak azt tudom mondani, hogy nevetséges rémkeltés. Az a baj hogy itt mindenki mindent jobban tud Mo-n. Én jobban tartok az influenza ismeretlen kórokozójától, mint a vakcina esetleges mellékhatásairól. Egyébként az influenza elleni oltóanyagok gyártása mindig rohammunka, eddig is így volt. Mégsem lehetett arról hallani , hogy akik évek óta beoltatták magukat az aktuális influenza ellen, azoknak bármi bajuk lett volna az oltóanyagtól..... Az lett volna az egyszerűbb, hogy csak annyit mondanak, hogy időben készen van az oltóanyag, amely semmivel nem nagyobb kockázatú mint más védőoltások, amelyek lehetővé tették, hogy ne kelljen rettegni jónéhány súlyos , fertőző betegségtől.... De nem, itt politikát kell csinálni a dologból, ami egyébként engem baromira nem érdekel. Itt mindenki többet tud már az hogy mi lesz ha beoltatom magam, milyen a betegség maga (holott ez még ismeretlen) ha nem meg így meg úgy ja és persze később idegrendszeri károsodás várható egy weboldalon olvasva, azt is csak ja, de nevetséges ez a felhalytás ami itt az oltás körül megy Saját dolga mindenkinek, vitatkozni lehet rajta de nem érdemes.”
 • 93. info2009* 2009. november 03. 22:34
  „Ukrajnaban nem a H1N1 ellen vedekeznek. Repulokrol spreztek az embereket az influenza kitorese elott, valami jo kis mas influenza virussal, igy az oltas nem hat. Rengetegen hivtak Ukrajnaban a hatosagokat, hogy kik spreztek es mit, erre a hatosagok azt mondtak, hogy fogalmuk sincs ki volt es mit szortak. Nehany nap mulva kiderult. Ezt tobb okbol is csinalhattak, egy ok lehet a panikkeltes, hogy az osszes europai rohanjon beoltatni magat. Mas okok kozott szerepelhet a hamarosan esendo valasztasok, a gaz, Putyin es stb - csak talagatni lehet. Az biztos, hogu Ukrajnaban NEM a H1N1 virus okozza a megbetegedeseket.

  Rengeteg C-Vitamin, repa, foghagyma, hagyma, zink, D-Vitamin (csukamaj olaj) es nem tusszogni es kohogni egymasra illetve sok kezmosas, igy lehet elkerulni az influanzat.”
 • 92. pancser 2009. november 03. 21:33
  „Kedves "körte"! Az oltás okozta idegrendszeri károsodás videója megtalálható a www.ideal.hu weblapon, a hírek fülre kattintva. Azt mondják ez az eset ami a szerencsétlen pompom lánnyal történt egymillió oltás közül egynél fordul elő. Ha teljesülne a tisztifőorvos meg a miniszter vágya 60%-os oltottságnál 6 embert tenne tönkre az oltás. De vannak másféle káros mellékhatások is bizonyára, tehát 50-100 ember a vakcinától lenne nyomorék vagy halna meg. No ezért nem oltatunk!”
 • 91. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 03. 21:25
  „Nem akarom a Kisalfold forum olvasoit kanadai peldakkal untatni de globalis vilagban elunk es sok a parhuzam az itteni es az otthoni hiszteria keltes kozott.
  Ha valaki nyitott szemmel jar a vilagban akkor igen hamar rajon hogy a hiszteria keltesnek uzleti alapjai vannak. Nalunk a fo-riogato bizonyos Rubinstein prof. aki az egyetemen jarvany kutatassal foglalkozik nem kevesebbet allitott juniusban hogy az H1N1 a spanyolnathahoz hasonlithato. A spanyolnatha kb 50 millio embert pusztitott el 1918-ban. A media gepezet beindult nyaron spanyolnatha dokumentum filmek , riportok stb. Ha egy kicsit utana olvasunk Rubinstein eletrajzaban (ahogy az angol mondja "google is your friend") Kiderul hogy a Bayer, BMS es egyeb gyogyszer kutato cegek tanacsadoja is egyben. Ami onmagaban nem lenne baj csakhat nyilvanvaloan profital a gyogyszerkutatasbol. Egyebkent latszik hogy milyen eros lobby ez mivel nem volt Kanadaban orvos aki meg merte volna kerdojelezni a prof. hitelesseget. A spanyolnathaval valo riogatas nem jott be de ettol o meg a helyen maradt durva hogy ekkora (szandekos) baklovest csak igy el lehet kenni.”
 • 90. kolombela 2009. november 03. 21:04
  „79. laura01 2009.11.03. 19:12
  "Az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki."
  Látod ez a mondat igazolja a haláleseteket, hogy nem az influenzába haltak bele a betegek, hanem már eleve valamilyen bajuk volt, ami legyengítette az immun rendszerüket és nem voltak képesek felülkerekedni rajta.”
 • 89. kolombela 2009. november 03. 20:55
  „51. miro132 2009.11.03. 12:00
  Senki sem mondta, hogy azonnal lehetnek káros hatásai, az is lehetséges, hogy nálad nem lesz semmi.
  Ahogy az influenza szövödményébe sem hal meg mindenki, ahogy irod. Az sem igaz, hogy aki beoltatja magát az nem halhat bele az influenzába, mint ahogy az sem igaz, hogy akit beoltanak az tovább már nem fertőz. Ez a lehető legnagyobb hazugság az egész vakcinával kapcsolatban.”
 • 88. kolombela 2009. november 03. 20:42
  „A "drága" eü. miniszterünk valamiért nagyon lobbizik a vakcina mellett.
  Amikor még oep nagykutya volt, akkor sok országban elfogadott életmentő gyógyszerre nem adta meg egy egyénileg kért támogatást, azzal az indokkal, hogy Mo-on nincs törzskönyvezve és az engedélyezési eljárás, pedig több év lenne. Most pedig egy hónap "tesztelés" ( ha volt egyáltalán) után ez az anyag megfelel minden kritériumnak. Szerintem komoly anyagi érdekeltsége van a bizniszben, vagy kapott egy vastag borítékot.”
 • 87. éaa 2009. november 03. 20:17
  „80.! Igaz,igaz! Cápa. Kösz.”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsmáros György jogerősen is pert vesztett

Jogerősen is befejeződött a megyei bíróságon Korcsmáros Györgynek, a Győri Nemzeti Színház korábbi… Tovább olvasom