Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Érettségivel is el kell vállalni az árokásást?

˝Munkanélküli-segélyem lejárt, az önkormányzathoz irányítottak, ahol árokásást ajánlottak. Érettségivel, nyelvvizsgával rendelkezem. El kell-e vállalnom ezt a munkát?˝ - kérdezi olvasónk.


Olvasói kérdés

Munkanélküli-segélyem lejárt, az önkormányzathoz irányítottak, ahol árokásást ajánlottak. Érettségivel, nyelvvizsgával rendelkezem. El kell-e vállalnom ezt a munkát? Hogyha pedig nem vállalom el, kapok-e bármiféle segélyt?
Mivel olvasónk nem írta meg, melyik településen lakik, Szabóné Vörös Ágnestől, a győri népjóléti osztály szociális csoportjának vezetőjétől kértünk általános tájékoztatást. Eszerint, aki a munkanélküli-ellátás időtartamát kimerítette és a szociális törvényben meghatározott jövedelmi, vagyoni feltételeknek megfelel, annak meg kell állapítani az ˝aktív korúak ellátására való jogosultságát˝. Ha 55 év alatti és munkaképes, akkor rendelkezésre állási támogatást kell folyósítani számára. A támogatás feltétele, hogy vállalnia kell a munkaügyi központtal és az önkormányzattal az együttműködést, aminek legfontosabb eleme, hogy a számára felajánlott munkát el kell fogadnia. Az önkormányzatnak kötelezettsége a legalább 90 munkanapos közfoglalkoztatás biztosítása.

Az önkormányzat által felajánlott közcélú munkát akkor köteles elfogadni a támogatásban részesülő, ha a munka a szakképzettségének, iskolai végzettségének vagy annál eggyel alacsonyabb szintű végzettségnek, vagy az általa utoljára, legalább hat hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel. Amennyiben ennek az együttműködési kötelezettségének a támogatásban részesülő nem tesz eleget, a felajánlott, képzettségének megfelelő munkát nem fogadja el, a támogatást meg kell szüntetni.

A kérdésből nem derül ki, hogy gimnáziumi érettségivel vagy szakközépiskolai érettségivel rendelkezik-e olvasónk. Ha gimnáziumban végzett, akkor a segédmunkát is el kell fogadnia, hiszen nincs szakképesítése, és a gimnáziumi érettséginél eggyel alacsonyabb iskolai végzettségnek az általános iskolai végzettség minősül, amivel a segédmunka felajánlható. Ha szakközépiskolában szerzett szakképesítéssel rendelkezik, akkor az eggyel alacsonyabb szintű végzettség a szakmunkásképzőben szerzett szakképesítés, így a felajánlott segédmunkát nem kell elfogadnia.

Olvasóink írták

 • 13. Hozzászóló 2010. október 19. 12:49
  „Nem kell elfogadnia, csak akkor a segélyt se fogadja el, amit az én pénzemből kap!!!”
 • 12. szocdem 2010. október 19. 09:46
  „Ahogy olvasom a hsz-ket egyre biztosabb vagyok benne, hogy a Kádári zsibbasztás még nem ment kia zsigerekből..

  Mi is a munka? Emberi alkotó vagy fenntartó tevékenység, amit valaki a biológiai erőforrásai felhasználásával végez, fejt ki a társadalom fenntartása érdekében.
  Mi is a munkaerő? Termékeknek és szolgáltatásoknak az elfogyasztásából keletkező, szellemi és manuális képességekben megynilvánuló és a termékhez, szolgáltatáshoz közvetlenül hozzá adódó energia, aminek az egyén a kizárólagos tulajdonosa- tehát szabadon kell rendelkeznie vele!

  A vázolt példában a kérdező vélhetően minőségi munkaerővel rendelkezik. (Érettségi, nyelvvizsga) Következésképp a munkaerejét minőségi termelés, szolgáltatás fenntartásában kell igénybe vennie a társadalomnak- legalábbis ha az nem aranykanállal szokta kevergetni a sz@rt....
  Enenk elelntétét álítják sokan, aminek két oka van: 1. nehogy sokan megértsék, hogy a munkaerő magántulajdon, és FIZETNI KELL A BÉRLÉSÉÉRT! 2. A gazdaság lerogyasztása miatti felelősséget ezzel is a lakosságra akarja hárítani az elit (ősi neolibsi módszer) és fenntartja azt a hamis állítást, hogy mindenkinek KÖTELEZŐ a képességeinek nem megfelelő munkát is végezni.. (ezért pl. a sérült embereket is dolgoztatja a MAgyar társadalom, pedig őket legfeljebb játékos foglalkozásokon kellene mindwen gazdasági érdekeltség nélkül elfoglalni- ezzel párhuzamosan oylan jövedelmet biztosítani nekik amiből meg is lehet élni!)

  Szerintem aki kitalálta hogy érettségivel, fizkai alklamasság nélkül valaki árkot ásson, az menjen vissza Recskre meg a Hortobágyra a rendes foglalkozásához- fegyőrnek!”
 • 11. Torrente 2010. június 28. 18:39
  „Szerintem is fogadd el. A múlt század elején a nagy gazdasági válság alatt a tanárok, mérnökök sepertek utcát, de elvállalták, mert más nem volt, és bizony örültek hogy ez is akadt. Nem szégyen a munka , csak munka legyen. Nem tudom, mitől különb őkelme, ha van egy nyomorult diplomája. Mostanában annyiszor hallom, hogy "nem ezért tanultam". Mi meg nem ezért fizettük az adónkat, amiből tanult ez a fiatalember, hogy otthon vakarja a szottyadt za**** ját. A szót én moderáltam ki. :)”
 • 10. kiscic 2010. június 23. 12:42
  „Annak, aki nem fogadja el a felajánlott melót én segélyt sem adnék... Aztán lehet gondolkodni...
  Nem tudom mit pattog akinek érettségije van! Most már egy titkárnőt is lassan csak diplomával vesznek fel... Egy érettséginél még a szakmunkás bizonyítvány is jobb, legalább elmondhatja, h van szakmája!”
 • 9. Anikó69 2010. június 22. 23:55
  „Bizony örülni kell ha lehet dolgozni,mert a mai helyzetben már kiváltságosak azok akiknek munkahelyük van.
  Sajnos én már több mint egy éve keresek munkát eredménytelenül.
  Már minden reményem elveszett.Még alkalmi munkát sem kapok hogy egy kis pénzt kereshetnék néha.
  Mindenhová csak diákok kellenek mert őket megéri alkalmazni.
  Már felháborító ami folyik az országban!”
 • 8. cseri83 2010. június 22. 22:38
  „Ne legyen büdös a munka senkinek! Nem lehet mindenki vezérigazgató. Örüljön neki ha dolgozhat.”
 • 7. Anikó69 2010. június 22. 21:09
  „Sietve írtam így betűket hagytam ki,például:munkát= munkát”
 • 6. Anikó69 2010. június 22. 20:58
  „Örüljön hogy valamit felajánlottak neki.Nekem még fel sem ajánlottak.Lejárt a munkanélkülim és egy qrva ft-ot nem kapok sehonnét.Szociális segélyt nem kaptam meg mert a férjem valamivel töbet keres mint a minimálbér.Így most eltartott vagyok,ő fizeti be a tb-t is utánnam.
  Azt mondták nem kaphatok önkormányzati munát sem,mert a férjem dolgozik és több a fizetése mint a minimálbér.Most sajnáljuk mindketten hogy megvagyunk esküdve törvényesen,mert ha csak élettársak lennénk akkor más lenne a helyzet,megkaphatnám a szociális segélyt.
  Milyen szabályokat szabnak azok az üres fejüek ott fenn???
  A férjem tartson el és ő fizesse a tb-t is utánnam???
  Nagyon elvan qrva minden,csak a gazdagokat támogatják mindig, a szegényeket csak elnyomják mint a férgeket.”
 • 5. jirzi 2010. június 22. 20:55
  „Szerintem nem kell elvállalnod a melót ,de nem kell pénzt sem kérni .És akár éhen is halhatsz.”
 • 4. Agent 2010. június 22. 18:16
  „Arcom leszakad, mi az hogy el kell-e vállania, <moderálva> ha arról van szó, akár Phd fokozattal is - árkot kell ásni, legalább edződik kicsit.”
 • 3. ...:) 2010. június 22. 17:58
  „ez most milyen kérdés?? hogy ne kéne árkot ásni :D.. mert mitől vagy különb ha érettségid van?? van egy papirod arról h suliba jártál?? nagyszerű.... mik ezek a témák a Kisalföldön atya úr isten :S:D egyik szánalmasabb mint a másik :D”
 • 2. Diákcsemege 2010. június 22. 16:45
  „Még diplomával is!!!”
 • 1. anuvuk 2010. június 22. 11:10
  „Érettségivel sem kell szégyelni a felkinált ideiglenes állást, a sok felesleges töprengés, rossz utra vezet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A szigetközi megoldás európai ügy˝

Szabó Imre leköszönt környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint Szigetköz nem választható le a… Tovább olvasom