Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Érettségi betegen: jól tette

Győr - ˝A fiam gyakorlati érettségit tett a minap informatikából. Hajnalra vírusos fertőzés miatt ágynak esett. Kiderült: nem halaszthatja el az írásbeli érettségit, ha idén tovább akar tanulni. Az iskolaorvos injekcióval a kezében figyelte a folyosóról, nem lesz-e rosszul a fiam, szerencsére leküzdötte a betegséget. Nincs megoldás az ilyen helyzetre?˝ – kérdi győri olvasónk.

A tömör válaszunk az, hogy: nincs. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője a Kisalföldnek írásban úgy válaszolt: természetesen pótló érettségire utasíthatja a vizsgabizottság az érettségizőt, ha fel nem róható ok miatt nem jelent meg az írásbeli vagy gyakorlati rész alkalmával; erről a benyújtott dokumentumok – például orvosi igazolás – alapján a vizsgát szervező intézmény igazgatója dönt.

„Ha a vizsgát szervező intézmény igazgatója a vizsgázót pótló érettségi vizsgára utasítja, az érettségi vizsga vizsgaszabályzatáról szóló 100/
1997. korm.-rendelet (továbbiakban vizsgaszabályzat) 24. § (4) bekezdés a) és b) pontja alapján hozzájárulhat ahhoz, hogy a vizsgázó még az adott vizsgaidőszakban tehessen pótló vizsgát. Az engedélyben meg kell jelölni a hiányzó vizsgarész pótlásának formáját. Írásbeli vagy gyakorlati pótnap egyik vizsgatárgy esetében sincs, így lehetőség sincs ilyen esetben az írásbeli vagy a gyakorlati vizsga letételére, ezért engedélyezhető az írásbeli vagy gyakorlati vizsgarész szóbelivel történő kiváltása (ez azt jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból a vizsgázó két szóbeli vizsgát tesz). Ez természetesen igaz az informatika vizsgatárgyra is. Ebben az esetben a vizsgázó még az adott vizsgaidőszakban megszerezheti az érettségi bizonyítványát" – írja a főosztályvezető.

Igen, csakhogy most jön az érintett olvasó számára a feketeleves:
ha ugyanis a vizsgázó egy adott tárgyból – például informatikából – a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgával pótolja, akkor „a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 237/2006. (XI. 27.) korm.-rendelet 16. § (9) bekezdése alapján ebből a vizsgaeredményből a felvételi eljárásban nem számítható érettségi pont". Vagyis nyugtázhatjuk: ha az olvasó fia még az idén tovább kíván tanulni, akkor igen jól tette, hogy betegen is „végigverejtékezte" a gyakorlati vizsgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyrázkódásig verték az iskolába tartó fiút

Győr - A győri, vidéki buszpályaudvarról a közelben lévő iskolájába tartott egy 14 év alatti écsi… Tovább olvasom