Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Eredményes volt a lakók tiltakozása

Győr - Út épülne Kismegyeren, a Pándzsa nyugati oldalán a megnövekedett teherforgalom miatt – ám ez ellen az ott lakók és a környezetvédők is hevesen tiltakoznak – írtuk korábban. Az utat a a Hödlmayer Hungária Logistics Kft. építené.
A lakók levelüket (36 aláírással, gyakorlatilag az egész utca) elküldték az illetékes hatóságokon kívül lapunknak is. Ebben nem csak a tervezett út ellen tiltakoztak. Panaszaik között szerepelt egyebek között, hogy a Hödlmayer telephelyén az óriási forgalom miatt nagy a zaj, rossz helyen van a kamionparkoló, a reflektorok éjszakánként zavaróan világítanak a házakra.

A tiltakozás, amellyel minden lehetséges fórumot megjártak, nem volt hiábavaló. Mint a lakóközösség két képviselőjétől, Vér Györgytől és Kárpáti Ferenctől megtudtuk: „A megegyezés irányában haladnak az ügyek." Mondják, főleg annak köszönhetően, hogy a lakók szakszerűen tudtak fellépni, 10–12 hatóságot egyszerre felkeresni.

Szakmai érveik hatottak. Most úgy tűnik, az út nem épül meg ott, ahová eredetileg tervezték.

De távlatban – a logisztikai cégtől függetlenül is – a lakóterületen a főút bevezetőszakaszán csak akkor várható lényeges forgalomcsökkenés, ha megépülne a 82-es főút új szakasza, a vasút túloldalán, tehát nem a lakóterület felől. Erre tervek korábban már készültek, ám a megvalósításra a közeljövőben nem sok remény van.

A telephely rakodási zaja lényegesen megnőtt az utóbbi időben, mióta a vasúti helyett a közúti szállítás lett az elsődleges. A lerakótelep a családi házakhoz legközelebb eső részen van (légvonalban úgy 150 méternyire), a lakók kérése, hogy ezt helyezzék át a másik oldalra. Ha ez nem teljesül, folytatják a tiltakozásukat...

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője megegyezéssel végződött tárgyalásokat folytatott a logisztikai cég vezetőjével. Megtudtuk tőle, az ígéret szerint a Hödlmayer visszavonja engedélykérelmét az eredetileg tervezett útra, s egy mostanában kidolgozandó, az önkormányzattal közös írásos megállapodást kötnek, amelyben egyebek között rendezik a telephely közlekedési kapcsolatait. (Egy új, másik út építéséhez a városrendezési terv módosítása is szükséges.) A Hödlmayer a lakók egyéb észrevételeit is figyelembe veszi.

Iván György, a Hödlmayer Hungária Logistics Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak megerősítette: valóban úgy döntöttek, hogy nem építik meg az eredetileg tervezett, a telephelyet a kismegyeri raktárbázissal a Pándzsa-patak mentén összekötő utat. Visszavonják engedélyezési kérelmüket – noha elméletileg már minden szükséges hatósági engedély a rendelkezésükre áll.

Az utat annak idején szakemberek véleménye alapján, a rendezési terv szerint terveztették, ám a lakók valami miatt „kicsit későn ébredtek". Ha egy cég hosszú távra tervezi működését egy adott helyen, neki is érdeke, hogy „jóban legyen" a szomszédaival, emiatt döntöttek a Pándzsa menti útépítés visszavonásáról – mondta az ügyvezető igazgató.

Az esti munkát segítő reflektorokat úgy állítják, hogy ne zavarják a lakókat, igyekeznek csökkenteni a rakodási zajt is.

Azt viszont konkrétan most nem tudták megígérni, hogy a kamionparkolót áthelyezik a telephelyen belül, az ugyanis 35–40 millió forintba kerülne. Amint lehetőség nyílik rá, megteszik, nem felejtve a lakók kérését. (Úgy tudjuk, hogy a Hödlmayer – a város egyik jelentős adófizetője – újabb területekkel bővíti győri telephelyét.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film készült a herma restaurálásáról

Győr - A Szent László-herma titkai címmel dokumentumfilm készült a hatszáz éves műtárgy restaurálási… Tovább olvasom