Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Eredményes év sok új szolgáltatással

GyőrA kiemelt (négyfajta) adó- és járulékbevételek összege 390 milliárd forint volt a nyugat-dunántúli régióban tavaly. Az APEH igazgatósága minden tekintetben eredményes évet tudhat maga mögött.
Az elmúlt esztendő tapasztalatairól és az idei feladatokról beszélt részletesen az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága keddi győri sajtótájékoztatóján Umenhoffer Ferenc igazgató. Elmondta egyebek között: a 2008-as adatok már teljes körűen rendelkezésre állnak, s megtörtént helyben és országosan is az értékelés. A nyugat-dunántúli regionális igazgatóság munkáját az értékelés szerint magas színvonalú szakmai tevékenység, s az új feladatok példaértékű teljesítése jellemzi.

Mint az igazgató elmondta, a régióban tavaly 390 milliárd forint volt a bevétel a kiemelt négy adófajtából (társasági adó, áfa, személyi jövedelemadó, társadalombiztosítás). Kettőben több, kettőben pedig kevesebb, mint egy évvel korábban. A társasági adó csökkenésének jobbára egyedi okai vannak, ebből általános gazdasági következtetést még nem lehet levonni. Az általános forgalmi adónál a bruttó bevétel növekedett ugyan, viszont a visszaigénylés az országos átlag feletti. Ez abból következik, hogy egyrészt működési változások történtek (belföldi értékesítés helyett export), másrészt a régióban elsősorban megyénkben több volt a beruházás, ami után áfa igényelhető vissza. Ez azonban hosszú távon pozitív.

Új szolgáltatás tavaly óta, bár még viszonylag kevesen ismerik, a bankkártyás adóbefizetés. A régióban 18 ilyen terminál működik, de ezeket még csak 604-en használták, 24 millió forintot fizettek be így.

Az APEH internetes honlapján egyre több szolgáltatás érhető el. Ha valaki arra kíváncsi, leendő üzleti partnere milyen „kondícióban" van, egyszerűen utánanézhet.

Rengeteg ellenőrzést végzett – részben más hatóságokkal együttműködve – tavaly az APEH. Csak néhányat említve: Kikelet kommandó, Zöld kommandó, Wellness kommandó, Kánikula-, Szüret, Csillagszóró akció... A tavalyi évben összességében 31 ezer befejezett ellenőrzés volt, ezek során 15 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel és 13 milliárd forint értékben róttak ki szankciót.

Február 16-ig választható

A sajtótájékoztatón Horváth Szabolcs szakigazgató az idén újdonságnak számító egyszerűsített adóbevallásról beszélt. Az ehhez szükséges nyilatkozat visszaküldési határideje február 16. Tehát még a héten el kell dönteni, ha valaki az adóhivatalt bízza meg szja-bevallásának elkészítésével. A 0583Ny jelzésű dokumentum az internetről is elérhető, kitöltése valóban nagyon egyszerű. Eddig több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Ica örökre megpihent

Győr - Minden halálról szóló hír fájdalmas, az övé kiváltképp az. Elment a primadonna, Balla Ica… Tovább olvasom