Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Eredményes együttműködés

– Megvalósulhat az elképzelés, hogy a régió járműipari kompetenciaközponttá váljék – jelentette be szerdán dr. Szekeres Tamás rektor a Rába nyrt. telephelyén tartott innovációs konzorcium évértékelő ülésén.

A megbeszélésen a konzorcium többi tagja – a Széchenyi István Egyetem, a Borsodi Műhely Kft. és a HNS Műszaki Fejlesztő Kft. – képviseletében megjelent még dr. Czinege Imre egyetemi tanár, Horváth Szabolcs műszaki vezető és Józsi Ottó ügyvezető.

A vendéglátók részéről dr. Szőcs Károly üzletfejlesztési vezető elmondta, az Integrált Járműipari Termék és Technológia Fejlesztő Rendszer négyéves kutatási projektje tavaly indult, a forrást a Nemzeti Technológiai Program pályázatán elnyert 906 millió forintos támogatás és 450 milliós vállalati hozzájárulás biztosítja.

A konzorcium tevékenységét dr. Czinege Imre ismertette. A keretből az elmúlt évben 276 milliós támogatási és 129 milliós vállalati részt használtak fel, az eredmény 30 új piacra vezethető termék, technológia, illetve szolgáltatás, 29 tudományos publikáció, illetve 3 új munkahely létesítése. A kutatásban 82 személy – vállalati és egyetemi szakemberek, hallgatók – vettek részt. Pintér István a projektvezető Rába Nyrt. elnöke és rámutatott: nem kevésbé fontos az sem, hogy bár a technológiák jó része 10–15 éve nem ismeretlen a résztvevők számára, a konzorcium sokat segített azok gyakorlati bevezetésében, a számítógépes műszaki fejlesztés, a technológia-, illetve gyártástervezés, minőségirányítás mindennapi részévé válásában. A Rába esetében ez konkrétan a piacon maradást eredményezte a recesszió időszakában.

Horváth Szabolcs bejelentette: a Borsodi Műhely új hőkezelési technológiát, illetve többtengelyű forgácsolási technológiát vezetett be az együttműködés révén. Józsi Ottó, a HNS ügyvezetője pedig annak fontosságára irányította a figyelmet, hogy a marketing nem a termék műszaki fejlesztésének befejezésével, hanem azzal egyidejűleg kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű intézményeket nyertek a társulással

Jól döntött Écs és Ravazd, mikor két évvel ezelőtt közoktatási társulást alakított. Tovább olvasom