Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Éreccségi, magyar, jópap - jegyzet

Nem volt könnyű annak a magyar érettségi, aki színötös osztályzatra hajt a tárgyból.
Nem volt könnyű annak a magyar érettségi, aki színötös osztályzatra hajt a tárgyból. De nem volt ez másképp korábban sem, s remélem a jövőben is hasonlóan széles látókörű, s ami a legfontosabb, olvasott diákok kaphatnak csak jeles osztályzatot magyar nyelv és irodalomból nagykorúságuk hajnalán.

Olvasva a kisalfold.hu kommentjeit, a magyar érettségivel foglalkozó cikk végén, elszomorít a rengeteg magyarázkodás, (egy)másra mutogatás, a felelősség el- és áthárítása.
Aki olvasni tud, az verset, novellát is képes elemezni - hallottam sokszor tanároktól, s igazuk volt: tíz, tizenkét évvel ezelőtt. Sajnos azonban ma már tovább kell mennünk: aki értően tud olvasni, azt tud leérettségizni magyar irodalomból.

 (...) ha reggeltől estig az olvasással töltené az ország a következő tíz évet, még akkor is óriási lenne a lemaradás (...)
A kommentekből viszont az látszik, hogy az alapvető készségek (értő olvasás, logika) hiányoznak napjainkban a fiatalokból (is). A hétfői magyar érettségin ugyanis nem az volt a kérdés, ki ismeri jobban Peteleit vagy Ancselt, hanem, hogy ki látja meg az összefüggéseket Berzsenyi és Vas István verse között. (A szerzőkről és műveikről ugyanis nem a wikipédiából illene tudni, a tételek kihirdetése után, hanem olvasmányélményből.)

Tisztelet a kivételnek: de úgy látom, kis túlzással, ha reggeltől estig az olvasással töltené az ország a következő tíz évet, még akkor is óriási lenne a lemaradás, s ez mindannyiunk szégyene.

Szóval illene kicsit jópapnak lenni, és holtig olvasni, aki pedig véletlenül belehal a rengeteg olvasásba, azt saját halottamnak tekintem. Mert jó ám az, ha az esti vodkán kívül van még bennünk valami, talán akkor a pótérettségi már könnyebb lesz.

Olvasóink írták

 • 5. 1 magyar ember 2008. május 15. 00:45
  „Hello emberek! Következőhöz szolnék én hozzá,szép jó modórral
  elöször is hogy jön ahoz bárki, hogy leminősítse a mai fiatalokat.
  Azért megcsináltatnám énis egy-két idős emberrel 1 óra alatt olyan szövegértési feladatot aminek köze nincs ahoz hogy MAGYAR IRODALOMBOL szép nagy betűkkel írva, mit tanult kis iskolás kora óta. enyit erről !
  A másik meg az ha az egész világ olvassásal töltené a szabad idejét, akkor a SZTK meg az optikusok jól meggazdagodnának, mert a sok olvasás ha hiszed ha nem árt a szemnek, és mennének fél évente szemüveg cserére.
  Ez a magyar érettségi sztem arra ment ki, hogy mindenki 2-sel vagy 3-sal érettségizen, nem pedig szép 5-ösre .. Na mind1, sziasztok”
 • 4. Anon 2008. május 06. 18:37
  „Azért ennyire ne általánosítsunk...
  Az igazság az, hogy minden korosztálynak más és más olvasmányok tetszenek. Sajnos Petelei, már nem felel meg a mai fiatalok olvasásai igényeinek. A XXI.szd-ban már nem ezek a "menők." Hiába akraja az ember rájuk eröltetni azokat a könyveket, amiket ő olvasott fiatal korában, mert úgy sem megy, de ez még nem azt jelenti, hogy nem olvasnak. Olvasnak ők, ( már aki ) csak nem annyit és nem azt, mint régebben. Aztán, aki meg egyáltalán nem olvas, az vessen magára. Nem tudja miről marad le...”
 • 3. éretlenek 2008. május 06. 16:59
  „félő, hogy a rengeteg olvasás sem mentené meg a mai tunya, rest fiatalokat, elég ha belehallgatunk egy-egy beszélgetésükbe”
 • 2. éretlenek 2008. május 06. 16:59
  „félő, hogy a rengeteg olvasás sem mentené meg a mai tunya, rest fiatalokat, elég ha belehallgatunk egy-egy beszélgetésükbe”
 • 1. o.viktor 2008. május 06. 15:02
  „kiváncsi vagyok, ivánkovics úr miből, mikor érettségizett?
  beleolvasnék a dolgozatába...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menza-áfa avagy az étel mindig drága?

Május elseje óta megint 20 százalékos áfa terheli az iskolai, óvodai és bölcsődei étkeztetést. Az… Tovább olvasom