Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Erdőtelepítés uniós támogatással

A telepítési támogatások igénylése volt a fő téma az Országos Erdészeti Egyesület megyei magánerdő-gazdálkodási és környezetvédő helyi csoportjának legutóbbi összejövetelén. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében ugyanis 2004–2006 között az agrártárca 79 millió eurót szán erdősítésre.
A Pannonhalmi Főapátság területén tartott találkozón megjelenteket Hortobágyi T. Cirill perjel, földrajz–biológia szakos tanár fogadta. A csoport tagjai együtt hallgatták meg Bolla Sándor erdőmérnök előadását II. Szilveszter pápáról. Az „erdészbecsület tanszék" keretében Riedl Gyula vasdiplomás mérnök emlékezett pályája legfontosabb állomásaira. Pt követte Illés Péter előadása a mezőgazdasági területek erdősítésének uniós támogatásáról.

Az Állami Erdészeti Szolgálat szombathelyi igazgatóságának osztályvezetője beszámolt róla: számottevő magánerdő-telepítésről 1994 óta beszélhetünk. Az akkori 3000 hektárnyi bővítés 2002-re elérte a 15 ezres csúcsot, majd visszaesett az ültetési kedv. Az összes új erdő 90 százalékát a magánszektor telepítette.

Az uniós támogatások ismét fellendíthetik az erdősítést. Illés Péter elmondta: 250 forintos euróárfolyamon számolva sík területen egy hektár tölgy telepítésére 494 ezer, egyéb keményfára 337 ezer, akácra 263 ezer, fenyőre 400 ezer forint támogatást adnak. Az összegek odaítélését szigorú feltételekhez kötik, például ahhoz, hogy a rossz adottságú mezőgazdasági területen a megelőző két évben szántóföldi növényt termeltek.

A hivatal a munka sikerességét ellenőrzi. A teljes összeg kifizetéséhez a kezdéstől számított 3. évben 70 százalékos állományt kell létesíteni. A telepítési összegeken túl az ápolásra is kérhető támogatás.
Illés Péter felhívta a gazdálkodók figyelmét: akik ez év szeptember 30-ig már nem tudják benyújtani pályázatukat, jövő év, illetve 2006. július 31-ig ismételten élhetnek a lehetőséggel.

Minisztériumi adatok szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv adható támogatásából 602,3 millió eurót az uniós források fedeznek, a magyar állam társfinanszírozásával együtt ez összesen 754,14 millió eurós támogatási lehetőséget jelent. A mezőgazdasági területek erdősítésére összesen 79 millió euró áll rendelkezésre, ebből az összegből évente 8–10 ezer, három év alatt mintegy 30 ezer hektár erdő telepítésére számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktöredékek a vészkorszakból

A hatvan évvel ezelőtt készült óvodás csoportkép jobb szélén egy fehér masnis kislány mosolyog: Wolf… Tovább olvasom