Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Érdemes gondolni a fűtéskorszerűsítésre

Melegünk lehet a jövőben a fűtési számláktól: az energiaárak nem „lefelé változnak", a díjemelés elkerülhetetlen.
A csaknem húszezer győri panellakás majdnem háromnegyede régi, egycsöves fűtési rendszerű, s azok többsége a lehető leginkább energiapazarló átfolyós. Leegyszerűsítve: az épületben felül beengedik a forró vizet, az az érintett szakaszon (stangon) átmegy az oda tartozó minden lakás, minden radiátorán, s persze a hőleadások miatt jócskán lehűl, mire mondjuk a tizedikről a földszintre ér.

Ahhoz, hogy az alsó lakásokban is meglegyen az előírt hőmérséklet, fentebb igencsak forrónak kell lenni a radiátoroknak. Mivel ezeket elzárni nem lehet, megy a meleg az utcára, miközben a földszinten majdnem fáznak. S persze lakásonkénti mérési lehetőség híján ugyanannyit fizetnek ők is. A számlában benne van az utcára engedett hő...

Gyorsan megtérülhet

Lehetséges, és ha a jelenlegi, de főleg a várható energiaárakat nézzük, szükséges is az ilyen fűtési rendszerek átalakítása. Hamarosan pedig kényszer is lesz. Ahogy nemrégiben a Győrhő igazgatója nyilatkozta, az energiaárak miatt elkerülhetetlen lesz a hődíjemelés. Erre a kijelentésre azért is érdemes odafigyelni, mert a győri távhőszolgáltató cég lakossági díjai az országban a legolcsóbbak, köszönhetően jórészt a saját erőműnek, s mostantól már a fűtőanyagot is a szabadpiacon, a lehető legkedvezőbb áron szerzi be.

A megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése tavaly októberi megbízása alapján a Győri Hőszolgáltató Kft. (Győrhő) kidolgozta a megyeszékhely távfűtött lakásai fűtésrendszereinek korszerűsítési lehetőségeit. Az erről készült kiadvány – elsősorban a lakóközösségek számára – hozzáférhető az ügyfélszolgálati irodákon vagy a cég internetes honlapján. Érdemes tanulmányozni, mert nemcsak a jelenlegi állapotokat tükrözi, városrészenként, sőt, épületenként(!), hanem a lehetséges megoldásokban is jó eligazításul szolgál.

Az átkötés a legolcsóbb

Győrben jelenleg 22.500 távfűtött lakás van, ebből 19.642 panelházban. Ezek közül durván 8 ezer egycsöves, átfolyós rendszerű, négy és fél ezer pedig egycsöves, de már átkötő szakaszos. Utóbbi előnye, hogy a meleg víznek nem kell feltétlenül átfolynia a radiátoron, az le is zárható, ha valakinek túl melege lenne, tehát nem kell a hőt az utcára engedni. Sokat megtakaríthat ez egy-egy lakóközösség fűtésszámlájában. Mindemellett ez a legegyszerűbb s legolcsóbb módja az átfolyós rendszerek átalakításának. Mindent számolva a költségekből egy lakásra körülbelül 90 ezer forint jut, azonban van pályázati lehetőség, s akkor a lakóknak csak az egyharmadát kell megfizetniük. Ez az összeg viszont gyorsan megtérülhet.

Technikailag van lehetőség a lakásonkénti hőfogyasztás mérésére a fűtési rendszer teljes átalakításával, ennek költsége azonban többszöröse lenne (úgy 400 ezer forint körül) a már említettnek, nem valószínű, hogy a régebben épült panelházak lakói ki tudnák fizetni.
Győr távfűtött lakóépületeinek várható fűtéskorszerűsítési költsége a meglévő rendszerek részleges felújításával áfa nélkül eléri a 2 milliárd forintot.

Egyre többen kérik

Az egycsöves, átfolyós rendszert egyre többen alakíttatják átkötő szakaszosra (mint említettük, ez a legolcsóbb megoldás). Több lakásszövetkezetben végeztek ilyen munkát, például a XXX-as számúban (Marcalváros) most fejeztek be három épületben 80 lakást. Van lehetőség támogatási pályázatra, amikor is a lakóközösségnek a költségek egyharmadát kell fizetniük, s arra 60 havi kedvezményes hitelt kaphatnak, igazából tehát nem túl megterhelő. (Feltétel, hogy a lakásokban szigetelt, műanyag nyílászáróknak kell lenniük, ezt azonban zömmel szintén pályázatból már megcsináltatták.)

Az említett összegben nem szerepel a radiátorcsere, amit évről évre egyre több lakó elvégeztet. Sorra dobják ki a panellakásból az egyébként jó hőleadású, ámde esztétikusnak cseppet sem mondható, nagyon nehezen tisztítható, alulemez borítású fűtőtesteket. A lakásban a radiátorcserét bármely hozzáértő szakember elvégezheti, a hőszolgáltató „csupán" annyit kér, értesítsék a munka befejeztével. Gyakori ugyanis, hogy őszi fűtésinduláskor derül ki, a szerelők levegősen hagyták a rendszert...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a zsúfoltság a bölcsődékben

A győri bölcsődék a múlt héten tettek kísérletet arra, hogy felmérjék, jövőre hány új gyermekkel számolhatnak. Az igények igazolták a várakozásokat, a város tizenhárom intézményében nem enyhül a zsúfoltság. Április és május az év két olyan hónapja, amikor a legtöbb apróság jár bölcsődébe. Az 580 győri férőhelyre a legfrissebb adatok szerint 802 gyermeket vettek fel. Tovább olvasom