Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Érdekvédelem és értékmentés

Állandó kiállítás, jogsegélyszolgálat, a vakációzó gyerekeknek szóló nyári tábor és még hosszan lehetne sorolni, mi minden várja azokat, akik a jövőben felkeresik a Szigethy Attila út 107. alatt kialakított roma közösségi házat. Az intézményt a napokban adták át rendeltetésének.
A több helyiségből álló komplexumhoz Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkára kívánt sok látogatót és programot, valamint olyan aktivitást, ami eddig is jellemezte a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetét és a roma kisebbségi önkormányzat tagjait.

Az itt dolgozó munkatársak tevékenységének hatékonysága javulhat az eddiginél jóval tágasabb és komfortosabb körülményekkel. A több mint tízmillió forintos beruházás pályázati pénzből, valamint a győri és a kisebbségi önkormányzat összefogásából valósulhatott meg.

Nagykanizsai hasznos tapasztalatok

A közösségi centrum működését a jövőben hasonló források, illetve a Nemzeti Fejlesztési Tanács is segíti. Teleki László lapunk érdeklődésére elmondta: most is, mint mindig, szívesen jött Győrbe, hiszen baráti szálak fűzik a Rába-parti városhoz. Nagykanizsán hasonló roma közösségi ház működik, tapasztalataikat szívesen megosztják a győriekkel.

Értékteremtő előrelépés

– A közösségi házak működése az értékformálásban és a kisebbségek életében is előrelépést jelent – vélte az államtitkár. – Hét éve Hegyesiné dr. Orsós Éva kezdeményezte az első ilyen intézmény kialakítását, s akkoriban kérdést jelentett, hogy ez a romák életében elkülönítést, avagy integrációt jelent. Az akkori kétkedés már a múlté, ezeknek a közösségi házaknak különleges szerepük lehet mind a fiatalok tanulásában, a nyugdíjasok programjainak megszervezésében, mind pedig az értékteremtés egyéb területén.

Hatékonyabb tágasság

Keszei Károlyné tizenegyedik éve a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének munkatársa. Úgy véli, tevékenységük hatékonysága is javul az új, az eddiginél jóval tágasabb hellyel, hogy a munkakedvről már ne is beszéljünk. A roma festők munkáiból az irodákban, illetve az előadóteremben állandó kiállítás nyílt, s a jövőben lehetőséget teremtenek a művészek, alkotók bemutatkozására is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlő és bor Szent Márton hegyén

Pannónia szőlőskertje címmel időszaki kiállítás nyílt a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában. A… Tovább olvasom