Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

`Érdekes´ kérdések a győri egyetemi beruházásról

Több kételkedő hozzászólást is kaptunk a hét milliárdos egyetemi beruházás kapcsán. A kérdéseket felvetettük a győri campusnak. Íme, a válaszok.

Október végén írtunk arról, hogy elstartolt a győri Széchenyi Egyetemen egy 7 milliárd forintos beruházás, melynek ünnepélyes alapkőletételét együtt végezte el Borkai Zsolt, Molnár Csaba, Pálinkás József és a Széchenyi rektora, Szekeres Tamás.

Cikkünkre több "érdekes" hozzászólás is érkezett: ezeket most felvetettük Winkler Csabának, az egyetem kommunikációs titkárának.


Amerikában ilyenek a szállodák, Győrben ilyen lesz a 21. századi egyetem.
Amerikában ilyenek a szállodák, Győrben ilyen lesz a 21. századi egyetem.


A "másik kétharmad" építése

Az egyik olvasónk például azt írta, hogy "ami a látványterveken látható, annak csak az a része épül most, ami a főépülethez közvetlenül kapcsolódik. A másik kétharmad még nem épül".

"Ha valóban jól informált az olvasó, s ez tényleg így van, akkor mikor kezdődhet meg a másik kétharmad építése? – kérdeztük Winkler Csabától.

Az INNO-Share és az UNI-INNO  

"Nem jól értesült a tisztelt olvasó. A látvány terven látható mindkét épület megépül a kérdéses TIOP 131 pályázati program finanszírozásának keretében. A nyilvánosságra hozott anyagban az Új-Tudástér névvel jelölt épület az, amely a főépülethez kapcsolódik.

A másik épület, melynek a kivitelezése az Új-Tudástérrel együtt folyamatban van, az az INNO-Share épület.


Forrás: SZE.
Forrás: SZE.


A harmadik harmada a beruházásnak, melynek megvalósítása ugyancsak folyamatban van az említett pályázati finanszírozás segítségével viszont nem épület, hanem az egyetem kutatás-fejlesztési eszközparkjának rendkívül jelentős fejlesztése – ezt az UNI-INNO fantázianévvel illetjük" – válaszolta Winkler Csaba.

(Az INNO-Share épületről és az UNI-INNO-ről lásd bővebben keretes írásunk.)

Majd hozzátette: "a funkciók további részletesebb bemutatását a projekt előrehaladása során folyamatosan tervezzük. Jelenleg választjuk ki a projektek kommunikációs támogatását végző szolgáltatót, a belépésüket mindenképpen meg kívánjuk várni a részletesebb kommunikáció megkezdésével".

Mi lesz az Agóra-Pólus interaktív kiállítási központtal?

"Azt is felvetették egy hozzászólásban, hogy a képeken nem szerepel az Agóra-Pólus interaktív kiállítási központ - pedig ez is tervezés alatt áll. Ezzel mi a helyzet: megvalósul majd a szóban forgó kiállítási központ?" – szólt második kérdésünk.

"Az Agóra-Pólus interaktív kiállítási központ az egyetem számára egy rendkívül fontos projekt, s ennek megfelelően a projekt kidolgozásában is szorosan együttműködött Győr képviselőivel.

Tekintettel arra, hogy a terv Győr kezelésében került benyújtásra, az egyetem nem jogosult ezzel kapcsolatos közvetlen kommunikációra. A pályázat egyébként bírálati fázisban van; az önkormányzat, illetve a pályázattal kapcsolatban eljáró Győri Városfejlesztési Kft. ezért nem nyilatkozott az elmúlt időben.

Az egyetem oldaláról reméljük a legjobbakat a pályázattal kapcsolatban, hisz stratégiánk szempontjából ennek a hallgatói utánpótlásunkat, gyakorlati képzéseinket jelentősen segítő és a régió szempontjából kiemelt fontosságú projekt megvalósulását mindenképpen nagy jelentőségűnek tartjuk" – közölte Winkler Csaba.

A parkolólemezek hiányáról

Végezetül: az egyik olvasó szerint "a sokat emlegetett parkolólemezek sincsenek rajta a látványterveken". Miért? – hangozott utolsó kérdésünk.

"Ezzel kapcsolatban a Széchenyi Egyetem külön kommunikációval jelentkezik majd hamarosan. A parkolólemez sem az alapkőletétellel érintett, uniós támogatású projekt része. A TIOP 131 projekttel kapcsolatban nyilvánosságra hozott adatokban ezért nem szerepel közvetlenül ez a kérdés" – zárta szavait Winkler Csaba.


INNO-SHARE REGIONÁLIS TUDÁSTRANSZFER KÖZPONTRÓL

Összes terület: 6280 m2, tervezett bekerülési költség: 2,8 Mrd Ft.

Az egyetem hallgatói, oktatói, valamint a jelentős K+F+I tevékenységet folytató vállalatok, vállalkozások, tudományos szervezetek és személyek számára kínál technológiai és információs háttértámogatást, melyek közül a legfontosabbak a technológiai transzfer tevékenység és a tanácsadás.

Elemei

- Digitális és hagyományos Műszaki Tudástár (összességében körülbelül 300 fős kapacitás);
- Műszaki Információs Központ: PATLIB Iparjogvédelmi Tanácsadó Központ és Információs Bróker Szolgáltatás Központja;
- Egyetemi Tudásmenedzsment Központ;
- Könyvesbolt és kávéház (INFO-CAFE)
- Gyermekmegőrző UNI-INNO MŰSZAKI K+F ESZKÖZPARK ÉS TECHNOLÓGIA TRANSZFER TÉRRŐL


Tervezett bekerülési költség: 1,2 Mrd Ft.

Segítségével kiépül egy országosan is ismert és elismert, a vállalatok igényeit kielégítő, ezáltal maximálisan kihasznált laborbázis, jelentős mértékben hozzájárulva egyrészt a hallgatók gyakorlatorientált képzésének megvalósulásához, másrészt az egyetem tudományos munkájának továbbviteléhez, az egyetemi-vállalati kutatási projektek elmélyítéséhez.

Elemei

- K+F eszközfejlesztések és az ehhez kapcsolódó labor átalakítások, felújítások;
- A laborépületben található nagyelőadó terem multifunkciós technológia transzfer térré történő átalakítása
 

Olvasóink írták

 • 13. mekkelek 2009. november 12. 08:00
  „A cikk írója elmehetne valami alapfokú nyelvtanfolyamra. Ott talán megtanulná, hogy az "elstartol"-t magyarul "elindult"-nak kell írni.”
 • 12. Alajos 2009. november 11. 22:47
  „Ami a "lepukkant" 30 éves épületeket illeti: ha jól emlékszem, a Műegyetem épületei tán egy évszázaddal idősebbek voltak, amikor oda jártam...És azóta a fiam is lediplomázott ott...
  "...tesznek valamit a világért és értünk..." Hát hogy mit tesznek, azt nem tudom a legmélyebb bugyrokig, de a Szt. István út forgalmi rendjét (mondjuk a végzős szakember-jelöltek) megkritizálhatnák már -olyan építő jelleggel-, hátha ez a mostani átalakítás lesz az utolsó...
  És ha szeretett újságom egyszer arról írna, hogy a győri egyetemen tanultakat felhasználva a szakemberek úgy megterveznek-megszerveznek egy hídfelújítást, hogy az ne a szakma megcsúfolása lesz, akkor azok nevét egy saját költségemre elkészítendő márványtáblán fogom megörökíteni. Csak rajta, kedves fiúk-lányok, mert nem élhetek örökké!”
 • 11. Spitfire 2009. november 11. 22:30
  „#10: attól, hogy 7 milliárdot elvernek a főiskolai építkezésekre, még nem jelenti azt hogy az oktatás színvonala emelkedni fog. főleg, ha ugyanaz az öreg, jelenleg is 70-es évekbeli könyvből tanító, elavult szaktudású galeri marad a helyén. ja és persze talán minden órát le kéne adni, nem maszekolni oktatási időben, ugye kedves főiskolai oktatók!? még jó, hogy mindezt az adófizetők fizetik, ugye?”
 • 10. Lady908 2009. november 11. 22:03
  „Kedves Kommentelők!
  Az egyetem szerintem megérdemli a támogatásokat és a pénzt, mert a cél az hogy olyan diplomás szakembereket képezzenek ki, akik megállják a helyüket magyar és nemzetközi viszonylatban, és igeis tesznek vmi a világért és értünk!!! Pontosan ezért van szükség arra hogy korszerű és megfelelő körülmények között folyjon az egyetemi képzés, nem lepukkant 30éves épületben. mellesleg a diákok is büszkék lehetnek majd rá, hogy olyan egyetemen tanulhatnak ami modern és korszerű!
  A látványterveket meg meg lehet nézni az egyetem aulájában, feketén fehéren ott van hogy hova mik fognak épülni és milyen céllal, és nem kell találgatni hogy ki mivel mit fog csinálni!
  és még annyi, hogy egyszerűbb ám otthon a gép előtt ülve szidni a dolgokat, ahelyett hogy észrevennék hogy legalább történik vmi fejlesztés!”
 • 9. cseri83 2009. november 11. 19:08
  „Tisztelt Roben!
  Legalább a környezetvédőket kihagyhattad volna a felsorolásból! Azok minden fejlődést "mondvacsinát" indokkal csak hátráltatnak.
  Kórház, tűzoltóság ez a kettő érdemelné meg, ha már az oktatásra nem szánnátok. Szerintem”
 • 8. Roben 2009. november 11. 17:44
  „Igazad van Spitfire!Felesleges ennyi pénzt dni az amugy is gazdag egyetemeknek.Kommunálisnak,környezetvédöknek,korházaknak kéne igy osztogatni,akik valoban tesznek is valamit a világért és értünk.”
 • 7. urbaniastapista 2009. november 11. 16:19
  „A cikkíró más látványtervet mutatott meg a Winkler Úrnak, mint amivel a korábbi cikket illusztrálták:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/cikk/213_2122611_250.jpg
  http://www.kisalfold.hu/kepek/kepgaleria/2314258.jpg
  Ezeken látható épületeknek az egyharmada épül most.
  Az Új-Tudástér névvel jelölt épület, amely a főépülethez kapcsolódik, még mindig az egyetemi vezetők új irodáinak fedőneve? Az eredeti elképzelések anno 2002 még erről szóltak (épül egy új könyvtár és egy irodaház).
  Az kinek a fejéből pattant ki, hogy az " Agóra-Pólus interaktív kiállítási központ", mely "az egyetem számára egy rendkívül fontos projekt " az egyetem mögé eldugva épül, az új híd hídfőjében meg egy jellegtelen parkolólemez fog terpeszkedni?
  A Kisalföld megint megsértette a Szerzői jogi törvényt, építészeti tervet a szerző(k) megjelölése nélkül hozott nyilvánosságra.”
 • 6. megmindiggyöri 2009. november 11. 16:12
  „Csak kötözködésből: Milyen magyar szó az, hogy "elstartolt"?”
 • 5. Spitfire 2009. november 11. 13:31
  „Ennek a beruházásnak kb. annyi értelme van, mint a völgyhídnak és annak az alagútnak az autópályán, amire rátalicskáztak egy kis földet... ezt a sok-sok pénz inkább adták volna a kórháznak vagy más értelmesebb célra! De egy országos viszonylatban is sokadik főiskolának (aminek csak a neve egyetem...), hááát több mint bosszantó. De hát a kedves politikus urak, csak a mega-beruházásokból tudnak nagyot nyúlni persze...”
 • 4. arrabonem 2009. november 11. 13:29
  „Ha a feltett kevésbé kényes kérdésekre is a fenti hüllő-síkosságú válaszokkal etetik az érdeklődőket, akkor lehet, hogy jobb is, hogy a kényes részek hanyagolva.
  Legalább nem nyílik a bicska a zsebben...
  Bár így is...
  (A külön kommunikálandó parkolólemezek nélkül pl. a többi szuper-beruházás működőképessége kérdéses- plussz még a híd is épül... Vagy úgy működik, ahogy most füvön, járdán, mindenen parkol a jó nép. )”
 • 3. Kalka 2009. november 11. 13:21
  „A rektor urat dr.Szekeres Tamásnak hívják....”
 • 2. petermeister 2009. november 11. 13:12
  „vicc bizony. egy részét a laikus nem is érti K+F+S+Z+U+P+L+J+I meg miegymás. :) És a kényes kérdések tényleg jól elkussoltattak.”
 • 1. Spitfire 2009. november 11. 12:52
  „hát ezen az egészen csak röhögni tudok, ezt a hatalmas vakert. :-)) persze a lényeges (kényes) kérdéseket nem tette fel a kedves újságíró! vicc!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan süssünk Márton-napi libát? Videó a mesterszakáccsal

Aki nem eszik Márton-napon libát, a hiedelem szerint egész évben éhezik majd. Önök nehogy így… Tovább olvasom