Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

`Érdekes jelenség, mely a szivárvány színeiben pompázott´

Győr - "Ma délben lettünk figyelmesek az égen egy érdekes jelenségre, mely a szivárvány színeiben pompázott" - írta tudósítónk. De vajon mit láthatott olvasónk? Utánajártunk.

"Ma délben lettünk figyelmesek az égen egy érdekes jelenségre. A nap körül volt látható egy sötétebb korong melynek pereme körben szivárvány színben pompázott.

Gondoltam megosztom az erről készült fényképet. Sajnos az egész nem fért bele tökéletesen, ahhoz nagy látószögű objektív kellett volna, de talán így is látható milyen szép volt" - írta olvasó-tudósítónk Szabó Sándor.


Fotó: Szabó Sándor.
Fotó: Szabó Sándor.


Egy másik olvasó-tudósítónk, Mednyánszky Zoltán szintén küldött fényképet az érdekes jelenségről.
Képek: Mednyánszky Zoltán
Képek: Mednyánszky Zoltán


A kisalfold.hu az eset kapcsán megkérdezte Farkas Boglárkát, győrújbaráti amatőr csillagászt.

"Ez egy egyszerű naphalo jelenség. A jelenségnek légköroptikai
magyarázata van, mely Farkas Alexandra - a szóban forgó hölgy névrokonom csupán - légköroptikával foglalkozó honlapján könnyen megismerhető, illetve számtalan kutatás olvasható erről" - kezdte Farkas Boglárka.
 
Ha fent zimankó van

"A felhőkben eltérő hőmérsékleti viszonyok között más-más alakú jégkristályok jönnek létre: -5°C környékén hatlapú sokszögek, lemezek, tűk; -10°C és -20°C között hexagonális csillagok (a jól ismert hópelyhek); -30°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten pedig prizma alakú jégkristályok keletkeznek, melyek fénytörő közegként működnek.

A halo központjában maga a fényforrás áll

Ilyen jégkristályok a hidegfront közeledtét jelző, 5-13 km magasan lévő cirrus (magyar nevén pehelyfelhő) felhőzetben vannak jelen, amely
Magyarországon inkább tavasszal és ősszel fordul elő gyakrabban,
tehát a jelenség ilyenkor gyakoribb" - magyarázta Farkas Boglárka. 

"A halo főbb részei a 22 fokos halokör, a melléknap (parhélia), a
parhélikus kör, az alsó- és felső érintő ív és a zenit körüli ív. Ezek egyedül vagy együtt is jelentkezhetnek, minden azon múlik, hogy a
felhőkomplexumban melyik kristálymódosulat milyen eloszlásban található meg.

A szivárvánnyal ellentétben a megfigyelő a jelenséget a fényforrás felé fordulva láthatja, a halo központjában maga a fényforrás áll" - folytatta a győrújbaráti amatőr csillagász.

"Ezek szerint hidegfront várható"

A 22 fokos halo külső íve kék, belső vöröses. Élénk, teljes kör hazánkból egy évben csak 2-3 alkalommal figyelhető meg egy adott helyről; a kör egy-egy része, vagy halványabb (fehér színű) kör gyakoribb.

A jelenség nemcsak nappal, hanem éjszaka is kialakulhat, ekkor értelemszerűen a Hold körül látható halvány 22 fokos halokör. Ennek színe a Hold gyengébb fénye miatt nagyon ritkán színes, inkább fehér színű.

Nagyjából és egészében ez a jelenség magyarázata. A kép alapján ez egy egyszerű, egyedüli naphalo, vagyis nincsenek kísérőjelenségei, mint a például melléknap.

Egyébként nagyon szép a felvétel, a színek is nagyon jól látszanak belőle. Ezek szerint hidegfront várható" - búcsúzott Farkas Boglárka.

Olvasóink írták

 • 8. Grabowszki 2009. május 14. 19:17
  „drdoc!

  "A napba való fotózással tényleg csak óvatosan... kárt tehet a technikában." - a szem is technikának számít? XD”
 • 7. drdoc 2009. május 12. 22:01
  „Szintén örülök ennek a hírnek. Sajnos én is fedett helyen voltam... :)
  A napba való fotózással tényleg csak óvatosan... kárt tehet a technikában.
  Lássunk még több érdekes, aktuális jelenséget!”
 • 6. Agent 2009. május 12. 15:36
  „Amennyiben naplemente idején figyelhető meg a jelenség, gyakran a halo két szélés "másodnap"-ok is megfigyelhetőek.
  http://zuserver2.star.ucl.ac.uk/~idh/apod/image/0201/solsticehalo_appleton_big.jpg”
 • 5. szasa007 2009. május 12. 13:22
  „Reméltem, és köszönöm Farkas Boglárkának, hogy a jelenség tudományos hátterét is megismerhettük. Örülök, hogy többen is felfigyeltünk és akár le is tudtuk fotózni. Külön köszönöm Törpe véleményét. Teljes mértékig egyetértek Vele.

  Szabó Sándor”
 • 4. Törpe 2009. május 12. 10:00
  „Igen, ez végre egy érdekes hír!
  Valahogy szívesebben olvasok el ilyesmit és végre nem azt kell olvasnom hogy milyen rossz az élet és mennyi szörnyűség történt. Miért csak a rossz hír a hír?

  Örülök hogy vannak még emberek akik a szépet is képesek észrevenni és örülni neki! Ha többen lennének akik így állnak hozzá a dolgokhoz, talán könnyebb volna elviselni a nehézségeket.
  Igen, az életben ezek az apró szépségek jelenthetik a vigaszt, az örmöt, a kiutat a kiábrándultságból.

  Hányszor de hányszor van úgy hogy látok egy gyönyörű virágot, szivárványt és de sajnálom mert épp nincs nálam fényképezőgép és nem tudom megörökíteni. Ez alkalommal is én valószínűleg az irodában robotoltam és sajnos lemaradtam erről a csodáról. De köszönöm azoknak a kedves embereknek akik beküldték a fotókat hogy mással is megosszák az örömüket.

  Még sok hasonló szépet (fotót) szeretnék látni, olvasni itt és az újságban is! Hogy aki itt nem tudja megnézni, az otthon is el tudja olvasn!”
 • 3. pampus 2009. május 12. 05:23
  „De érdekes, ez ám a hír!”
 • 2. bugyortudor 2009. május 11. 17:05
  „Kedves Szabó Sándor, Mednyánszky Úr és Nyusz!

  Gratulálok a fotókhoz, jók lettek. Ilyenkor is érdemes azért vigyázni a nap fotózásával, mert erős lehet a fénye. Tulajdonképp ugyanezt a jelenséget látjuk a hold körül is elég gyakran, bár igaz, hogy a nap körül azért szemfülesnek kell lenni, hogy ilyesmit lásson az ember, ahhoz meg külön szerencse kell, hogy épp kéznél legyen egy fényképezőgép.

  A férjemmel mi épp szombat este kaptunk lencsevégre egy szintén érdekes dolgot. Be fogom küldeni Balázsnak, és lehet, hogy hamarosan itt is látható lesz. Figyeljék :-))

  Üdv: F. Boglárka”
 • 1. nyusz 2009. május 11. 16:50
  „Én is lefotoztam ezt a jelenséget ma délbe.Káprazatos.Még soha nem láttam ilyesmit,bár elmultam már45éves”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Bisinger-hídon: későn vette észre a fűnyírót

Győr - Személyautó rohant bele hátulról egy munkagépbe a győri Bisinger felüljárón. Az autó… Tovább olvasom