Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ér László kilencvenéves

Él egy kedves, idős kollégánk Győrött: Ér László április 20-án kilencvenéves. Amikor a mai újságunk elődjének szerkesztőjeként dolgozott, lapunk neve már ugyancsak Kisalföld volt.

A régi és az új közti kapcsolatot Ér László kicsit szimbolizálja. Vegyük figyelembe, hogy a maihoz képest más körülmények közt dolgoztak „a Szentlélek lovagjai" és ne feledjük azt sem, hogy a régi lapban is megjelentek olyan cikkek, amelyek a jobb időkre váró emberek reményeit éltették szép vagy okos szóval.

Ezt azért említem, mert épp Ér László volt az, aki az írásokat a lap tükrén elhelyezte. Laptükör! Ugye milyen szép szó… Ő csiszolta, fényesítette lankadatlan szorgalommal a tükröt.

Ma technikai szerkesztő lenne mesterségének neve. Abban az időben be kellett érnie a "tördelőszerkesztő" titulussal. A kézzel megrajzolt hasábokba tördelte kollégái cikkeit. Úr volt és szolga egyidejűleg a maga módján, döntött, melyik írás hova kerüljön.

Eme rítusnak megvolt a szakmai rendje, még ha rendetlen volt az a világ, akkor is. Sokat tanultunk tőle. Tekintélye volt. Ő is hozta magával örökségét mestereitől: "Isten éltesse a tisztes ipart!"

Nyomdászinasként kezdte, büszke volt eredeti szakmájára. Kollégánk olyan régi „szaki", hogy még ólomból öntött sorokból alkotta meg az újság sorait nap nap után, mert a lapot hajnali négyre készre kellett csomagolni, akárcsak ma. Várták az olvasók a megye híreit.

Mesterré vált kollégánk mindennap átélte lapzártakor "a slussz" örömteli pillanatát, az alkotás örömét. Már virradt, amikor a néptelen utcákon ballagva hazatért. Így történt öt évtizeden keresztül. Talán azért volt hozzá kegyes a sors és adott neki szép kort, hogy a sok ébren töltött éjszakát kipihenhesse.

Évekig egyedül élt. Csodaként élte meg, hogy viszonylag későn család termett körülötte.

Mi, egykori munkatársai a kivételes ünnepnapon családtagként tekintünk rá. Ér László, a nyomdászmester, a napilapszerkesztő a mindennapi újrakezdés jelképe.

Az újság ilyen szolgálatot rótt rá. A legemberibb módon élt a Kisalföldért. Isten éltesse születésnapján!

Olvasóink írták

  • 1. magdi1955-75 2012. április 19. 12:49
    „Kedves Laci bácsi!
    Boldog Születésnapot ! ! ! Sok szeretettel gratulálunk, Jó egészséget és még sok-sok pihenéssel eltöltött évet kívánnak a volt Széchenyi Nyomda egykori lapkészítői.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járai Zsigmond avatta fel: saját hegyén a báró szobra Győrújbaráton

Kevesen ismerik az első magyar állami biztosító alapítójának győrújbaráti kötődéseit, pedig a hegyben is voltak birtokai báró Kisteleki Lévay Henriknek. Tovább olvasom