Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Épülhet a győri Royal parkváros

Új építési engedélyt kapott a Royal parkváros felépítésére a NOA Investment Kft.
A NOA Investment Kft. 2003-ban vásárolta meg a győri önkormányzattól 682 millió forintért a volt lovassági, majd tüzérlaktanyát. A cég a 70 ezer négyzetméteres telken lakásokat és bevásárlóközpontot kíván létesíteni. Az első ütemben két mélygarázsos épület felépítéséről van szó, amelyekben 46, illetve 50 új otthont alakítanak ki. A kft. erre idén februárban kapta meg az építési engedélyt, amelyet azonban a Reflex Környezetvédő Egyesület megfellebbezett.

A civil szervezet érvelésében több tényezőt említett, leghangsúlyosabban azt, hogy a rendszerváltásig a szovjet hadsereg a területen beásott hatalmas tartályokból látta el üzemanyaggal a másik két városi kaszárnyában állomásozó harckocsikat, páncélozott járműveket. A Reflex úgy vélte, a talaj vélhetően szennyezett, annak ellenére, hogy a környezetvédelmi tárca 1992–93-ban részleges kármentesítést végeztetett.

Az építési engedély ügyében másodfokon eljáró megyei közigazgatási hivatal állásfoglalást kért a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől. Utóbbi szerv az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elsőfokú állásfoglalását megváltoztatva megtagadta az építési engedély kiadását. Ezt arra hivatkozva tette, hogy a korábbi vizsgálatokból a talajvíz és a két méternél mélyebben lévő talaj állapota nem volt megállapítható. Ennek alapján a megyei közigazgatási hivatal május végén elutasította az építési engedélyt.

Takács András, a Royal parkváros értékesítési és marketingigazgatója a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy egy független cég azóta elvégezte a fúrásokat és a mintavételeket. A laboratóriumi eredményekből az derült ki, hogy a terület teljesen tiszta, ez tehát nem lehet akadálya az építkezésnek. Hozzátették: az új építési engedélyt már meg is kapták a polgármesteri hivatal építéshatósági irodájától.

Takács András a beruházásról elmondta: a Royal parkvárosban mintegy 800 lakást terveznek felépíteni, várhatóan nyolc-tíz év alatt. A második, 155 lakást tartalmazó ütem része lesz egy 15 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont is. Az első ütem otthonainak egyötödét már lefoglalták. A lakóparkban élők kényelmét egy uszoda és fitneszterem is szolgálni fogja. A fejlesztés során a cég körforgalmat épít a József Attila utcára. Az értékesítési és marketingigazgató kijelentette, hamarosan elkezdik az építést. Az első lakók várhatóan 2007 őszén költözhetnek be a parkvárosba.

A beruházás ellen a rendezésiterv-módosítás időszakában több szabadhegyi tiltakozott, köztük Simon Róbert Balázs is. P elmondta: továbbra is elhibázottnak tartják a közgyűlés döntését, amely lehetővé tette a szerintük túl sűrű beépítést. „A több mint hétszáz lakás és a nagy üzletház nem illeszkedik a kialakult szabadhegyi környezetbe. Megépülésük esetén rendkívüli környezetterhelés következik be. A lakosság érdekében nagyon remélem, hogy amennyiben az építkezés során a beruházó bármilyen környezetszennyezésre utaló jelet tapasztal, azonnal tudatja azt az illetékes hatósággal" – magyarázta. Takács András ezzel nem ért egyet. P elmondta: az épületek csak három- és négyemeletesek, az utcák 12 méter szélesek lesznek, s a terület 52 százaléka zöldfelületnek számít majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a Frigyes-laktanyáért

Aláírásgyűjtést kezdeményeznek Győrben, hogy az örökségvédelem határozatával szemben a Leier-csoport… Tovább olvasom