Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Épületnél több az új szárny

Az új rendszerstratégia része a győri kórházfejlesztés, így nem csupán a beruházás kedvéért épül tízmilliárdos szárny a Petzben – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a szerdai ünnepségen. A Kisalföld kérdésére utalt arra: maradna még a posztján.

Fél évvel ezelőtt rakták le a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új szárnyának alapkövét; az akkori ünnepségen Szócska Miklós államtitkár képviselte a kormányt, illetve a tárcát.

Látványos lépések történtek ez idő alatt, így apropót sem volt nehéz találni az államtitkár újabb vizitjére.

A „B
A "B" szárny felújítása befejeződött, azt már ünnepélyesen át lehetett adni (képünkön balra Szócska Miklós államtitkár, jobbra dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója).

Elkészült például a helikopterleszálló, aminek azonban továbbra sincs használatbavételi engedélye (ettől még használják a pilóták, ahogy azt a Kisalföld korábban megírta).

Az államtitkár az ünnepségen jelentette be, hogy hamarosan megnyugtató válasz születik erre a kérdésre.

Végeztek gyakorlatilag a teljes "B" szárny felújításával is – ezt már dr. Tamás László János főigazgató, illetve általános helyettese, dr. Skaliczky Zoltán mondta.

Mindez azt jelenti, hogy a központi intenzív osztályt, valamint a radiológiai osztályt teljesen felújították, s a gyógyszerészeti osztályon is működik az új steril helyiség.

 
Győri kórház: májusra szerkezetkész az új épület

Kéthetente egy emelettel bővül a javában épülő új szárny; már az ötödik szintnél tartanak, így hamarosan a bokrétaünnepségre is sor kerül. A nagyberuházás tehát az eredeti ütemterv szerint halad, ami fontos az uniós támogatás miatt.

Szócska Miklós hangsúlyozta azt is, hogy a győrihez hasonló beruházásoknak (nyolc póluskórházat újítanak fel ugyanígy) csak akkor van értelme, ha azok egy rendszerstratégia részei lesznek.

Márpedig azzá kellett tenni: a győri kórház a térségi rendszerben kiemelt szerepű intézmény lesz, s ehhez a szerephez olyan épületet kap, amely a legmodernebb körülmények között és felszereltséggel fogadja a betegeket.

"Minden fejlesztés, béremelés egy-egy pont a teljes rendszerben, szerencsés esetben ezeket a pontokat a végén ha összekötjük, olyan sikerélményt élhetünk át, mint a gyerekek a rajzolós füzetükben.

Vagyis összeáll egy képpé, mondjuk egy Donald kacsává" – mondta szemléletesen az államtitkár az egészségügy teljes átalakítására vonatkozóan.

Ezt a hasonlatot vettük elő mi is, amikor a rendezvényt követő sajtótájékoztatón a jövőjéről is kérdeztük – annak apropóján, hogy a lehetséges kormányátalakításról cikkez ezekben a napokban a magyar sajtó.

"Nem fáradtam még el"

– Államtitkár úr, ön hogyan számol: a Donald kacsa utolsó vonalát is ön köti majd össze?
– Azt tudom, hogy most olyan pályán játszom, ahol a robotoló középpályás szerepe jutott nekem. Végzem a dolgom... és nem érzem magam fáradtnak.

– A győri beruházás másik kulcskérdése, hogy a kórház állami pluszfinanszírozást is kapjon, amivel aztán több beteget láthat el – az új feladatának megfelelően. Van erre esély?

– Én nyilván azt szeretném, ha minél kevesebb beteget kellene ellátnia... De a kérdést persze értem: az új térségi rendszernek pontosan az a lényege, hogy a speciális ellátást igénylő embereket olyan kórházba utalják be, ahol megfelelő körülmények között lehet őket gyógyítani. Természetesen szükség van és lesz a kistérségi intézményekre, de áltatni ne áltassuk magunkat azzal, hogy mindenhol lehetséges a huszonnégy órás ügyelet biztosítása. És igen: a finanszírozásnak tükröznie kell a feladatelosztás különbségeit, aminek nyertese lehet a győri kórház. De néhány év kell, amíg ezt a rendszert ki tudjuk építeni.

A "B" szárny felújítása befejeződött, azt már ünnepélyesen át lehetett adni (képünkön balra Szócska Miklós államtitkár, jobbra dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója); az új szárny pedig épül, az ötödik szintnél tartanak.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2012. április 24. 16:45
    „"nem csupán a beruházás kedvéért épül tízmilliárdos szárny a Petzben - mondta Szócska Miklós" Tudjuk.
    Így kerül több péz a fideSS pártkasszába, bár ez nehezen bizonyítható. Az állami korrupció köztudott. Miért lenne ez a kórházfejlesztés kivétel!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kórház: májusra szerkezetkész az új épület

Májusban tarthatják a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szerkezetkésszé váló új épületének… Tovább olvasom