Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Épületfelújítás: Folytatásra ösztönöznek a tapasztalatok

Győr - Amióta (2001-től) beindult a „panelprogram", tízszeresére emelkedett az ebben részt vevők száma. Győrött is rohamosan nő az érdeklődés az épületek szigetelése, nyílászárócseréje, fűtéskorszerűsítése iránt a lakosság körében.
Egyre többen gondolják úgy az eddig tétovázók közül is, mégiscsak érdemes lehet újra cserélni a panellakások ablakait, ajtóit, szigetelni az épület falait, korszerűsíteni a fűtést. Az elmúlt hónapokban lapunkban több cikkben is beszámoltunk a pozitív tapasztalatokról, harmincszázalékos vagy annál is magasabb energiamegtakarításról. Arról is írtunk egyebek között, hogy az épületek „becsomagolásánál" ajánlatos figyelni az úgynevezett hőhidakra, különben a lakások penészesedése fordulhat elő. Néhányan talán félreértették, többen kérdezték tőlünk: most akkor mégis mi a helyzet az épületek külső szigetelésével, merjenek-e belekezdeni a munkába?


Egyértelműen érdemes

A válasz egyértelműen igen. Győrött túlnyomó többségben jók a tapasztalatok. Erről tud számot adni például Balogh Imréné, aki az adyvárosi Török István utcában OTP-társasházak képviselője. Hat épület, összesen 318 lakás teljes hőszigetelését csináltatták meg. A szürke betonházak üdítően szép színesek lettek, de ami a legfontosabb, a lakások sokkal melegebbek. Eddig „három menetben" pályáztak, először a lakások ablakait cseréltették, aztán a lépcsőházak ajtóit, ablakait, majd a szigetelést végeztették el.

Tökéletesen sikerült minden, mondja Balogh Imréné, majdhogynem túlságosan is. Némelyik lakásban most akár 28 fok meleget mérnek. Van, aki ezt szereti, másnak kevesebb is elég. Igaz, ezekben az épületekben el lehet zárni a radiátorokat, de az igazi megoldás, ha a hőmennyiséget lakásonként lehet mérni, s persze aszerint fizetni. Most tehát a fűtéskorszerűsítést pályázzák meg az államilag támogatott programban.
Ha vállalják a közös képviselők a procedúrát...

Nagyon sok munka van egy ilyen pályázat megírásával, s azzal, amíg odáig egyáltalán el lehet jutni. Balogh Imréné már jól tudja ezt, hiszen a „sajátokon" kívül két tízemeletes garzonház (160 lakás) pályázatát is ő készítette. Állítja, úgykilencven százalékban a lakásszövetkezeti, társasházi közös képviselőkön múlik az épületfelújítás, tudnak-e, akarnak-e a pályázatokra időt, energiát fordítani. Szerinte a lakók többsége könnyen meggyőzhető: hosszú távon megéri a ráfordítás. Az említett OTP-társasházak esetében a hőszigetelés, a lépcsőházi felújítás lakásonként 2000–3500 forint között növelte meg a havi közös költséget öt évi futamidőre. Már két év után jelentkezik a haszon, hosszú távon pedig a 30 százaléknál magasabb megtakarítás... Nem is nagyon kell gondolkodni a számolgatással.


Szellőztetni tudni kell

A „becsomagolt" házakról Gróf Péter többéves tapasztalatokkal szolgálhat. Cégével tizenöt éve ezzel foglalkoznak. Igaz, a panelházak szigetelése csak az utóbbi pár évben terjed el jobban. Példaként a Stadion utcai, a Tihanyi Árpád úti, a Török István utcai épületeket említi. Mint mondja, sok helyen, ahol még csak az épület északi oldalának, végfalának a szigetelését végeztették el, már az is rengeteget jelentett, megakadályozta a lakásokban a páralecsapódást. Azt azonban nem szabad elfelejteni: ahol jól záródó műanyag nyílászárók vannak, ügyelni kell a megfelelő szellőztetésre. S persze nem szabad telerakni az egész lakást szárítandó mosott ruhával. A rossz szellőzés az oka, ha a pára lecsapódik, ha nem a falra, hát az ablakra.

Korábban többféle módon próbálkoztak a penész ellen a panelházaknál, például a panelek közti rések vagy a belső falak szigetelésével – egyik sem volt igazán hatásos...

A most újonnan meghirdetett lakásfelújítási pályázatokról még tudni kell: épületszigetelésre csak akkor nyerhető támogatás, ha a fűtési rendszert már korszerűsítették, vagy egyidejűleg azt is megteszik, összekapcsolva a kettőt. Balogh Imréné hozzáteszi: nem elég „csak érezni" az energia-
megtakarítást, arról kétévente konkrét jelentést kell készíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a vásárcsarnok pavilonsora

Győr - Elkészült a pavilonsor, a bérlők megkezdhették a berendezkedést a győri vásárcsarnoknál. Terv… Tovább olvasom