Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Épül a kupola az aluljáró felett

Hangulatos fényhatást adó, opálosan kissé áttetsző nagy kupola készül a győri Nádor aluljáró egy része fölé.
Az aluljáró építői a péntek délutáni nyílt napon sok látványossággal várják az érdeklődőket.

Három híd húzódik a győri Nádor aluljáró felett. Kettő az Eszperantó utca folytatásában és a vasút felett egybeér, a harmadik, a Révai utca meghosszabbításában viszont távolabb esik. Ez a viszonylag nagy tér sem marad azonban szabadon, kupola védi majd esőtől, hótól.
Praktikussága mellett a kupola külső ránézésre is látványos, az aluljáróban pedig (mesterséges világítást spórolva) opálos, hangulatos fényhatást teremt.

Az aluljárót építő Strabag zrt. győri területi igazgatója, Bella Tamás lapunknak elmondta: a különleges kupola kivitelezésével a győri Integrál Alkán Kft.-t bízták meg. A cégnek ugyanis ilyen munkákból már kiváló referenciái vannak, a szűkebb hazában például az egyetemi csarnok monumentális tetőszerkezete.

Perjés Zoltán ügyvezető igazgatótól tudjuk, 30 tonnás, 22 méter fesztávú, 750 négyzetmétert borító, a hagyományosan kupolának nevezettnél nagyobb szerkezetről van szó. Acélvázát a szintén győri Integrál Acél Kft. készítette.


A tűzihorganyzott ívekre lexánborítás kerül: 20 milliméter vastag, stabil, az UV-sugárzásnak ellenálló, áttetsző műanyag.

Mivel ezen a télen Európa-szerte több sportcsarnok tetőszerkezete is beroppant a hó súlya alatt, „utánaszámoltak" az aluljáró kupolája méretezésének. Igazítanivaló nem volt, igen nagy biztonságú a szerkezet. Érdekességként említjük, a kupola olyan ívű, hogy a rárakódó port jórészt lemoshatja az eső, egyébként pedig természetesen tisztítható is. (Erről, csakúgy, mint az egész aluljáróról, a befejezés után leendő gazdái pontos kezelési utasítást is kapnak.) A kupola teljes elkészítésének határideje május 15., ám Perjés Zoltán szerint már április végére készen lesznek vele.

Pénteken délután kettőtől hatig egyébként – mint már megírtuk – szakmai érdekességekkel, szórakoztató programokkal nyílt napon várják a már minden oldalról megközelíthető aluljáróba az érdeklődőket.

Kapcsolódó anyagok >>

A Strabag építi meg az aluljárót (2004-12-08) >>
A Strabagé az Árkád építése is (2005-01-17) >>
Nádor lett az aluljáró neve (2005-06-04) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kereskedő ódzkodik a bankkártyától

Míg 2004-ben a kártyabirtokosok csupán 52 százaléka használta kártyáját vásárlásra, tavaly év végére ez az arány 62 százalékra nőtt. Köszönhető ez többek között annak, hogy a kereskedők és alkalmazottak számára rutinműveletté vált a kártya kezelése, így már nem kell hosszú percekig feltartanunk a sort, ha így fizetünk. A kártyás fizetés ráadásul a vásárlónak ingyenes. Tovább olvasom