Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Épül a győri `csodák palotája´ - a Csillag születik sztárjával kísérleteztek a győri gyerkőcök

Borkai Zsolt polgármester, Szőcs Géza államtitkár, dr. Szekeres Tamás rektor és a Csillag születikből ismert Nagy Sándor mutatta be a Győrben épülő tudományos játszóteret.


A kívülről a Wankel-motor dugattyújára hasonlító 2737 m2 területű interaktív kiállítóteret 2011. január 10-én kezdték építeni Győrben a Széchenyi Egyetem mellett. (A kisalfold.hu márciusban is hírt adott az építkezési munkálatok megkezdéséről.)

A jövő tavaszra tervezett megnyitó után a győri science center látogatói 74 interaktív eszközt próbálhatnak majd ki, melyek mindegyike a járműiparral, a mozgás fizikájával kapcsolatos.Ide kattintva tekinthetik meg a győri Mobilis már most működő weblapját!


A Mobilis látványterve. A terv készítóje: Építész Stúdió Kft.
A Mobilis látványterve. A terv készítóje: Építész Stúdió Kft.


Borkai Zsolt: "Győr városában remek összefogással sikerül a gyerekeket a piacképes szakképzések irányába terelni" 

A budapesti Csodák palotájára hasonlító projekt közel 1,7 milliárd forint összegű európai uniós támogatásból valósul meg, mely Győr városának 200 millió forintnyi önrészt kellett hozzátennie.

A szerdai, bemutatóval összekötött, ünnepélyes megnyitón Győr polgármestere, Borkai Zsolt, a Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás és Szőcs Géza kulturális államtitkár is megszólalt.

Borkai Zsolt azt emelte beszédében, hogy "Győr városában remek összefogással sikerül a gyerekeket a piacképes szakképzések irányába terelni. Ennek azért van jelentősége, mert ha munkahelyeket szeretnénk létrehozni, akkor kiváló képességű szakemberekre, munkatársakra van szükség - a vállaltoknak, cégeknek ugyanis ez az igénye".

Tudományos játszótér nagy durranással - Fotók: Krizsán CsabaNagy Sanyival kísérleteztek a gyerkőcök

Dr. Szekeres Tamás köszöntőjében szintén arról beszélt, hogy "remélhetőleg minél több gyerek lép technikusi vagy mérnöki pályára annak köszönhetően is, hogy kellemes élményekkel távozik majd a Mobilis Központból".

"Abban szintén bízom, hogy nem csak a Győr környéki általános iskolások, hanem a csornaiak, kapuváriak vagy pápai diákok is eljönnek a Mobilisbe szórakozva tanulni" - tette hozzá a Széchenyi-egyetem rektora, aki külön köszöntötte a jelenlévő 7-8 éves kis fizika tanoncokat.

Utóbbi gyerkőcöknek komoly feladata is volt a bemutatón: Mészáros Péter fizika tanár segítségével a Csillag születik tehetségkutató műsorból ismert Nagy Sándor közreműködésével mutattak be valóban látványos, izgalmas fizikai kísérleteket.A jövő győri járműveit tesztelte az RTL Klubos Nagy Sanyi

Egyelőre biztosan nem cseréli napelemes járműre autóját Nagy Sanyi, a Csillag születik műsorvezetője, de egy tesztvezetés alkalmával már most kipróbálta a jövő autóit Győrben.

Utóbbi járgányok az alternatív járművek nagy seregszemléjén, a VI. Széchenyi futamon is versenyeztek múlt hétvégén.

"Mindig is vonzódtam a természettudományokhoz, de a száraz tananyag, a bonyolult fizikapéldák elrettentettek a műszaki pályától.

Ha iskolás koromban tárul fel előttem a tudomány azon oldala, amelyet majd a Mobilis Központ látványos eszközei szórakoztató formában megmutatnak, talán most nem csak kipróbálnám, hanem én fejleszteném a jövő alternatív energiával hajtott közlekedési eszközeit" - mondta Nagy Sanyi miután testközelből megismerkedhetett a Széchenyi István Egyetem világhírnevet szerzett napelemes autóival is.Forrás: Építész Stúdió Kft.
Forrás: Építész Stúdió Kft.

Szőcs Géza: "a science center, a hagyományos oktatás eszközrendszerét kiegészítve jelentősen növelheti a diákok műszaki érdeklődését" 

A rendezvényen köszöntőt mondott Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár is, aki szintén kiemelte a projekt térségfejlesztő hatását.

"A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ remek példája Győr városában a kultúra, a tudomány, az oktatás és a gazdasági élet együttműködésének.

Ez a közművelődés bázisán alapuló összefogás hatékonyan szolgálja a város és a régió érdekeit, lehetőséget teremtve a gyermekeknek és a fiataloknak a játszva tanulásra, a tudományokkal és a műszaki innovációval való élményszerű ismerkedésre."

Az államtitkár azt is elmondta, hogy "a science center, a hagyományos oktatás eszközrendszerét kiegészítve jelentősen növelheti a diákok műszaki érdeklődését, mely a felnövő új generációk révén hosszú távon is megoldást jelenthet az Audi bővítéséből adódó műszaki képzettségű szakemberhiányra".Szórakoztatva fog tanítani a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Győrben 

A felvételi adatokból jól látszik, hogy évek óta a gazdasági, a turisztikai és a marketing szakok a legnépszerűbbek a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében.

Az állásbörzék tapasztalatai azt mutatják, hogy hatalmas a túlképzés a jogi valamint a bölcsész pályákon, míg műszaki végzettséggel rendelkező fiatalok iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon.

A 2011-es felsőoktatási felvételi időszakban mindössze kilenc diák jelentkezett fizika szakra az országban.

A pályaválasztási orientáció már általános iskolás korban kiemelten fontos.

A Győrben épülő egyedülálló tematikájú Mobilis Interaktív Kiállítási Központ célja a szórakoztatva nevelés, a műszaki életpályák népszerűsítése, a gyermekek ezirányú ismereteinek bővítése a hagyományos iskolai kereteken túl.

Olvasóink írták

 • 5. Boli 2011. május 05. 13:09
  „1. Nem, az egyetemből politikusi játszótér lett!”
 • 4. Boli 2011. május 05. 13:08
  „Nálunk szigetközi specialitások lesznek! Szárított tehéntrágya + olajos ponty, szigetközi békák, daru madár, gém kitömve... De szép is lesz és eredeti! Egyébként nincs ilyen már véletlenül itt??? Vár? Mennyi is az annyi? Mennyit költöttek arra? Az is ám egy "sikertörténet" volt! Sikeres emberekkel! Annyi látogatót vonzott a városba, hogy....!”
 • 3. thermál 2011. május 05. 10:56
  „Azért, ezekután kiváncsi lennék, hogy Mosonban mi lesz a tervezett "csodák palotájával"?”
 • 2. janika 2011. május 05. 08:48
  „Kell a hely e modern bohócoknak!”
 • 1. urbaniastapista 2011. május 04. 22:03
  „Tudományos játszótér lesz az egyetemből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A JESZ az ingyenes parkolás mellett

„Az ingyenes parkolás lehetőségét – legyen szó parkolóházakról vagy rakpartokról –… Tovább olvasom