Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Épül a C variáns Dunacsúnynál

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (6. rész)
"Kértük a magyar kormányt, hogy adja át nekünk azokat a dokumentumokat, amelyek alapján úgy döntött, hogy a vízlépcsőt le kell állítani, mert különben katasztrófa fenyeget. Ezeket a dokumentumokat mind a mai napig nem kaptuk meg. Azok az iratok viszont, amiket megkaptunk, nem bizonyítják a magyar fél döntésének megalapozottságát... – nyilatkozta Vlagyimir Meciar szlovák miniszterelnök a Kisalföldnek." (1990. december 1.)

"A bősi, dunakiliti létesítmények gyakorlatilag elkészültek, s ezeket valamilyen formában hasznosítani kell, hangoztatják a csehszlovák tárgyalópartnerek. A magyar fél pedig azt, hogy még a kísérleti beindítás sem elfogadható egyik létesítmény esetében sem." (1991. január 1.)

"A Szigetköz ma, félig föltárva, félig betemetve, nyitott sebekkel, kiszáradva várja, hogy végre döntsenek a sorsáról. Jakus György, a vízügy új igazgatója elmondta a Kisalföldnek: a Szigetköz jelenleg pusztul, iszapolódik az ágrendszer, a hajózás feltétele romlik. Ha van vízlépcső, ha nincs, a területtel valamit tenni kell." (1991. március 29.)
"Az Országgyűlés megerősíti az erőműépítést felfüggesztő kormányzati intézkedéseket, és felkéri a kormányt, hogy egyezzen meg a szlovák területen folyó munkák felfüggesztéséről is. A parlament szükségesnek tartja az állami nagyberuházás azonnali lezárását." (1991. április 17.)

"Dunakilitit teljesen magára hagyták... A Duna-meder egyfolytában süllyed, ezért a mellékágrendszer menthetetlenül pusztulásra van ítélve, hacsak nem teszünk valamit. Ha magára hagynánk a Szigetközt, biztosan kiszáradna – mondta a Kisalföldnek Láng István, a dunakiliti duzzasztó üzemirányítója." (1991. június 13.)

"A Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság szövetségi kormányának környezetvédelmi minisztere, Josev Vavrousek a magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt akarta kifejteni álláspontját a bősi vízerőműről, de nem ott kaphat szót." (1991. augusztus 21.)

"Magyarország diplomáciai úton is megkapta az értesítést a bős–nagymarosi beruházás C variánsának előkészítéséről – mondta Sámsondi-Kiss György kormánybiztos." (1991. szeptember 26.)

"A szlovákiai Dunacsúny határában folyamatosan szállítják a bódékat a munkásoknak. A geológusok már végeztek, most jönnek a kivitelezők. Dunacsúny határában a dunakiliti duzzasztómű kiváltására építenek egy műtárgyat, a folyó vizét felduzzasztják, és nagy részét az üzemvízcsatornába vezetik. Minden jel arra mutat, épül a C variáns – tudtuk meg a helyszíni bejáráson." (1991. november 29.) (Folytatjuk)

Olvasóink írták

  • 2. INVEKTUS 2012. május 23. 10:34
    „ISTENEM”
  • 1. sailor76 2012. május 23. 08:00
    „Ezt olvasva felmerül benne, hogy most merre vannak Hajóssy Adriennék és Vargha úrék...
    A Papírtigris kitalálói, akik letagadták, ami a szemük előtt épült.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Duna ügye az itt élőké

A "Vizet a Dunába" című kampányunkban sok civil is részt kívánt venni, hogy segítsen az aláírásgyűjtésben. Tovább olvasom