Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Építőknél az előny

Győr-Moson-Sopron - Az építőipari dolgozókat a törvényben előírtnál több juttatás illeti meg, bérminimumuk is magasabb az egységesen meghatározottnál és egyéb előnyökhöz juthatnak az ágazati kollektív szerződés értelmében. Erről azonban az érintettek közül kevesen tudnak.
Olvasóink kérték, gyűjtsük össze azokat a juttatásokat, amelyek az építőiparban dolgozókat illetik meg. Bár már 2006-ban megkötötték ebben az ágazatban a kollektív szerződést, nem minden érintett tud róla, vagy nem ismeri tartalmát pontosan. Ezért a fontosabb részeit ismertetjük. A leglényegesebb eleme a megállapodásnak a tarifarendszer.

Csaknem húsz besorolási kategóriában állapítja meg a minimálisan kötelező havi bruttó munkabéreket. Ennek értelmében április 1-jétől az építőipari mester szakmunkás személyi alapbére már nem lehet kevesebb, mint 130.000 forint, a két évnél több gyakorlattal rendelkező szakmunkások bére 100.000, a két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők bére 85.000, a segédmunkások legkisebb bére pedig 72.000 forint.

Annak illusztrálására, hogy ez milyen előnyt jelent, példaként megemlíthetjük, hogy az egységesen – más ágazatokra – érvényes előírás szerint a két év feletti gyakorlattal rendelkező, szakképzettséget igénylő munkakört betöltők garantált bérminimuma idén 86.300 forint.
Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés (ÉÁKSZ) munkarendre, munkaruhára vonatkozó előírásokat is tartalmaz, mind előnyösebb, mint amit A munka törvénykönyve megfogalmaz.

Számos pontja azonban keretjellegű, ami alapján a részletekről helyi kollektív szerződésben állapodhatnak meg egy-egy cégnél a felek. Az ÉÁKSZ sokat emlegetett pontja még, hogy a munkáltató étkeztetés hiányában, a mindenkor hatályos törvényben biztosított havi adómentes értékhatárig utalványt vagy étkezési hozzájárulást kell adjon a munkavállalóknak és a szakmunkástanulóknak.

– Kihúzza a méregfogát a helyi vitáknak az ágazatunkban érvényes megállapodás – állítja az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (Éfédoszsz) egyik területi képviselője, Újvári Károly. Azt is rögtön megjegyezte azonban, hogy gond van a kollektív szerződés szabályainak betartatásával. Többet kellene szerinte azokat ellenőrizni.

– Bárhol az országban, ha például kőművesként foglalkoztatnak valakit, kötelező érvényű az ágazati szerződés a munkáltatóra. Ez nagy fegyverténynek számít hazánkban, mert kevés hasonló egyezség született – szögezte le Muzsai László szakszervezeti tisztségviselő és hozzátette: országosan 96 ezer, megyénkben 5–6 ezer vállalkozást érint az ÉÁKSZ, és a 15 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégek csupán a 2 százalékukat teszik ki.

Azaz az építőiparban rengeteg a kicsi vállalkozás, de fontos, hogy az ezeknél dolgozók is tudják, mi illeti meg őket. A szakszervezeti törekvésekről további részletek a www.magasepitok.hu honlapon, az ÉÁKSZ teljes, tavaly módosított változata itt letölthető:

Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés.pdfÉrdemes megismerni, mert számos olyan részlete is van a negyvenoldalas dokumentumnak, amit nem emeltünk ki.

Olvasóink írták

  • 1. a Tibi 2008. március 06. 11:50
    „Hát igen a nagyokosok megállapodtak valamiben
    .Persze azt ők is tudják a kisvállalkozoknál ez kivitelezhetetlen.
    A nagycégek tesznekróla ne is legyen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testedzés inzulinkezelés mellett

A megfelelő kondíció fenntartásához, a szervezet ellenálló képességének növeléséhez mindenki számára… Tovább olvasom