Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Építő szolgálat igazgatóként

Három évre Jánosa Attilát választotta igazgató lelkésznek a győri evangélikus gyülekezet vezetősége. Az új egyházi elöljáró – sok más mellett – régóta elkötelezetten és eredményesen szolgál a börtönmisszióban is.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint öt-hatezer evangélikus él Győrben és a városkörnyéki településeken. A győri anyagyülekezet és a hozzá tartozó fíliák (leánygyülekezetek) és az egyházi fenntartású oktatási és szociális intézmények hitéletét a mindenkori igazgató lelkész irányítja, felügyeli és koordinálja.

Nemrégiben az itteni szolgálatából távozó Ócsai Zoltán helyére Jánosa Attilát választotta meg három évre igazgató lelkésznek a győri gyülekezet világi vezetősége.

– Rádöbbentem, hogy lehetetlen küldetést vállaltam, amiben csak akkor tudok egy kicsit előbbre lépni, hasznos lenni, ha lesznek, akik mellém állnak, megértik, hogy mit szeretnék és megértik, hogy ez csak együtt megy. Ha ez nem történik meg, akkor mindannyian vesztesek leszünk.

Azért is lehetetlen küldetés, mert egy őrülten rohanó világban kell meggyőzni az embereket arról, hogy pihenjenek meg egy kicsit és forduljanak befelé, Isten felé is – nyilatkozott szolgálatáról Jánosa Attila, aki gyülekezeti munkája mellett régóta elkötelezetten és eredményesen munkálkodik a börtönmisszióban is.

Jánosa Attila
Jánosa Attila

– Amiatt is nehéz vállalás, mert míg mindenki a saját boldogulásáért küzd, azalatt nekünk azt kellene megértetnünk a híveinkkel, hogy egyedül nem fog menni, mert minden mindennel összefügg. Mi is egymással! Megszólítani őket azzal, hogy ha a közösségünket építeni, gyarapítani, gazdagítani akarjuk, akkor arra áldozni kell: időt, figyelmet, erőt és pénzt. Mindezt olyan világban hirdetni, amikor mindenki magának gyűjt, nem könnyű feladat. Annál is inkább, mert sokszor nem értik, hogy miért.

Jánosa Attila szerint mindezt még nehezíti a győri evangélikus gyülekezet sokirányú, szerteágazó tevékenysége, a templomok, a gyülekezetek mellett működő intézmények (pl. óvoda, iskola, gimnázium, szeretetház) és a lelkiségi programok (gyermek- és ifjúsági munka, előadás-sorozatok).

– A költő arra biztat, hogy valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, én pedig azt mondom, lehet, hogy sok kicsi tűz kellene, ami az egészért, a közösségért lobog. Ehhez a lobogáshoz nemcsak tanács- és ötletadókra, döntéshozókra, hanem végrehajtókra, munkás kezekre, szívvel-lélekkel munkálkodó szolgatársakra is szükség lenne.

Az új igazgató lelkész azt vallja: legfontosabb az egymással összetartó, segítő gyülekezet, mert enélkül nem lehet igazán előbbre lépni.

– Vigyázni kell, hogy a különféle adminisztrációs, pénzügyi, ingatlanainkkal összefüggő teendők ne térítsenek el bennünket a lélek ügyétől. Itt lenne fontos szerepe azoknak a segítőknek, akik a materiális dolgokhoz nálamnál ezerszer jobban értenek. Sokszor eszembe jut az ige: „nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről". A köznapi teendők dzsungelében ez nagyon nehéz. Nagy erőt ad a jó Isten mellett új felügyelőnk, dr. Galli Csaba, aki időt, fáradságot nem kímélve vetette bele magát a munkába és nagy megnyugvásomra a profi, gyors és hatékony megoldások embere. Sokat tanulok tőle, fontos szerepe lesz a győri gyülekezet megújításában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül az imaház Győrben?

Győr, Nádor étterem mögötti terület – a lakosság tájékoztatása és megkérdezése nélkül a mormon… Tovább olvasom